Uw hond is waarschijnlijk dommer dan u denkt

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 27 feb 2019

Is uw hond de allerslimste hond die er is? Volgens Engelse onderzoekers is uw hond écht niet zo geniaal. Varkens en geiten zijn bijvoorbeeld veel slimmer. Door honden bovenmatige intelligentie toe te dichten, bewijzen wij ze bovendien een slechte dienst.

Hond slim
Zijn honden echt zo slim? Volgens Engelse onderzoekers is uw huisdier waarschijnlijk minder geniaal dan u denkt. Honden beschikken over uitstekende vaardigheden om dingen te leren en te onthouden, maar zijn niet opvallend slimmer dan andere dieren.

“Ze zijn speciaal, maar niet uitzonderlijk,”

zegt hoofdonderzoeker Britta Osthaus van de Christ Church University in Canterbury.

Intelligentie

Osthaus zag dat er veel artikelen worden geschreven over de speciale vaardigheden van honden. Maar het viel haar op, dat andere dieren nauwelijks getest worden op slimheid. Daarom besloot de onderzoekster om 300 bestaande studies over de cognitieve vaardigheden van dieren te bestuderen. Op deze manier wilde ze de geestelijke vermogens van honden met die van gelijkwaardige soorten te vergelijken. Ze ontdekte dat bepaalde diersoorten de intelligentie van honden konden evenaren of zelfs overstijgen.

Limieten

Waar komt de overtuiging dan vandaan dat honden zo uitzonderlijk slim zijn? Dat komt volgens Britta Osthaus omdat honden gemakkelijk kunnen worden bestudeerd. Er is dus meer informatie over hoe slim ze zijn dan over andere dieren. Ze zegt:

“Door honden een bovenmatige intelligentie toe te dichten, bewijzen we ze eigenlijk een slechte dienst. Het risico is aanwezig dat we te veel van ze verwachten en dat we over hun limieten heen gaan.”

Het onderzoek wijst uit dat bijvoorbeeld geiten en varkens veel slimmer zijn dan we denken. Misschien zelfs slimmer dan honden.

Hond in doolhof

Bearded Collies staan bekend als een slim ras. Maar kan Nikki ook de uitweg van een doolhof vinden? Bekijk de video.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties