Deze slechte gewoonte veroorzaakt osteoporose bij mannen

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 24 aug 2022

Roken staat aan de basis van een reeks van welvaartsklachten. Aan het rijtje kan nu ook osteoporose worden toegevoegd. Vooral mannen verkeren in de gevarenzone, omdat zij meer sigaretten opsteken dan vrouwen.

Het is al lang geen geheim meer dat roken de boosdoener is van een hele reeks aandoeningen. Een nieuwe studie onthult dat mannelijke rokers zich ook blootstellen aan een verhoogd risico op osteoporose, botbreuken en zelfs vroegtijdig overlijden. Onderzoekers aan de Universiteit van Nevada in Las Vegas analyseerden bijna 30.000 botbreuken die in de afgelopen 30 jaar zijn gerapporteerd. Het team ontdekte dat roken het risico op een fractuur vooral bij mannen met maar liefst 37 procent verhoogt.

Heupfracturen

Het onderzoek werd in juni 2022 gepubliceerd in het tijdschrift Nature Scientific Reports en is de eerste die verder kijkt dan alleen heupfracturen. Er werd ook gekeken naar andere delen van het lichaam, zoals polsen, schouders, armen, benen en wervelkolom. Roken verhoogt de kans op wervelfracturen bij mannen met 32 procent en op heupfracturen met 37 procent. Uit oudere onderzoeken blijkt dat 37 procent van de mannen na zo’n incident binnen een jaar overlijdt.

Chemicaliën in sigaretten

“Roken is een belangrijke risicofactor voor osteoporose en dus ook fracturen. Mannen hebben de neiging om vaker te roken dan vrouwen, waardoor ze meer kans hebben op botontkalking,” aldus hoofdonderzoeker Qing Wu. “Aangenomen wordt dat roken het risico op skeletbreuken verhoogt, omdat de chemicaliën in sigaretten een negatieve invloed hebben op botcellen. Bovendien verminderen deze stoffen het vermogen van het lichaam om vitamine D en Calcium te absorberen die nodig zijn voor het behoud van sterke botten.”

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien. 

 

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.