Nieuwe studie: wat is het effect van hoefijzers op artrose?

Wat is het effect van hoefijzers op het voorkomen van artrose? In de ‘Paardenhoofdstad van de Wereld’ wordt daar nu onderzoek naar gedaan. De Universiteit van Kentucky ontwikkelt momenteel geavanceerde apparatuur om de trillingen in het paardenbeen te kunnen meten. Dit moet straks meer inzicht geven welk hoefijzerdesign helpt om de gewrichten gezond te houden.


Een onderzoeksteam van de Universiteit van Kentucky doet momenteel onderzoek naar het effect van hoefijzers op het verminderen of voorkomen van artrose bij paarden. Het team van het Department of Biosystems and Agricultural Engineering van deze universiteit test een theorie dat het design van hoefijzers kan helpen om deze degeneratieve gewrichtsklachten te voorkomen. Er wordt een testapparaat ontwikkeld dat moet helpen bij het bepalen welke soorten hoefijzers artrose bij paarden kunnen beïnvloeden.

Gewrichtsslijtage voorkomen

Artrose is de meest voorkomende reumatische aandoening bij mensen en komt ook veel voor bij paarden. Bij deze aandoening wordt het kraakbeen tussen de botten beschadigd of afgebroken, waardoor het hele gewricht wordt aangetast. Het team van de Universiteit van Kentucky probeert er nu achter te komen of het ontwerp van hoefijzers invloed kan hebben op het voorkomen of verminderen van gewrichtsslijtage bij paarden. Met behulp van geavanceerde apparatuur wil het team trillingen door een paardenbeen sturen. Speciale sensoren meten de vibraties op verschillende punten van het been. Zo kan straks waardevolle informatie over het effect van hoefijzers op artrose worden verzameld.

Paardenhoofdstad

“Er is nog beperkt onderzoek naar dit onderwerp. Daarom zou het verkrijgen van meer inzicht op de impact van hoefijzers op gewrichtsaandoeningen de basis kunnen vormen van toekomstig onderzoek,” aldus één van de onderzoekers. “Wij ontwikkelen een systeem dat de overdracht van trillingen door het been van een paard meet. Dit kan straks meer uitsluitsel geven welk hoefijzerdesign het meest gunstig is voor de gewrichten.” Het is niet zo vreemd, dat dit onderzoek wordt uitgevoerd in Lexington. De stad in de Amerikaanse staat Kentucky staat bekend als de ‘Paardenhoofdstad van de Wereld’. Dat is te danken aan het feit, dat Lexington wordt omringd door talloze ranches. Ook het beroemde paardenras American Saddlebred is afkomstig uit deze regio.

Biosysteemtechniek

Voor het onderzoek wordt gebruik gemaakt van Biosysteemtechniek. Dit combineert biologie met technieken om oplossingen voor levende systemen te ontwerpen. In dit geval paarden dus. Daarbij wordt nauw samengewerkt met de vele paardenranches in de omgeving van Lexington.

Download gratis het boekje ‘15 beweegtips voor paarden’ t.w.v. € 4,95.


Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen