Curcumine: nieuw wapen in strijd tegen ouderdomssuiker?

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 23 dec 2020

Er worden steeds meer gezondheidsvoordelen van Curcumine ontdekt. Naast een ontstekingsremmer voor de gewrichten bij artrose en reumatoïde artritis is dit specerij ook goed voor de hersenen en hart- en bloedvaten. Daarnaast komen er steeds meer wetenschappelijke aanwijzingen dat Curcumine mogelijk helpt om kanker te voorkomen. In Thailand heeft men recent nog een belangrijke ontdekking gedaan. Curcumine vermindert de kans op ouderdomssuiker of diabetes type 2 aanzienlijk.

Ongezonde levensstijl

In Nederland hebben 1,1 miljoen mensen diabetes type 2. Omdat het lichaam minder goed reageert op het hormoon insuline, neemt het suikergehalte in het bloed toe. De belangrijkste oorzaak is een ongezonde levensstijl. De kans op ouderdomssuiker neemt toe bij overgewicht, roken, weinig lichaamsbeweging en een verkeerd voedingspatroon. In Thailand is nu door professor Somlak Chuengsamarn van de Srinakharinwirot University in Bangkok onderzoek gedaan naar het effect van Curcumine op diabetes type 2. En met veelbelovende resultaten.

Betere insulinegevoeligheid

Aan dit onderzoek deden 240 mensen mee met pre-diabetes. Zij hadden de aandoening niet, maar wel een verhoogd bloedsuiker. De helft van de deelnemers kreeg een curcumine-supplement. De andere helft kreeg een placebo mee naar huis. Om de drie maanden werden beide groepen onderzocht op diabetes type 2. Ongeveer 16 procent van de neppil-slikkers kreeg na negen maanden diabetes. In de Curcumine-groep kreeg niemand ouderdomssuiker en was de insulinegevoeligheid verbeterd. Dat betekent dat het suikergehalte in het bloed was afgenomen. Er is volgens Chuengsamarn wel meer onderzoek nodig om het effect van Curcumine op de lange termijn te kunnen beoordelen.

Dossier Curcumine

Op Bewegen zonder Pijn hebben wij al veel artikelen geschreven over de vele gezondheidsvoordelen van Curcumine. Hier kunt u ze allemaal teruglezen:
Curcumine: 6 x goed voor uw gezondheid
Curcumine
Curcumine geeft geheugen en stemming een boost
Er is veel mis met kwaliteit en werkzaamheid Curcumine
Australisch onderzoek: Curcumine kan symptomen knie-artrose verlichten
Curcumine met etherische oliën verbetert klachten knie-artrose

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties