Hoe gewrichtspijn te verminderen in de winter?

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 2 jan 2020

Het zijn weer barre tijden voor mensen met artrose en reumatoïde artritis. Gewrichten houden immers niet van koude temperaturen. Wat kunt u de nog komende wintermaanden doen om uw gewrichten te beschermen? Bewegen zonder Pijn zet wat tips voor u op een rijtje.


De “r” zit weer in de maand, en dat betekent barre tijden voor de gewrichten. Bij artrose en reumatoïde artritis zijn de gewrichten bij lage temperaturen immers extra gevoelig. Deze tips helpen u om uw gewrichtspijn te verminderen gedurende de koude maanden.

Houd uw lichaam warm

De beste bescherming van uw gevoelige gewrichten is om ze af te schermen tegen de kou. Draag buiten een sjaal, handschoenen, sokken, trui en dikke jas. Dit helpt om uw lichaam warm te houden. Zo voorkomt u dat u gewrichten stijf worden. De knie is een kwetsbaar deel van uw lichaam, omdat dit gewricht niet warm wordt gehouden door spieren en vetweefsel. Laat uw knieën dan ook niet nat worden als u buiten in de regen loopt. Draag daarom lange dikke sokken of een warme broek als u er op uit gaat.

Oefen regelmatig

Ook in de koude maanden van het jaar is het belangrijk om actief te blijven. Regelmatige lichaamsbeweging helpt om gewrichtspijn te verlichten en stijfheid te voorkomen. Ga daarom dagelijks 30 tot 60 minuten buiten wandelen. En doe binnenshuis oefeningen om uw gewrichten warm en soepel te houden.

Eet gezond

Een goed voedingspatroon in de komende maanden helpt om de symptomen van artrose en reumatoïde artritis te verminderen. Let op voldoende eiwitten en vitamines, vooral C en D. Zuivel- en sojaproducten bevatten veel Calcium dat de skeletspieren beschermt. Voedingsmiddelen die omega 3 bevatten – zoals zalm en noten, bladgroenten of boerenkool – helpen de gewrichtspijn te verminderen. Tijdens de wintermaanden consumeren we meer calorieën. Dit zorgt voor extra lichaamsgewicht dat extra zwaar gaat drukken op de heupen en knieën. Dus let er op dat u de komende maanden niet te zwaar wordt. Lees meer over voeding voor spieren en gewrichten.

Maak geen misbruik van ontstekingsremmende pijnstillers

U moet opletten dat u ontstekingsremmende pijnstillers (NSAIDs) niet misbruikt om gewrichtspijn te verminderen. Door deze gedurende langere tijd te gebruiken, neemt de kans op vervelende bijwerkingen toe. In plaats daarvan kunt u een natuurlijke ontstekingsremmers overwegen, zoals Vloeibare Groenlipmossel, Curcumine of Zwarte bes-blad. Deze hebben ook bij langdurig gebruik geen bijwerkingen en geven bij meer dan zeventig procent van de mensen een goed resultaat bij gewrichtspijn.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties