Wel of geen paardendeken: nieuwe studie geeft antwoord

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 26 dec 2022

Paarden worden vaak bedekt met een deken als bescherming tegen insecten en slechte weersomstandigheden. Maar wat is het effect daarvan op de lichaamstemperatuur van het paard? Dat is nu onderzocht door een internationaal team in Finland. Daaruit blijkt dat sommige dekens het welzijn van het dier negatief kunnen beïnvloeden.

Voor veel eigenaren is het routine – en zelfs mode – geworden om hun paard het hele jaar door een deken om te hangen. Dit kan nuttig zijn om het dier te beschermen tegen bijtende insecten en slechte weersomstandigheden. Tot nu toe is geen onderzoek gedaan naar het effect van dekens op de lichaamstemperatuur van het paard. Een nieuwe studie suggereert dat sommige soorten ervoor kunnen zorgen dat het paard oververhit raakt.

Optimaal temperatuurbereik

Net als mensen hebben paarden een optimaal temperatuurbereik waarbinnen ze zich aangenaam voelen. Voor volwassen paarden in milde klimaten is dit tussen de 5 en 25 graden. Mensen hebben een optimaal temperatuurbereik van 25 tot 30 graden. Dat betekent dat wanneer mensen het koud hebben, paarden zich nog steeds binnen hun comfortabele zone bevinden. Mensen beslissen vaak over het bedekken van hun paarden als ze het zelf koud hebben. Het kan dus heel goed mogelijk zijn dat dit helemaal niet nodig is.

Deken heeft invloed op welzijn

Kim Hodgess van het Dutchy College in Engeland heeft nu onderzocht hoe het gebruik van verschillende paardendekens de lichaamstemperatuur én het welzijn kan beïnvloeden.
Ze presenteerde haar bevindingen op de 14e International Society of Equitation Science (ISES)-conferentie die in september 2022 in Rome werd gehouden. Hodgess en haar team bestudeerden paarden die routinematig een deken droegen. Tien daarvan stonden op stal en twee in de wei. Drie paarden droegen een lichtgewicht deken die niet waterdicht was. Dit om bescherming te bieden tegen bijtende insecten. Het grootste deel van het lichaam was bedekt, inclusief de nek en de buik. Zes paarden droegen een fleecedeken, twee een licht gewatteerde deken en twee controlepaarden – een op stal en een in de wei – waren onbedekt. Alle temperaturen werden vierentwintig uur lang geregistreerd.

Temperatuur reguleren in gevaar

De resultaten toonden significante verschillen tussen de temperatuur van de paarden die verschillende dekens droegen. De paarden die zomerdekens droegen, hadden een gemiddelde temperatuurstijging van 4,2 °C, die met fleecedekens 11,2 °C en die met lichte gewatteerde dekens een gemiddelde stijging van 15,8 °C. De onderzoekers concludeerde dat vooral fleecedekens en licht gewatteerde dekens de temperatuur van de paarden flink kunnen verhogen tot ver boven temperaturen die comfortabel kunnen zijn voor het paard. Daardoor kwam het vermogen om de eigen lichaamstemperatuur te reguleren in gevaar, waardoor het risico op oververhitting serieus aanwezig was.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.