Nieuwe risicofactor voor osteoporose ontdekt

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 23 sep 2022

Een hoge bloeddruk kan de afbraak van botweefsel versnellen. Deze conclusie trekken Amerikaanse onderzoekers op basis van een studie met muizen. Een tijdige behandeling van hypertensie zou dan ook een nieuwe strategie kunnen worden om botverlies bij het ouder worden te voorkomen.

Onderzoekers aan de Vanderbilt University in Nashville hebben ontdekt dat een hoge bloeddruk mogelijk een rol speelt bij het verlies van botweefsel. Een studie wees uit dat jonge muizen met hoge bloeddruk een vergelijkbare botkwaliteit hadden als oudere muizen zonder hoge bloeddruk. Hoofdonderzoeker Elizabeth Maria Hennen pleit dan ook voor een vroege detectie én behandeling van hoge bloeddruk om verlies aan botmassa bij het ouder worden te voorkomen.

Beenmerg

Hoge bloeddruk en osteoporose komen bij veel mensen tegelijkertijd voor. In deze studie werden ontstekingen onderzocht die verband houden met hoge bloeddruk bij muizen. Er werd ontdekt dat deze ontstekingen een belangrijke rol kunnen spelen bij de afname van botweefsel.
“In het beenmerg worden zowel botcellen als immuuncellen geproduceerd,” legt Hennen uit. “We vermoeden dat de aanmaak van ontstekingsbevorderende immuuncellen bij een hoge bloeddruk de botten zwakker kan maken.”

24 procent minder bot

In deze studie werden jonge muizen met hoge bloeddruk vergeleken met oudere muizen zonder deze aandoening. Dit met als doel om de relatie van hypertensie met botveroudering te beoordelen. De jonge muizen hadden een ‘mensenleeftijd’ van 20 tot 30 jaar en de oudere muizen van 47 tot 56 jaar. Een groep van 12 jonge en 11 oude muizen kreeg gedurende zes weken een hormoon dat de bloeddruk verhoogde. Twee controlegroepen van 13 jonge en 9 oude muizen kregen een placebo, waardoor ze geen hoge bloeddruk ontwikkelden. Daarna werd de botkwaliteit van alle vier de groepen geanalyseerd. In vergelijking met de jonge muizen zonder hypertensie, hadden de jonge muizen met deze aandoening een significante vermindering van 24 procent van het botvolume.

Botafbraak

Om de impact van ontstekingen op de botgezondheid van de muizen te beoordelen, analyseerden onderzoekers het beenmerg. Bij de jonge muizen met hoge bloeddruk vonden de onderzoekers een toename van ontstekingsbevorderende immuuncellen.
“Dit kan impact hebben op de gezondheid van de botten,” zegt de Amerikaanse onderzoeker. “Door een hoge bloeddruk wordt het proces van botopbouw omgekeerd naar botafbraak. En dit leidt tot osteoporose.”

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.