Heeft mijn konijn last van artrose?

Artrose bij konijnen komt vaker voor dan u denkt. Bijna alle dieren van zes jaar en ouder hebben last van deze gewrichtsklachten. Maar ook op jongere leeftijd kan slijtage aan het kraakbeen voorkomen. Konijnen verbergen de pijn. Daarom is het voor u een grote uitdaging om deze aandoening bij uw dier op te sporen.

Veel voorkomende gewrichtsaandoening wordt vaak over het hoofd gezien

Net als mensen kunnen konijnen last krijgen van artrose. Hoewel deze gewrichtsaandoening vaker voorkomt bij oudere konijnen, kunnen ook jongere soortgenoten getroffen worden door slijtage aan de gewrichten. Artrose is een pijnlijke en progressieve aandoening die pijn en stijfheid in de gewrichten veroorzaakt. Daardoor krijgen ze steeds meer moeite om zich soepel te bewegen. Konijnen hebben veel natuurlijke vijanden in het wild. Daarom is het een groot risico om pijn en zwakte te vertonen. Alleen door uw konijnen goed te observeren op subtiele tekenen, kunt u een mogelijk gewrichtsprobleem opsporen. Het is dan zaak om tijdig actie te ondernemen om verder leed te voorkomen.

Wat is artrose bij konijnen?

De meeste konijnen van 6 jaar en ouder hebben in mindere of meer ernstige mate last van artrose. Meestal is dit het gevolg van slijtage van het kraakbeen door beweging. Dit flexibele weefsel tussen de gewrichten gaat afbrokkelen en wordt ruwer en ruwer. Daardoor glijden de beide gewrichtshelften niet meer soepel over elkaar en kan het konijn zich moeilijker bewegen. De pijn zelf wordt niet veroorzaakt door de slijtage aan het kraakbeen, omdat dit weefsel zelf geen zenuwen bevat. Als gevolg van de artrose ontstaat er wel irritatie aan het gewrichtskapsel die uiteindelijk uitmondt in ontstekingen. En deze ontstekingen zorgen voor de pijn en stijfheid bij het dier.

Artrose bij jonge en zware konijnen

Artrose komt bij konijnen het meest voor in de gewrichten van de heup, elleboog en knie. Niet alleen bij de senioren. Tijdens het opgroeien kunnen er afwijkingen in de vorming van botten en gewrichten of schade aan deze structuren ontstaan. Daardoor kunnen ook jongere konijnen artrose ontwikkelen. Ook een te krap hok en overgewicht kunnen het proces van artrose in gang zetten. Grote konijnenrassen hebben meer kans om deze aandoening te ontwikkelen. Zo is de populaire Vlaamse Reus een groot en zwaar konijn, waardoor de gewrichten tijdens het bewegen flink belast kunnen worden. Dit is slecht voor het kraakbeen.
Konijnen kunnen de symptomen vaak heel lang verbergen totdat de pijn bijna ondragelijk is. Dat is de reden dat artrose vaak door de eigenaar en de dierenarts over het hoofd wordt gezien. Als eenmaal toch de diagnose is gesteld, dan is het mogelijk om het konijn met weinig tot geen pijn nog een fijn en comfortabel leven te geven.

Hoe weet ik of mijn konijn artrose heeft?

Dat is een kwestie van uw konijn goed observeren op gedragsveranderingen. Bij artrose gaat uw dier minder bewegen, mank lopen en minder huppen. Konijnen met gewrichtsproblemen kunnen zich verstoppen, minder eten, en trappen, hellingen en obstakels vermijden. Ze kunnen wiebelen, omdat ze niet graag op de aangetaste poot willen staan. Voelt u ook eens of de gewrichten warm aanvoelen om te controleren of er een ontsteking aanwezig is. Een konijn met artrose gaat zichzelf minder goed verzorgen, omdat de pijnlijke gewrichten dit verhinderen. De vacht wordt vies en er ontstaan klitten. Merkt u één of meer van deze tekenen op? Maak dan een afspraak met de dierenarts voor een uitgebreid lichamelijk onderzoek.

Hoe wordt een konijn met artrose behandeld?

De dierenarts zal het bewegingsbereik van de gewrichten controleren. Deze neemt immers af door de artrose. Zwelling, pijn en ontstekingen zijn verdere aanwijzingen dat er sprake is van gewrichtsslijtage. Dit proces is onomkeerbaar. Er is nog geen therapie – zowel voor mensen als dieren – die het mogelijk maakt om beschadigingen van het kraakbeen te herstellen. Wel is het mogelijk om dit proces af te remmen en de ontstekingen in de gewrichten te bestrijden. Daarom zal de dierenarts in de meeste gevallen ontstekingsremmende pijnstillers (NSAIDs) voorschrijven. Hoewel deze snel en goed werken, kleven er toch nadelen aan het toedienen van deze medicijnen aan uw konijn. Ze kunnen veel bijwerkingen geven, waaronder maag- en darmklachten.
Gelukkig zijn er tegenwoordig ook natuurlijke alternatieven die vrijwel net zo goed werken als NSAIDs, maar geen nare bijeffecten hebben. Een goed voorbeeld daarvan is Vloeibare Groenlipmossel, Curcumine en/of Zwarte bes-blad. Dit zijn natuurlijke ontstekingsremmers die heel actief zijn in het gebied van de gewrichten. Deze middelen worden al meer dan 40 jaar gebruikt door vrijwel alle topruiters in Nederland om de gewrichten van ren- en springpaarden in een topconditie te houden. Sinds een aantal jaren is er ook een versie voor mensen, honden, katten en nu ook konijnen verkrijgbaar. Het advies is om altijd eerst de ontstekingen proberen te bestrijden met natuurlijke ontstekingsremmers, voordat u uw konijn de chemische variant toedient. Daarnaast kunt u Vloeibare Groenlipmossel, Curcumine en/of Zwarte bes-blad ook als preventie voor artrose geven. Door uw konijn vanaf één jaar twee keer per jaar een volledige kuur te geven.

Wat kunt u zelf doen bij een konijn met artrose?

U kunt zelf veel doen om het leven van uw konijn met gewrichtsklachten comfortabeler te maken. Verwijder alle obstakels, trappen en hellingen die die het dier moeilijk kan nemen. De loopoppervlakken moeten glad en antislip zijn. Moedig regelmatig matige lichaamsbeweging aan om de spieren rond de aangetaste gewrichten soepel en sterk te houden. Maar let op: te veel lichaamsbeweging kan het ongemak alleen maar verergeren. Probeer daarnaast uw konijn op een gezond gewicht te houden om de druk op de aangetaste gewrichten te verminderen. Houd uw konijn warm en uit de buurt van tocht.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen