Heeft u een calciumkort? Dit zijn de tekenen

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 1 mrt 2023

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calcium is ongeveer 1000 mg per dag. Het is best een uitdaging om aan deze behoefte van uw lichaam te voorzien, zodat uw botten sterk blijven. Daarom komt een calciumtekort of hypocalciëmie nog regelmatig voor. Hoe weet u of uw lichaam een tekort heeft aan dit belangrijke mineraal dat o.a. helpt om osteoporose te voorkomen?

Calcium is een onmisbaar mineraal voor uw lichaam. Het draagt bij aan het behoud van sterke botten en helpt dus om osteoporose te voorkomen. Maar ook uw hart en spieren hebben voldoende van dit mineraal nodig om goed te kunnen functioneren. Een volwassen persoon heeft ongeveer 1000 mg per dag nodig. Het is best een uitdaging om aan deze behoefte van het lichaam te voldoen. Niet vreemd dat calciumtekort of hypocalciëmie vaak voor. Hoe weet u of u een tekort heeft aan dit mineraal?

Herkent u één of meer van deze symptomen?

Als u te weinig calcium in uw bloed heeft, kunt u meerdere klachten ervaren. Spierspasmen en krampen zijn de kenmerkende tekenen van een calciumtekort. Een ander aanwijzing van hypocalciëmie is tintelingen in de ledematen, vooral in de handen en voeten. Gevoelloosheid is zelfs een symptoom van een ernstig tekort. Vermoeidheid kan ook het gevolg zijn van hypocalciëmie. Aangezien het hart een spier is, is het geen verrassing dat een calciumtekort problemen met het hart kan veroorzaken. Hartcellen werken niet goed als ze onvoldoende calcium krijgen. Dit kan de normale hartslag verstoren, hartspierspasmen veroorzaken en de slagaders vernauwen. Hypocalciëmie kan ook zorgen voor een droge of schilferige huid. Een minder bekende functie van calcium is het ondersteunen van de gezondheid van de huid door de pH van de huid te verlagen en de huidbarrière te beschermen.

Naar de huisarts

Als u de symptomen van een calciumtekort ervaart, neem dan contact op met uw huisarts. Bij het vermoeden van hypocalciëmie zal hij of zij een bloedmonster nemen om de calciumspiegel te beoordelen. Er zijn verschillende goede bronnen van calcium. Naast zuivelproducten zijn dat o.a. boerenkool, okra, spinazie, broccoli en andere groene bladgroenten.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.