Honden kunnen ruiken wanneer we gestrest zijn

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 18 jan 2023

Bent u ontspannen of gestrest? Denk maar niet dat u uw emoties voor uw hond kunt verbergen. Uw huisdier ruikt aan de geur van uw adem en zweet precies hoe u zich voelt, blijkt uit een Iers onderzoek.

Honden kunnen stress in menselijk zweet en adem ruiken. Dat blijkt uit een studie met vier honden en 36 mensen die is uitgevoerd aan de Queen’s University in Belfast. Volgens de onderzoekers geeft dit meer inzicht in het vermogen van hoe honden hun neus gebruiken om de wereld te zien.
“Het zijn intuïtieve dieren die veranderingen in emoties bij mensen kunnen waarnemen door te gebruiken waar ze goed in zijn: snuiven,” zegt hoofdonderzoeker Carla Wilson.

Wiskundeprobleem

Onderzoekers verzamelden adem- en zweetmonsters van deelnemers voor en na het oplossen van een moeilijk wiskundig probleem. Vervolgens mochten de honden één voor één aan de ontspannen en gestreste monsters ruiken. Alle honden waren in staat om correct te waarschuwen als er een stressmonster werd voorgehouden.

Trainen hulphonden

“De bevindingen tonen aan dat mensen verschillende geuren in zweet en adem produceren als we ontspannen of gestrest zijn,” zegt Clara Wilson. “Het onderzoek benadrukt dat honden geen zichtbare of hoorbare signalen nodig hebben om stress bij mensen te detecteren. Dat doen ze alleen door het ruiken van de geur die met zweet en adem wordt uitgescheiden.”
Volgens Wilson werpt dit onderzoek meer licht op de relatie tussen mens en hond. “Het geeft ons meer inzicht hoe honden menselijke emoties kunnen interpreteren en ermee omgaan. Dit kan nuttig zijn bij de training van therapie- en hulphonden.”

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien. 

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.