Bent u een ‘kattenfluisteraar’? Doe de test!

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 19 nov 2022

Herkent u of uw kat vrolijk of angstig is? Een ‘kattenfluisteraar’ kan de gezichtsuitdrukking van uw huisdier feilloos lezen. Volgens Canadese onderzoekers is dit een vaardigheid die iedereen kan aanleren. Met deze test kunt u alvast bepalen of u al een kattenfluisteraar bent of niet.

Katten zitten een stuk gecompliceerder in elkaar dan honden. Het opbouwen van een relatie met dit huisdier kost meestal veel meer tijd en geduld. Zo is het heel moeilijk om de gezichtsuitdrukkingen van katten goed te lezen. Dat geldt echter niet voor iedereen. Uit een studie door de Universiteit van Guelph in Canada blijkt dat bepaalde mensen beter zijn in het herkennen van de emoties en stemmingen die katten op hun gezicht tevoorschijn toveren.

Gezichtsuitdrukkingen

Sommige mensen zijn dus geboren met de vaardigheden van een ‘kattenfluisteraar’. De studie geeft echter aan dat het na verloop van tijd voor iedereen mogelijk moet zijn om kattengezichten te lezen. Interessant gegeven is dat u daarvoor helemaal niet van katten hoeft te houden. Veel deelnemers aan dit onderzoek die over verhoogde leesvaardigheid van kattengezichten beschikten, gaven aan helemaal niet dol te zijn op katten.
“Het vermogen om de gezichtsuitdrukkingen van dieren te lezen is van cruciaal belang voor het beoordelen van hun welzijn. Onze bevinding dat sommige mensen deze subtiele aanwijzingen goed kunnen lezen, suggereert dat dit een vaardigheid is waar iedereen mee getraind kan worden,” zegt onderzoeksleider professor Lee Niel. “Deze studie is de eerste die kijkt naar de beoordeling van een breed scala aan negatieve en positieve emoties bij dieren.”

Stressvolle situaties

Aan dit onderzoek deden 6300 mensen uit 85 landen mee. Elke deelnemer werd gevraagd om 20 korte onlinevideo’s te bekijken van katten die verschillende emoties uitdrukken in uiteenlopende situaties. Zo liet een video zien dat er met een kat werd gespeeld, terwijl een ander filmpje een kat in een stressvolle situatie liet zien. De deelnemers konden echter niet echt zien wat er met de katten in de video’s gebeurden, omdat er alleen op het gezicht van de katten werd ingezoomd.
Na het bekijken van elke video werd de deelnemers gevraagd om aan te geven of de kat zich in een positieve of negatieve toestand bevond. Ook kon gekozen worden voor de optie ‘Ik weet het niet zeker’.

Vrouwen scoren beter

Over het algemeen was het best een moeilijke opgave voor de deelnemers. De meeste mensen hadden 12 van de 20 vragen goed. Slechts dertien procent scoorden bovengemiddeld met 15 goede antwoorden. Deze groep werd door de onderzoekers ‘kattenfluisteraar’ genoemd. Vrouwen scoorden daarnaast beter dan mannen in deze test.
“Dat komt overeen met eerdere onderzoeken die hebben aangetoond dat vrouwen beter lijken te zijn in het herkennen van emotionele gezichtsuitdrukkingen,” zegt Niel. Wilt u weten of u ook de kwaliteiten van een kattenfluisteraar hebt? Doe dan hier de test.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.