Hoe ver dwaalt uw kat van huis?

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 21 nov 2022

Vraagt u zich ook wel eens af waar uw kat naartoe gaat als hij door het kattenluik naar buiten gaat? Ligt hij lekker te chillen op het gazon of dwaalt hij ergens aan de andere kant van de stad rond? Noorse wetenschappers hebben met GPS-technologie het antwoord op deze vraag gevonden.

Heeft u zich wel eens afgevraagd waar uw kat naartoe gaat als hij het huis verlaat? Dat is helemaal niet zo ver, blijkt uit onderzoek van de Norwegian University of Life Sciences. Wetenschappers gebruikte GPS-technologie om 100 katten te volgen. Ze bleken heel dicht bij huis te blijven.

Maximaal 352 meter

De geselecteerde katten woonden in een kleine buurt, waardoor onderzoekers een beter beeld kregen van de activiteiten in een beperkt gebied. Gemiddeld brachten de dieren 79 procent van hun tijd buiten door met een gemiddelde maximale afstand van 352 meter van hun huis. “Sommige katten reisden meerdere kilometers, maar dat waren uitzonderingen,” zegt onderzoeksleider professor Bishof. Dus de volgende keer dat uw kat het huis verlaat, kunt u er zeker van zijn dat hij waarschijnlijk ergens in de buurt blijft rondhangen.

Kattenlandschap

Hoewel eigenaren hun katten beschouwen als deel van het gezin, maken ze volgens Bishof ook deel uit van een grote kattenpopulatie in het gebied. Dit noemt hij het ‘kattenlandschap’.
“Het kattenlandschap is de intensiviteit waarmee een gebied wordt gebruikt door alle katten die daar leven. Dit hebben we met GPS-gegevens voor het eerst in kaart kunnen brengen,” aldus de Noorse professor.

Massale belangstelling

De onderzoekers denken dat ze met hun studie een gevoelige snaar hebben geraakt. Sinds de publicatie hebben inwoners van Noorwegen massaal contact met de universiteit opgenomen om hun eigen kat te laten volgen.
“De belangstelling is erg groot. Mensen zijn natuurlijk erg nieuwsgierig wat hun kat doet als hij buiten is,” zegt Bishof.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.