Dit zijn de meest voorkomende gezondheidsklachten bij katten

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 17 nov 2022

Moeilijk plassen, constant krabben, tranende ogen? Soms kan uw kat een probleem krijgen met de gezondheid. Dat vertelt hij u met kleine veranderingen in zijn gedrag. Aan u de taak om deze tijdig te herkennen, zodat uw kat de behandeling krijgt die hij op dat moment nodig heeft.

Hoe goed u ook voor uw kat zorgt, tijdens zijn leven zal hij zeker één of twee keer een probleem met de gezondheid krijgen. Meestal gaat het om iets wat gemakkelijk te behandelen is, zoals vlooien of een oorontsteking. Maar soms kunnen katten ook ernstig ziek worden. Dan is het goed om vroegtijdig de tekenen te herkennen dat er mogelijk iets aan de hand is, zodat u veel ellende kunt besparen. Daarom hebben wij een overzicht gemaakt van de zeven meest voorkomende gezondheidsklachten bij katten. Hoe herkent u de symptomen en hoe worden ze behandeld?

1. Braken

Braken is een veelvoorkomend probleem bij katten en kan meerdere oorzaken hebben. Dat kan variëren van het eten van iets giftigs of oneetbaars, zoals een touw. Ook een infectie, urinewegenaandoeningen, diabetes of haarballen kunnen braakneigingen bij uw kat oproepen. Geeft uw kat vaak over? Dan kan hij snel uitgedroogd raken. Maak daarom met spoed een afspraak bij de dierenarts en neem een monster van het braaksel mee voor onderzoek.

2. Lagere urinewegaandoening (FLUTD)

Naar schatting heeft drie procent van de katten die door dierenartsen wordt gezien, een lagere urinewegaandoening. Dit is een verzamelnaam van ziekten die verschillende oorzaken kunnen hebben. Dat kan overgewicht zijn of het niet goed kunnen verdragen van droogvoer. Stress, een huishouden met meerdere katten en plotselinge veranderingen in de leefomgeving kunnen allemaal het risico op FLUTD verhogen. De symptomen zijn o.a.:
• moeizaam plassen
• bloed in de urine
• urineren op ongebruikelijke plekken
• likken rond de urinewegen
• gebrek aan eetlust
• braken
Ga direct naar de dierenarts als u vermoedt dat uw kat een urinewegprobleem heeft.

3. Vlooien

Vlooien komen veel voor bij katten, maar is een probleem dat u gemakkelijk zelf kunt behandelen. Dit zijn de tekenen dat uw kat geplaagd wordt door vlooien:
• kleine zwarte stippen op de huid
• constant krabben
• veel likken
• rode of geïrriteerde huid
• haaruitval
Negeer dit probleem niet. Als de problemen ernstiger worden, riskeert uw kat bloedarmoede. Overleg met uw dierenarts welke vlooienbestrijding het beste is voor uw kat.

4. Tandvleesontsteking

Parodontitis of ’tandvleesontsteking’ bij katten is een veelvoorkomend probleem en treedt op wanneer tandplak (een bacterie) op het tandoppervlak groeit. Als tandplak niet van de tanden van de kat wordt verwijderd, dan ontstaat er een harde gele of bruine aanslag. Dit wordt tandsteen genoemd. Deze harde laag is erg moeilijk te verwijderen en kan ernstige infecties veroorzaken als het onder het tandvlees komt. Voeding kan een factor zijn in de ontwikkeling van parodontitis bij katten. Probeer uw kat altijd een mengsel van droogvoer en blikvoer te geven. Droogvoer is een goede manier om de tanden schoon te maken.

5. Oogproblemen

Oogproblemen bij katten kunnen worden veroorzaakt door o.a. conjunctivitis, cataracten, glaucoom, trauma, virussen, ontstekingen en netvliesaandoeningen. Deze symptomen kunnen u vertellen dat uw kat oogproblemen heeft:
• tranende ogen
• met tranen bevlekte vacht
• troebelheid
• rode of witte verkleuring van de oogleden
• smurrie in de ooghoeken
• klauwen in het oog
• zichtbaar derde ooglid
Ook hier is het advies om naar de dierenarts te gaan als u vermoedt dat uw kat een oogprobleem heeft.

6. Obesitas

Naar schatting heeft 25 tot 30 procent van de Nederlandse katten overgewicht. Ze wegen tien tot twintig procent zwaarder dan dat ze eigenlijk zouden moeten zijn. Dit probleem moet heel serieus genomen worden. Katten met overgewicht lopen het risico op allerlei aandoeningen, zoals problemen met het hart, de nieren en de gewrichten. Praat met uw dierenarts als u vermoedt dat uw kat te zwaar is. Hij of zij kan samen met u een plan opstellen, waarmee uw kat weer een gezond gewicht kan bereiken.

7. Artrose

Maar liefst 60 procent van de katten van zes jaar en ouder heeft last van artrose. Bij deze aandoening slijt het kraakbeen tussen de gewrichten. Als gevolg van dit slijtageproces ontstaan er pijnlijke ontstekingen en neemt de bewegelijkheid van de gewrichten af. Artrose bij katten kan ontstaan door ouderdom, een opgelopen blessure of erfelijke aanleg. Uw kat kan mogelijk een gewrichtsprobleem hebben als hij de volgende gedragsveranderingen laat zien:
• niet meer willen springen of klimmen
• minder willen bewegen
• behoefte buiten de bak doen
• de vacht minder goed verzorgen
• moeizaam opstaan uit de mand
Ga op tijd naar de dierenarts als u één of meer van deze tekenen signaleert. Hoe eerder u erbij bent, hoe meer kwaliteit van leven uw kat kan behouden. De dierenarts zal in de meeste gevallen ontstekingsremmende pijnstillers voorschrijven om het slijtageproces te vertragen en de pijn te remmen. Bij beginnende en gevorderde artroseklachten kunt u ook veel bereiken met natuurlijke ontstekingsremmers, zoals vloeibare Groenlipmossel, Curcumine en’/of Zwarte bes-blad. Deze hebben in tegenstelling tot chemische ontstekingsremmers geen vervelende bijwerkingen.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.