Kunnen honden en katten besmet raken met het corona virus?

Experts denken dat het onwaarschijnlijk is dat honden en katten het corona virus kunnen krijgen én verspreiden. Toch zijn meerdere gevallen bekend, dat dieren de verschijnselen van Covid-19 vertonen. Kortom: er is dus veel tegenstrijdige informatie over dit onderwerp. Bewegen zonder Pijn probeert een beetje duidelijkheid voor u te scheppen.

Spelen huisdieren mogelijk een rol in de verspreiding van het corona virus?

Volgens de World Health Organization en andere experts zijn er geen aanwijzingen dat honden en katten het corona virus kunnen krijgen. Ook zouden huisdieren mogelijk geen rol spelen in de verspreiding van deze ziekteverwekkers. Niets staat echter nog voor 100 procent vast. Zo duiken toch regelmatig verhalen in de media op over dieren die de verschijnselen van Covid-19 vertonen. We moeten dus nog veel leren over dit nieuwe virus. Zo wordt momenteel voor de zekerheid toch onderzocht of huisdieren het corona virus wel of niet kunnen verspreiden. Het kan dus geen kwaad om in deze tijd toch wat meer voorzichtigheid in acht te nemen in de omgang met uw hond of kat.

Niet ernstig ziek

Tot dusver zijn drie honden positief getest op het corona virus. Twee in Hong Kong en één in China. In alle drie gevallen was er sprake van nauw contact met de besmette eigenaren. De twee honden in Hong Kong vertoonden geen klinische symptomen van het virus. En de Chinese hond werd later negatief getest. Recent verschenen ook berichten dat een kat in België het corona virus heeft opgedaan en dat een 4-jarige Maleise tijger in de Bronx Zoo in New York de verschijnselen van deze ziekte vertoont.
Toch hoeven we hier volgens onderzoeker Wim van der Poel van de Wageningen Universiteit geen zorgen om te maken. “Dieren kunnen dus ook besmet raken met het virus. Alleen worden ze er niet ernstig ziek van.”

Vacht absorbeert ziekteverwekker

Een mogelijke besmetting met het corona virus heeft voor dieren dus minder grote gevolgen voor de gezondheid dan voor mensen. Maar kunnen honden en katten ook een rol spelen in de verspreiding van deze ziekteverwekker? Volgens de American Veterinary Medical Association (AVMA) – waarbij 91.000 Amerikaanse dierenartsen zijn aangesloten – is dit onwaarschijnlijk.
“Gladde oppervlakten zoals deurknoppen en tafelbladen dragen virussen beter over dan poreuze materialen. De vacht van honden en katten bestaat uit poreuze en vezelige materialen. Deze kunnen de ziekteverwekker absorberen en isoleren,” aldus een woordvoerder van de AVMA. “Het is daarom niet aannemelijk dat iemand Covid-19 kan krijgen door het spelen met een hond of het aaien van een kat.”
Desondanks adviseert het Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention om toch voor de zekerheid uw handen te wassen op het moment dat u in direct contact bent geweest met een huisdier.

Sociale afstand van uw huisdier

Amerikaanse gezondheidsorganisaties adviseren om het contact met uw hond of kat zoveel mogelijk te beperken als u Covid-19 krijgt. Was altijd uw handen voor én na het contact met uw huisdier. Met uw hond buiten wandelen is in deze situatie niet verstandig, omdat u het virus gemakkelijk op anderen kunt overdragen. Vraag daarom iemand anders om uw hond een paar keer per dag uit te laten. Veel mensen in uw omgeving staan te trappelen om even buiten een wandeling te maken. Als u gezond bent, dan zijn er verder geen beperkingen wat betreft aaien, knuffelen en spelen met uw hond of kat.

Honden bezig houden

Voor uw hond is het een groot feest nu u noodgedwongen de hele dag in huis bent. Als u op het platteland woont, dan is het geen probleem om rustige gebieden te vinden waar u ongestoord met uw hond kunt wandelen. Dat kan wel een probleem zijn als u in de stad woont. In de parken en uitlaatgebieden wil het vaak toch erg druk zijn om voldoende sociale afstand te kunnen houden. Dat betekent dat u uw hond thuis meer bezig moet houden om de verveling te verdrijven. Denk eens aan een speurtocht: verstop in huis of in de tuin de favoriete lekkernijen en laat uw hond daarop lekker jagen. Het oplossen van puzzelspelletjes is net zo uitputtend voor uw hond als een flinke wandeling. Puzzelspelletjes zijn volop verkrijgbaar in de dierenwinkel. Ook kunt u zelf iets verzinnen. Bijvoorbeeld wat lekkers verstoppen in een opgevouwen theedoek. Of maak een verassingsdoos: tussen proppen papier verstopt u speeltjes en lekkernijen.

Katten actief houden

De British Veterinary Association adviseert eigenaren om hun kat binnen te houden als iemand in huis Covid-19 heeft. Wel benadrukt de organisatie dat niemand zich zorgen moet maken over het risico van infectie door huisdieren. Dr. Angel Almendros van de City University in Hong Kong laat echter aan BBC News weten, dat katten het virus van andere katten kunnen opvangen. Daarom is hij ook voorstander om ze allemaal binnen te houden zolang het virus nog aanwezig is.
Houd bij twijfel dus uw kat binnen. Sommige katten vinden het gezellig nu alle gezinsleden de hele dag in huis zijn. Ze zullen dan meer om uw aandacht vragen. Spelen met uw poes of kater is een leuke afleiding om uw verveling te verdrijven. Gooi de dozen van de pakketpost niet weg, maar laat uw kat er mee spelen. Ze zijn er dol op. Weer andere katten zullen wat gestrest raken door de voortdurende aanwezigheid van u en uw huisgenoten. Dat kunt u zien als uw kat langdurig blijft zitten en niet op de buik gaat liggen. Biedt uw kat dan wat afleiding door te spelen met een balletje of een voerpuzzel. Denk ook eens aan krabpaal.

Houd de gewrichten soepel

Minder beweging of niet: in het voorjaar is het altijd goed om uw hond of kat een onderhoudskuurtje te geven om de gewrichten soepel en gezond te houden. Dit biedt bovendien bescherming tegen artrose en andere gewrichtsklachten. Voor het behoud van soepele gewrichten zijn vloeibare Groenlipmossel, Curcumine of Zwarte bes-blad heel effectief. Deze middelen bevatten veel Glycosaminoglycanen (waaronder Glucosamine en Chondroïtinesulfaat) om het kraakbeen van uw huisdier te onderhouden én te beschermen. Daarnaast verminderen deze bestanddelen beginnende en gevorderde gewrichtsontstekingen. Omdat deze supplementen vloeibaar zijn, kunnen ze heel eenvoudig over de normale voeding worden gegoten.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Download gratis het boekje ‘15 beste beweegtips voor honden’ t.w.v. € 4,95.

Gratis boekje "15 beste beweegtips voor honden"
Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen