Dit vermindert stress bij paarden

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 18 dec 2022

Paarden met meerdere ruiters raken sneller in de stress in nieuwe situaties. Dat is niet het geval als het paard al een langdurige relatie heeft met één vast berijder. Dat blijkt uit een aantal gedragstesten die in de omgeving van Turku in Finland zijn uitgevoerd.

Een internationaal onderzoeksteam heeft de interactie tussen paarden en mensen én hoe de dieren reageren op nieuwe situaties bestudeerd. Voor deze studie werden 76 paarden uit de omgeving van Turku (Finland) geselecteerd voor twee gedragstesten. Daaruit bleek dat paarden terughoudender kunnen zijn in nieuwe situaties als ze meerdere ruiters hebben, meerdere eigenaren hebben gehad of het paard nog maar kort bij de huidige eigenaar is. Bovendien werd geconcludeerd dat het tijd kost om een goede relatie met een paard op te bouwen.

Pluizige deken

Het team werd gevormd door onderzoekers van de Universiteit van Turku, de Universiteit van Finland en het Franse National Research Institute for Agriculture, Food and the Environment. In de twee testen werden reacties van paarden geobserveerd op nieuwe objecten. Daarnaast werd onderzocht of de dieren anders reageerden op een nieuw object met een bekende eigenaar of een vreemde. In de onderzoekssituatie moesten de paarden lopen over twee oppervlakten die nieuw voor hen waren: een wit zeildoek en een pluizige deken. Ze werden door hun eigenaar naar een van de oppervlakken geleid en door een onbekend persoon naar de andere. In de tweede test kregen de paarden een pluizige knuffel aangeboden door hun eigenaar of door een vreemdeling. Het paard had een minuut de tijd om het speelgoed te accepteren als de persoon met de knuffel zijn nek aanraakte.

Stressgedrag in testsituaties

“Interessant genoeg waren paarden met een langdurige relatie met hun eigenaar het kalmst bij het naderen van de nieuwe oppervlakken en stemden ze er gemakkelijker mee in om met het speelgoed te worden aangeraakt. Paarden die regelmatig door verschillende personen werden bereden of getraind, vertoonden meer stressgedrag in de testsituaties”, zegt onderzoekleider Oceane Liehrmann.
De resultaten tonen aan dat paarden met een kortere relatie met hun eigenaar terughoudender waren in nieuwe situaties en meer stressgedrag vertoonden. Dat was niet het geval met paarden die minstens zes jaar een relatie met hun eigenaar hadden. Ze waren meestal kalm als ze over nieuwe oppervlakten moesten lopen of met een knuffel aangeraakt werden.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.