Wat kunnen honden nog meer drinken dan water?

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 19 aug 2019

Je hond een slokje van je bier of koffie geven? Het komt vaker voor dan u denkt. Veel mensendranken zijn slecht voor honden. Aan alcohol kan uw viervoeter zelfs overlijden. Wat kunt u uw hond eigenlijk nog meer te drinken geven dan water?


Vers kraanwater is natuurlijk de beste manier om uw hond gehydrateerd te houden. Maar soms heb je misschien ook de neiging om je eigen drankje met je hond te delen. Maar voordat je je hond uit je koffiekop of bierglas laat likken, lees dan eerst dit artikel goed door. Niet alle mensendrankjes zijn gezond voor honden. Om de simpele reden, dat honden suiker, cafeïne, alcohol en andere ingrediënten op een andere manier verwerken dan mensen.

Koffie en thee

Niet doen. Beide dranken bevatten cafeïne. Omdat honden een veel lager lichaamsgewicht hebben dan mensen, kunnen ze bij kleine hoeveelheden al een cafeïnevergiftiging krijgen.

Vruchtensap

Aan de meeste vruchtensappen zijn zoetstoffen en kunstmatige smaak- en kleurstoffen toegevoegd. Deze zijn niet gezond voor uw hond. Vers geperste sappen kunnen wel, maar dan in kleine hoeveelheden. Laat uw hond bijvoorbeeld aan een vers gesneden appel of sinaasappel likken. Geef uw huisdier nooit het sap van druiven. Dit kan nierfalen veroorzaken.

Melk

Het klinkt misschien logisch om uw hond melk te geven. Dat drinken ze immers al na hun geboorte bij hun moeder. Maar de meeste honden worden lactose-intolerant zodra ze volwassen zijn. Daardoor krijgen ze diarree, moeten ze braken en worden ze winderig als ze melk drinken. Een klein scheutje melk is prima. Let wel goed op of uw hond de genoemde symptomen ontwikkelt. Zo ja, geen melk meer geven.

Limonade

Citroenzuur in limonade kan maagklachten veroorzaken bij honden. Bovendien bevatten deze dranken veel suiker. De bloedsuikerspiegel van een hond kan veel gemakkelijker stijgen dan die van een mens. Dit kan op de langere termijn gezondheidsproblemen veroorzaken.

Koolzuurhoudende dranken

Koolzuurhoudende dranken met cafeïne en suiker zijn verboden terrein voor honden. Het effect van suiker hebben we al besproken. En ook het risico op cafeïnevergiftiging. Een klein slokje kan geen kwaad, maar liever dus niet.

Bier en wijn

Hier gaat toch écht de rode vlag uit. Alcohol is zeer giftig voor honden. Dit kan leiden tot braken, verminderde coördinatie, stoornissen aan het centrale zenuwstelsel, ademhalingsproblemen, coma en zelfs de dood. Houd uw hond dus uit de buurt van alcoholische drankjes!

Gezonde alternatieven

Vers kraanwater is dus het beste voor uw hond. Wilt u uw huisdier toch eens verwennen met iets anders? Bij dier-speciaalzaak zijn tegenwoordig allerlei alternatieven te koop die wel gezond zijn. Zo is er bijvoorbeeld speciaal bier voor honden. Maar ook wijn, rosé en zelfs champagne!

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties