Hoe tuinieren de gezondheid van botten en gewrichten kan verbeteren

Als het zonnetje schijnt, is dat voor veel mensen een uitnodiging om buiten te gaan wandelen of fietsen. Dit houdt de botten sterk en de gewrichten soepel. Maar er is nog een vorm van beweging die heel goed is om osteoporose te voorkomen en de symptomen van artrose te verlichten. En die ligt misschien niet heel erg voor de hand. 

Osteoporose en artrose: graven in de grond is goed voor u

Nu de zon zich weer regelmatig in volle glorie laat zien, gaan we vaker naar buiten om te wandelen en te fietsen. Dat is goed, want deze activiteiten dragen bij aan het behoud van sterke botten en soepele gewrichten. Maar er is nog een tijdverdrijf dat veel voordelen voor uw gezondheid biedt. En dat is tuinieren. Deze hobby is een geweldige manier om osteoporose te voorkomen en om bij artrose alle spieren en gewrichten te trainen.

Tuinieren en osteoporose

“Tuinieren draagt zeker bij aan het voorkomen van osteoporose,” zegt de Amerikaanse Deborah Benzil, die als neurochirurg is verbonden aan de Cleveland Clinic. “Buiten word je blootgesteld aan zonlicht dat de aanmaak van vitamine D in de huid stimuleert. Deze vitamine is essentieel voor de opname van Calcium uit voeding en dus goed voor het behoud van sterke botten.”

Door beweging wordt bovendien de aanmaak van nieuwe botcellen gestimuleerd. Tuinieren is dus een botversterkende training die iedereen op alle leeftijden kan doen.

“Als je in de tuin aan het werk bent, ben je veel aan het lopen. Daarnaast gebruik je allerlei tuingereedschap, zoals een schoffel, schep, hark en gieter. Je doet in feite gewichtsdragende oefeningen die heel geschikt zijn om osteoporose te voorkomen,” zegt Benzil. Ze adviseert om niet direct de tuin in te gaan om te spitten, schoffelen en wieden, maar eerst het lichaam op te warmen met wat lichte stretchoefeningen.

“En het allerbelangrijkste: neem om de vijftien minuten pauze om wat rek- en strekoefeningen te doen. Train vooral de boven- en onderrug, want deze gebieden worden zwaarder belast tijdens het tuinieren. Als u al rugklachten heeft, overleg dan eerst met uw arts hoever u mag bukken en buigen of hoeveel u mag tillen.”

Tuinieren en artrose

Werken in de tuin is een gezonde manier om actief te blijven als u last heeft van artrose of een andere reumatische aandoening.

“Tuinieren is niet alleen leuk. Het is ook een goede vorm van lichaamsbeweging die de spieren versterkt. Dit geeft meer stevigheid aan het door artrose aangetaste gewricht, waardoor de pijn minder wordt,” zegt professor David Felson, die als reumatoloog werkt in het Boston Medical Center. “Maar let goed op pijnsignalen. Neemt de pijn tijdens of na het tuinieren toe? Dan heeft u teveel gedaan en kunt de volgende keer beter wat korter in de tuin werken.”

De Amerikaanse reumatoloog heeft nog wat tips om tijdens het tuinieren de gewrichten niet overmatig te belasten. Zo adviseert hij om waar mogelijk het tillen van zware voorwerpen – zoals een zak aarde of compost – te vermijden.

“Roep dan de hulp in van een familielid of een buurman,” zegt hij. En hij vervolgt: “Gebruik tuingereedschap met uitschuifbare stelen. Dan kunt u zittend op een kruk of in staande houding zonder al te veel belasting de tuin bewerken. Maak uw tuin onderhoudsarm, zodat u er geen omkijken naar heeft als u een periode veel last heeft van uw gewrichten. Kies daarom voor planten die geen bemesting en nauwelijks water nodig hebben.”

Tuinieren en kniegewrichten

Natuurlijk vraagt u zich af of al dat knielen en bukken in de tuin wel zo gezond is voor de kniegewrichten. Kan door deze activiteit het kraakbeen sneller gaan slijten of symptomen als pijn en stijfheid verergeren? Nee, blijkt uit een studie die in april 2018 in het medische tijdschrift ‘Osteoarthritis and Cartilage’ is gepubliceerd. De onderzoekers zagen geen verschil in het aantal gevallen van knieartrose bij mensen met en zonder een voorgeschiedenis van tuinieren. “Tuinieren lijkt niet schadelijk en kan gunstig zijn voor de gezondheid van de knie” en “Er kan een voordeel zijn aan tuinieren, met name met betrekking tot kniepijn” zijn de eindconclusies van dit wetenschappelijk onderzoek.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien. 

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen