11 tips om uw huis veiliger te maken voor uw oudere kat

Ook de oudere kat verdient een veilige en comfortabele leefomgeving. De gewrichten worden stijver en het zicht wordt minder. Dat betekent dat u een aantal maatregelen moet nemen om uw huis ‘senior-proof’ te maken. In dit artikel helpen wij u met elf tips een stuk op weg.

Toen uw kat nog jong was, heeft u waarschijnlijk maatregelen genomen om huis ‘kitten-proof’ te maken. U hebt bijvoorbeeld de schoonmaakmiddelen veilig opgeborgen en waardevolle spullen buiten bereik van de speelse pootjes gezet. Nu uw huistijger ouder begint te worden, zult u nieuwe maatregelen moeten nemen om haar een veilige én comfortabele leefomgeving te bieden. Deze elf tips kunnen u daarbij helpen.

1) Verplaats de kattenbak

Naarmate uw kat ouder wordt, kunnen artrose of andere gewrichtsproblemen de gewrichten strammer en stijver maken. Daardoor krijgt zij meer moeite met springen en klimmen. Bovendien kan de controle over de darmen en blaas minder worden. Kies daarom in huis een plek voor de kattenbak uit die uw kat zonder al te veel moeite kan bereiken. Hebt u een huis met meerdere verdiepingen? Plaats dan op elke etage een kattenbak. Begint uw oudere kat consequent de bak te missen? Ga dan zo snel mogelijk naar de dierenarts voor een grondig onderzoek.

2) Maak het gemakkelijk om te klimmen

Stijve gewrichten kunnen het moeilijker maken om de favoriete rustplaats te bereiken, zoals de vensterbank. Uw kat zal het een uitdaging vinden om die plek toch te bereiken. Om te voorkomend dat ze uitglijdt en zichzelf pijn doet, moet u manieren vinden om deze plek beter toegankelijk te maken. Dat kan door een stoel of een kruk naast de vensterbank te zetten. Maar maak u geen zorgen als de favoriete ‘spot’ van uw kat bijvoorbeeld boven op een kast is. Uw huisdier zal op zoek gaan naar een nieuwe plek waar ze zich ook warm en veilig voelt.

3) Blijf spelen met uw oudere kat

Naarmate uw kat ouder wordt, wil het dier waarschijnlijk meer tijd doorbrengen op een warme plek om te slapen. Het is normaal dat het speelse gedrag minder wordt. Maar regelmatig met haar spelen, helpt om haar gezond te houden. Zoek naar ‘zachte’ manieren om haar aan te moedigen om te spelen. Zoals met een stokje zwaaien of een touwtje over de vloer bewegen. Ook kunt u snacks over de grond rollen om te jagen en te eten. Dit helpt ook om een goede band te behouden met uw oudere kat.

4) Geef meer verzorging

Naarmate uw oudere kat strammer en stijver wordt, krijgt ze meer moeite om zichzelf goed te verzorgen. Borstel daarom uw kat regelmatig. Vooral op die plekken waar ze zelf nog maar moeilijk bij kan.

5) Meer licht in huis

Bij oudere katten kan het zich minder worden. Zorg er daarom voor dat er altijd voldoende licht is op plekken waar ze veel en graag komt. Zo voorkomt u dat ze zich bezeert als ze door het huis loopt. Katten zijn ook vaak ’s nachts actief. Breng daarom nachtverlichting aan in donkere gangen.

6) Verplaats geen dingen in huis

Katten kennen feilloos de routes door uw huis. Verplaats daarom geen meubelen en creëer geen nieuwe obstakels in huis. Dit kan de oudere kat in verwarring brengen. Zeker als het zicht minder wordt.

7) Benader uw kat voorzichtig

Bij oudere katten kan het zicht en gehoor afnemen. Benader uw huisdier daarom altijd aan te voorkant. Zo voorkomt u dat ze schrikt.

8) Nagels knippen

De nagels van oudere katten worden harder. Daardoor zullen ze de nagels minder goed kunnen uitkrabben. Bovendien lopen ze vanwege gewrichtsproblemen niet zoveel meer op een harde ondergrond, waardoor de nagels minder snel slijten. Houdt ze daarom goed in de gaten en knip ze zelf bij.

9) Zet de verwarming aan

Oudere katten met artrose en/of nieraandoeningen kunnen het koud hebben. Zet daarom de verwarming niet uit als u naar buiten gaat. En zorg ook ’s nachts voor een aangename temperatuur voor uw senior. Laat de thermostaat ’s nachts en als u van huis bent op 15 graden staan. Dat is een aangename temperatuur voor uw senior.

10) Voedingsstoffen zijn belangrijk

Blijf uw kat ook bij het ouder worden de basisvoorzieningen aanbieden. Vers water en kwalitatief goed voedsel worden nog belangrijker in deze fase van haar leven. Als het kauwen van brokken moeilijker wordt, schakel dan over op blikvoer.

11) Geef vloeibare Groenlipmossel met Curcumine

Als uw oudere kat stram en stijf begint te worden, dan kunnen ontstekingen door artrose of andere gewrichtsaandoeningen een rol spelen. Artsen hebben dan de neiging om ontstekingsremmende pijnstillers (NSAIDs) voor te schrijven. Net als bij mensen kunnen deze medicijnen nare bijwerkingen geven bij katten, zoals maagklachten. Kies daarom bij voorkeur voor de natuurlijke ontstekingsremmers vloeibare Groenlipmossel en Curcumine. Deze substantie kunt u gemakkelijk met het voer mengen. Meestal zijn één tot twee kuurtjes van anderhalve maand per jaar voldoende om uw oudere kat soepeler te laten bewegen. U kunt deze natuurlijke onstekingsremmer halen bij uw dierenspeciaalzaak of daar vragen het voor u te bestellen.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen