Dit kan er mis gaan met uw voeten bij het ouder worden

Boven de 50 kunnen uw voeten échte zorgenkindjes worden. Na meer dan 100.000 kilometer afgelegd te hebben, zijn ze vatbaar voor uiteenlopende problemen. De meest voorkomende zetten we voor u op een rij. Bovendien geven wij tips om ongemakken te voorkomen en voetklachten te verminderen.


Steeds meer mensen boven de 50 krijgen last van voetproblemen. Dat is niet zo vreemd, omdat onze gemiddelde leeftijd stijgt en we dus langer blijven bewegen. Dat betekent ook, dat voeten tijdens uw leven gemiddeld bijna 200.000 kilometer lopen. Volkomen logisch dus, dat voetproblemen toenemen naarmate we ouder worden. In dit artikel zetten we de belangrijkste op een rijtje en geven we u waar mogelijk de oplossing.

Fat Pad Syndroom

Bij het ouder worden, wordt het steeds moeilijker om overtollige vetten kwijt te raken. De enige plek waar het wel gemakkelijker gaat, zijn uw voeten. En dat is minder goed nieuws. Deze vetlaag heeft u juist nodig om de schokken op te vangen tijdens het lopen. Als het vet onder uw voeten verdwijnt dan heeft u het Fat Pad Syndroom. Een pijnlijke aandoening, waarbij u het gevoel heeft alsof u op uw botten loopt. Helaas zijn er geen behandelingen voor het Fat Pad Syndroom. Rust, oefeningen en ijskompressen kunnen voor verlichting zorgen. Ook schoenen met inlegzooltjes kunnen helpen.

Neuroom van Morton

Dit is een voetaandoening die maar liefst één op de drie mensen treft. Het gaat om een beknelling van de gevoelszenuw die tussen de middenvoetsbeentjes ligt en doorloopt naar de tenen. Dit veroorzaakt pijn in het voorste deel van de voet. Het Neuroom van Morton komt vaker voor bij oudere vrouwen die schoenen dragen met hoge hakken of een te strakke teendoos. Ook bij een scheve grote teen (hallux valgus) of artrose aan de grote teen (hallux rigidus) kan deze aandoening ontstaan. Het dragen van comfortabelere schoenen en voetmassage kunnen helpen om de klachten te verlichten. Als de pijn ernstiger wordt, kan de arts een injectie Corticosteroïden zetten of een operatie voorstellen.

Gebarsten hiel

Een rijpere huid maakt minder vocht en elastine aan, waardoor deze droger en minder soepel wordt. Veel mensen hebben dan ook last van hielen die verharden, barsten en pijn gaan doen. Overgewicht verergert dit probleem. Speciale crèmes kunnen helpen om de harde toplaag van uw hielen te verwijderen. Vervolgens kunt u met puimsteen de dode huid verwijderen. Behandel uw hiel dagelijks met een vochtinbrengende crème.

Ingegroeide teennagel

Soms groeit de zijkant van een nagel – meestal die op de grote teen – in de huid. Het kan op elke leeftijd gebeuren, maar komt vaker voor bij oudere mensen. Uw teen kan opzwellen, pijn doen en geïnfecteerd raken. Zweterige voeten, overgewicht en diabetes vergroten de kans op een ingegroeide teennagel. Om dit te voorkomen, moet u uw teennagels niet te kort te knippen en te strakke schoenen te dragen. In ernstige gevallen moet de arts mogelijk de nagelwortel operatief verwijderen.

Artrose

Tegen de tijd dat u uw 50e verjaardag bereikt, hebben uw voeten al meer dan 100.000 kilometer afgelegd. Door al dan lopen, kan het kraakbeen van de gewrichten gaan slijten en ontstaat er artrose in de voet. Meestal doen de eerste verschijnselen zich boven de 65 voor.

Platvoeten

Veel baby’s worden geboren met platvoeten. In meer dan 80 procent van de gevallen lost dit probleem zich weer van zelf op bij het opgroeien. Sommige volwassenen krijgen platvoeten door een blessure, overgewicht, diabetes of hoge bloeddruk. Pezen die uw voetboog ondersteunen, raken beschadigd en maken uw voeten plat. Dit kan pijn doen. Inlegzooltjes, fysiotherapie, braces en operaties kunnen helpen.

Achillespeesontsteking

De achillespees is de pees die u gebruikt om uw voet te buigen wanneer u trappen beklimt of op uw tenen gaat staan. Leeftijd en verminderde bloedtoevoer kunnen deze pees verzwakken. Dan neemt de kans op een achillespeesontsteking of tendinitis achilles toe. Vooral de hiel of de achterkant van de enkel kan pijn doen. Rust, fysiotherapie, aangepaste schoen en (natuurlijke) ontstekingsremmers kunnen de klachten verminderen. In ernstige gevallen zal de chirurg het aangetaste peesweefsel operatief verwijderen.

Diabetische voet

Bij zowel diabetes type 1 als type 2 (ouderdomssuiker) kunnen de zenuwen in uw voet beschadigd raken. Daardoor worden er geen pijnsignalen meer naar uw hersenen gestuurd als u zich verwondt. Ook kunnen uw voeten tintelen, doof aanvoelen of pijn doen. Voetzweren kunnen klein beginnen, maar raken geïnfecteerd bij het groter worden. Dit is een belangrijke oorzaak van amputaties bij mensen met diabetes. Houd de bloedsuikerspiegel onder controle en controleer uw voeten zeer regelmatig. Ga direct naar een arts als u iets vreemds aan uw voeten opmerkt.

Jicht

Deze pijnlijke, reumatische aandoening komt het meest voor bij mannen van middelbare leeftijd. Dit is het gevolg van urinezuurkristallen die zich gaan ophopen in de gewrichten. Daarbij hebben ze een voorkeur voor die van de grote teen. Bij jicht zijn de symptomen pijn, zwelling en stijfheid. Uw arts kan medicijnen voorschrijven om de zwelling te verminderen. Beweeg meer, eet minder rood vlees en schaaldieren, doe het rustig aan met alcoholische dranken en suikerhoudend voedsel en drink veel vloeistoffen om toekomstige aanvallen te helpen voorkomen.

Scheefgroei grote teen

Deze aandoening wordt hallux valgus genoemd. Daarbij groeit de grote teen over de andere tenen. Dit gaat gepaard met een dikke knokige knobbel aan de binnenkant van de voorvoet. Vooral vrouwen kunnen een hallux valgus ontwikkelen. Meestal zijn het dragen van hoge hakken en te smalle schoenen de oorzaak van deze aandoening. Een arts zal adviseren om niet meer op hoge hakken te lopen en voor schoenen te kiezen met meer ruimte aan de voorzijde. Een cosmetische operatie wordt helaas niet door de zorgverzekeraars vergoed. Bij ernstige pijnklachten wel. Tijdens deze ingreep wordt de standsafwijking van de grote teen gecorrigeerd of het gewrichtje tussen het voorvoetsbeentje en de grote teen aan elkaar vastgemaakt.

Botsporen

Bij gladde en benige gezwellen op de voet denkt u al snel aan eeltknobbels. Het kan ook om botsporen – oftewel tarsal boss – gaan. Dit zijn verdikkingen (osteofyten) van bot of kraakbeen die op de randen van de voetgewrichten groeien. Meestal is dit een teken dat één van de gewrichtjes midden in de voet door beginnende artrose is getroffen. Het afgesleten kraakbeen wordt dan vervangen door hard botweefsel in een poging om de schade te repareren. Ook door overbelasting bij platvoeten of holvoeten kan een tarsal boss ontstaan. Te strakke schoenen kunnen het kraakbeen in de voeten eveneens beschadigen.

Slijmbeursontsteking

In de buurt van uw gewrichten bevinden zich slijmbeurzen. Dit zijn zakjes die gevuld zijn met een soort van smeervloeistof om de pezen, botten en gewrichten te beschermen tegen schokken. Bij herhaalde beweging of wrijving van schoenen kunnen de slijmbeurzen opzwellen. Bij een slijmbeursontsteking in de voet kunnen de tenen of hiel rood worden, opzwellen en pijn doen. IJs kan de klachten verminderen. Ook ontstekingsremmende pijnstillers (NSAIDs) en natuurlijke ontstekingsremmers als vloeibare groenlipmossel, curcumine of zwarte bes-blad kunnen helpen. In ernstige gevallen kan de slijmbeurs operatief worden verwijderd.

Hamerteen

Dit is een standsafwijking die zich uitsluitend voordoet bij de middelste tenen. De kromming wordt hamertenen of klauwtenen genoemd. Door de kromming neemt de teen een ongewone vorm aan. Deze aandoening kan ontstaan door te korte pezen of het dragen van verkeerd schoeisel. Maar ook platvoeten en holvoeten kunnen een rol spelen. Er zijn siliconen hamerteenkussentjes verkrijgbaar die de klachten iets kunnen verlichten. Andere behandelmogelijkheden zijn pijnstillers of een operatie.

Botfractuur

Eén op de drie vrouwen krijgt na de overgang last van botontkalking of osteoporose. Omdat de botdichtheid afneemt, kunnen ze gemakkelijke een bot breken. Ook in de voeten. Zo’n fractuur heeft een paar weken rust nodig om te genezen. Belangrijk is om na uw 40e levensjaar uw botten te versterken met extra botmineralen – en vitamines. Lees meer over de beste bouwstoffen voor uw botten.

Voetschimmel

Een minder elastische huid en verminderde immuniteit kunnen bij het ouder worden schimmelinfecties veroorzaken. Zo kan de zool van uw voet gaan schilferen en jeuken. Als dit niet wordt behandeld, kan de infectie zich uitbreiden naar de teennagels. De behandeling bestaat uit het twee keer per dag aanbrengen van een antischimmelzalf – of poeder op de voetzolen.

Veelgestelde vragen over voetproblemen bij het ouder worden

Hoe kan ik de gezondheid van mijn voeten verbeteren?

Geef ze regelmatig een voetbad, doe oefeningen en neem zo nu en dan een voetmassage. Kies voor comfortabele schoenen met daarin eventueel steunzolen. Bij vermoeide en pijnlijke voeten geeft ijs verlichting. Neem eventueel een pijnstiller als uw voeten gevoelig zijn.

Kunnen mijn voeten iets over mijn gezondheid vertellen?

Jazeker, ze vertellen u veel over uw algehele gezondheidsconditie. Ze waarschuwen u ook voor problemen die zich elders voordoen. Voetklachten kunnen namelijk soms symptomen zijn van een aandoening die zich in een ander deel van uw lichaam ontwikkelt.

Hoe vaak moet je je voeten wassen?

Het advies is om uw voeten dagelijks in warm water te wassen met een milde zeep. Bestuif uw voeten daarna met babypoeder of voetpoeder. Verschoon dagelijks uw sokken en draag een paar schoenen nooit langer dan twee dagen achter elkaar.

Wat voor invloed hebben je voeten op je lichaam?

Met 26 botten, 33 gewrichten en meer dan 100 spieren en pezen vormen uw voeten een ongelooflijk complex bouwwerk. Ze zijn de basis van uw hele lichaam als het gaat om ondersteuning, balans, houding en algeheel welzijn. Zo kunt u bij voetproblemen pijn ervaren in uw knieën, heupen en onderrug.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen