Eén maaltijd per dag houdt uw huiskat gezonder

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 16 nov 2020

Heeft u hongerige kat thuis? Eentje die de hele dag om eten loopt te vragen? Het advies van uw dierenarts zal dan vier kleine maaltijden per dag zijn. Maar volgens Canadese onderzoekers boekt u met een andere aanpak meer succes.


Lijkt het of uw kat altijd maar honger heeft? Nieuw onderzoek van de Universiteit van Guelph in Canada suggereert dat u de frequentie van voederen niet moet verhogen, maar juist moet verminderen. Uit een onderzoek is gebleken dat één grote maaltijd per dag katten kan helpen om de honger beter onder controle te houden. Ook werd ontdekt dat dit de kans op overgewicht sterk zou kunnen verminderen.

Maaltijdfrequentie

“Deze bevindingen zullen de veterinaire specialisten en veel katten-eigenaren verrassen,” zegt onderzoeksleider professor Adronie Verbrugghe. “Meestal is het advies om aan hongerige katten meerdere kleinere maaltijden per dag te geven. Een andere aanpak geeft echter een beter resultaat. En dat is één grote maaltijd per dag.” Volgens haar is het effect van de maaltijdfrequentie op het gedrag van katten al eerder onderzocht. Maar er was onvoldoende bewijs dat meerdere kleine maaltijden per dag een goede aanpak zou zijn bij katten die doorlopend trek hebben.
“Dit is de eerste allesomvattende studie, waarbij eetlustremmende hormonen, fysieke activiteit en energiegebruik zijn meegenomen.”

Eetlust regulerende hormonen

Bij het onderzoek waren acht huiskatten met een gezond gewicht onder de vijf jaar betrokken. Gedurende drie weken kregen sommige katten alleen ’s ochtends een grote maaltijd voorgeschoteld, terwijl andere katten vier kleine maaltijd per dag kregen aangeboden. De dieren uit de eerste groep hadden na de maaltijd hogere niveaus van drie belangrijke eetlust regulerende hormonen. Dit suggereert dat ze tevreden waren. Bovendien nam de ademhalingsfrequentie de rest van de voedervrije dag af. Dit suggereert dat ze hun vetreserves aan het verbranden waren. De katten die slechts één maaltijd per dag aten, hadden ook een grotere toename van aminozuren in het bloed. Dit betekent dat er meer eiwitten beschikbaar waren om spieren en andere belangrijke eiwitten op te bouwen. Dit is belangrijk aangezien veel katten spiermassa verliezen naarmate ze ouder worden.

Gezondheidsvoordelen

“Fysiologisch gezien is het logisch dat slechts één keer per dag voeren voordelen heeft”, aldus Verbrugghe. “Als je naar onderzoek bij mensen kijkt, is er vrij veel bewijs dat periodiek vasten positieve gezondheidsvoordelen biedt. Zelfs grote katten in het wild houden zich bezig met een vorm van vasten. Feesten wanneer ze een prooi te pakken hebben en vasten totdat ze het volgende slachtoffer te grazen hebben genomen.”

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties