Dog Aging Project: hoe oud kan uw hond worden?

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 30 jun 2022

Er is weinig bekend over het gezond ouder worden van honden. Dit wordt al jaren bestudeerd door het Dog Aging Project. Een spannend project volgens wetenschappers, omdat de uitkomst niet alleen de gezondheid van honden, maar ook van mensen kan verbeteren.Dog Aging Project: hoe oud kan uw hond worden?

Jarenlang werd aangenomen dat hondenjaren ruwweg mensenjaren maal zeven zijn. Dat dus de leeftijd van een eenjarige puppy gelijk is aan die van een zevenjarig kind en die van een elfjarige hond aan die van een bejaarde van 77 jaar. Maar volgens Professor Joshua Akey van de Princeton Universiteit in Amerika is het eigenlijk veel ingewikkelder. Voor mensen worden duidelijke statistieken bijgehouden over gezond ouder worden zijn. Er is echter weinig bekend over ‘normaal ouder worden’ van onze viervoeters. Grote honden hebben de neiging om het snelst oud te worden – misschien 10 keer sneller dan mensen – terwijl kleine rassen 20 jaar oud kunnen worden. Dat is in ‘hondenjaren’ ongeveer vijf keer ‘mensenjaren’.

Dog Aging Project

Het Dog Aging Project – opgericht in 2018 – is verreweg het ambitieuste project dat de levensduur van honden bestudeert. Er zijn inmiddels tienduizenden honden ingeschreven van alle soorten, maten, rassen en achtergronden. Doel van dit project is om een grondig begrip van het ouder worden van honden te ontwikkelen. De gegevens worden beschikbaar gesteld aan dierenartsen en wetenschappers. Met deze data kan verder onderzoek worden gedaan naar het gezond ouder worden van honden.

‘Spannend project”

Eén van de intrigerendste onderzoeksmethoden is het analyseren van het DNA van uitzonderlijk langlevende honden. Dit zijn de ‘super-honderdjarigen’ van de hondenwereld.
“Persoonlijk vind ik dit project spannend, omdat ik denk dat het de gezondheid van de hond en uiteindelijk die van de mens zal verbeteren,” aldus Joshua Akey. “We slaan het erfelijk materiaal van 10.000 honden op in de grootste genetische databank die ooit voor honden is geproduceerd. Dit zal een krachtige bron zijn om de rol van genetica bij veroudering te kunnen begrijpen.”
Akey en zijn team hopen specifieke biomarkers (voorspellers) van veroudering van honden te identificeren. Ze verwachten dat hun bevindingen zich ook zullen vertalen naar veroudering bij de mens. Honden ervaren namelijk bijna dezelfde functionele achteruitgang en ouderdomsziekten als mensen.

Bronartikel:

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.