Hoe effectief zijn natuurlijke ontstekingsremmers bij astma?

Vloeibare Groenlipmossel, Curcumine of Zwarte bes blad zijn niet meer weg te denken als natuurlijke ontstekingsremmers bij gewrichtsklachten. Maar beperkt de werking van deze ingrediënten zich alleen tot de gewrichten? Uit meerdere onderzoeken blijkt, dat deze combinatie ook de symptomen van astma kan verzachten.

Dit zeggen wetenschappers over natuurlijke ontstekingsremmers bij astma

Uit onderzoek blijkt dat ontstekingen een gemeenschappelijke factor kunnen zijn bij een groot aantal ziekten. Bij reumatoïde artritis treden deze op aan de slijmvliezen die de binnenkant van de gewrichten bekleden. En bij artrose veroorzaakt het slijtageproces van het kraakbeen ontstekingen van het gewrichtskapsel. Steeds meer mensen met gewrichtsklachten schakelen vanwege de bijwerkingen van ontstekingsremmende pijnstillers (NSAIDs) over op Vloeibare Groenlipmossel, Curcumine of Zwarte bes-blad. Maar wat is eigenlijk het effect van deze natuurlijke ontstekingsremmers op andere veelvoorkomende ontstekingsziekten? Bewegen zonder Pijn heeft daarom eens een literatuuronderzoek verricht naar de werking van deze natuurlijke ontstekingsremmers bij astma.

Wat is astma?

Dit is een chronische longziekte. Bij een persoon met astma zijn de binnenwanden van de luchtwegen – de bronchiën – ontstoken. Daardoor reageren de longen extra gevoelig op rook, uitlaatgas, huisstofmijt of huisdierschilfers. Op het moment dat u een allergeen inademt, zwellen de slijmvliezen in uw neus, keel en longen op en gaan meer vocht produceren. Tegelijkertijd raken de spiertjes om de luchtwegen verkrampt, waardoor deze ‘buizen’ nauwer worden. Bij zo’n astma-aanval kunt u minder lucht in- en uitademen dan normaal. Hoewel dit benauwde gevoel zeer beangstigend kan zijn, is het niet direct gevaarlijk. Verder zijn hoesten, piepende ademhaling en kortademigheid veel voorkomende symptomen bij astma.
In Nederland hebben ruim 640.000 mensen last van deze blijvende longziekte. Er zijn meer vrouwen dan mannen met deze aandoening aan de luchtwegen. Alles wijst er op, dat het aantal mensen met astma de komende jaren verder zal toenemen.

Groenlipmossel en astma

Dat de Nieuw-Zeelandse Groenlipmossel effectief is bij het verminderen van pijn, zwelling en stijfheid bij patiënten met reumatoïde artritis en artrose, is al in meerdere onderzoeken aangetoond. Russische onderzoekers van de Pavlov Medical University in Sint-Petersburg hebben in 2002 voor het eerst gekeken of de Groenlipmossel ook werkzaam kan zijn bij ontstekingen van de luchtwegen. Zij selecteerden 46 patiënten van 18-56 jaar met milde tot matige astma. Alle deelnemers waren gevoelig voor huisstofmijt. De patiënten met milde astma hadden gemiddeld twee keer per week en die met matige astma dagelijks last van de symptomen. De deelnemers werden willekeurig in twee groepen onderverdeeld. De eerste groep kreeg gedurende acht weken een capsule met Groenlipmossel. De andere groep kreeg een placebo.
Uit deze studie bleek, dat Groenlipmossel een aantal gunstige effecten kan hebben op patiënten met astma. De deelnemers die deze capsules hadden gebruikt, hadden overdag minder last van een piepende ademhaling. Ook de hoeveelheid lucht die in een minuut kon worden uitgeademd, was ’s morgens toegenomen. Verder was de concentratie waterstofperoxide in de uitgeademde lucht van patiënten uit de Groenlipmossel-groep afgenomen. Waterstofperoxide kan ontstaan door een verhoogd aantal én toegenomen activiteit van ontstekingscellen in de luchtwegen. Het lijkt er dus op, dat Groenlipmossel de ontstekingen in de longen kan verminderen. De Russische onderzoekers houden de Omega 3-vetzuren in Groenlipmossel verantwoordelijk voor deze verzachtende werking als natuurlijke ontstekingsremmer op astma.

Curcumine en astma

In 2014 hebben Indiase onderzoekers van het Era’s Lucknow Medical College in Lucknow en het Subharti Medical College in Meerut onderzoek verricht naar de natuurlijke ontstekingsremmer Curcumine bij astma. Op basis van de ontstekingsremmende eigenschappen hadden zij het vermoeden, dat dit bestanddeel uit de Geelwortel een rol zou kunnen spelen bij de behandeling van deze longaandoening. Doel van de studie was om de werkzaamheid en veiligheid van Curcumine te onderzoeken als aanvullende therapie bij patiënten met milde tot matige astma.
Na een uitgebreide medische controle werden 77 patiënten tot het onderzoek toegelaten. Alle deelnemers werden door een computer onderverdeeld in twee groepen. Groep A gebruikte tijdens de studie de standaardmedicatie bij astma. De tweede groep kreeg daarnaast dagelijks ook een supplement met 500 mg Curcumine. Alle patiënten werden gedurende een maand om de tien dagen onderzocht op klinische symptomen, zoals benauwdheid, piepende ademhaling, hoest, beklemming op de borst en nachtelijk ontwaken door benauwdheid. In de Curcuminegroep waren deze klachten significant afgenomen: de vernauwing van de luchtwegen en de ontstekingen waren duidelijk minder geworden. Ook werden er geen bijwerkingen gerapporteerd. De onderzoekers concluderen dan ook, dat Curcumine veilig en effectief is als aanvullende therapie bij astma.

Zwarte bes en astma

In 2014 heeft het New Zealand Institute for Plant and Food Research onderzoek laten uitvoeren naar het effect van de Zwarte bes-plant op astma. Daaruit blijkt, dat zowel de bessen als de bladeren natuurlijke chemicaliën bevatten die de ontstekingen aan de longen kunnen verminderen. Deze verbindingen werden ontdekt bij laboratoriumexperimenten. Daarbij was het doel om het natuurlijke afweermechanisme van het longweefsel te verbeteren door enerzijds de oorzaak van de ontstekingsreactie te onderdrukken én anderzijds de ontstekingen te minimaliseren.
Het is al langer bekend, dat fruitconsumptie de symptomen van astma kan verminderen. Het Nieuw-Zeelandse onderzoek geeft als eerste inzicht in hoe dit mechanisme werkt. Er werd vastgesteld, dat epigallocatechine de ontstekingen in de longen verminderde. Dit is een belangrijk bestanddeel van proanthocyanidinen die zowel in de bessen als bladeren voorkomt.

“Wanneer de longen worden blootgesteld aan allergenen, kan dit bij mensen met astma in een langdurige ontsteking resulteren,”

zegt onderzoeksleider dr. Roger Hurst.

“Selectieve verbindingen uit groente en fruit kunnen samenwerken met het natuurlijke afweermechanisme van het menselijk lichaam om deze ontstekingen te onderdrukken. Onze studie toont aan, dat epigallocatechine van zwarte bessen dit effectief doet.”

Kies voor hoogwaardige ingrediënten

Heeft u last van astma en wilt u eens kijken of vloeibare Groenlipmossel, Curcumine of Zwarte bes-blad ook uw symptomen kunnen verzachten? Dan moet u wel op een aantal zaken letten als u deze natuurlijke ontstekingsremmers gaat gebruiken. Uit vloeibare Groenlipmossel worden de actieve bestanddelen het beste opgenomen. Zowel de eiwitten, omega 3-vetzuren als furaanvetzuren van de Groenlipmossel hebben een ontstekingsremmende werking. Droogpoeder heeft meerdere bewerkingen ondergaan, waardoor het gehalte van deze ingrediënten sterk is afgenomen. De werking is dus minder. Ook Curcumine verdient de aandacht. Dit bestanddeel van de Geelwortel wordt amper via de darmen aan het bloed afgegeven. Wel als de moleculen bijvoorbeeld zijn omhuld met de etherische oliën die afkomstig zijn van de Geelwortel zelf. Hier kunt u meer lezen over de kwaliteit van Groenlipmossel en hier over de kwaliteit van Curcumine.

Bronvermelding

Emelyanov, A. et al. (2002) Treatment of asthma with lipid extract of New Zealand green-lipped mussel: a randomised clinical trial. European Respiratory Journal 20: 596-600.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen