Zo worden uw kat en hond de dikste vrienden

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 11 nov 2020

Liggen uw kat en hond ook regelmatig met elkaar overhoop? Dit kan voor veel stress binnen het gezin zorgen. Maar voordat u besluit om één van de twee elders onder te brengen, leest u dan eerst dit artikel goed door. Ze kunnen namelijk de beste vriendjes worden.


Engelse diergedragswetenschappers van de Universiteit van Lincoln hebben de sleutel voor een harmonieus huishouden gevonden, waar zowel katten als honden onder hetzelfde dak leven. Het verspreiden van feromonen door uw huis kan de relatie tussen uw huisdieren flink verbeteren. Al binnen zes weken leidde deze kalmerende substantie tot een opmerkelijke afname van incidenten, zoals honden die katten achtervolgen, katten die zich verstoppen voor honden en honden die naar katten blaffen. Er werden zelfs vriendelijke begroetingen tussen de harige huisdieren gemeld.

Slechte relatie

Feromonen zijn vluchtige, chemische signalen die door katten en honden worden afgegeven. Sommige daarvan hebben een kalmerende en geruststellende werking. Deze boodschappen worden alleen waargenomen door dieren van dezelfde soort. Dus kattenferomonen hebben geen invloed op honden en andersom.
“Zeven procent van de Engelse huishoudens bezit zowel een kat als een hond. Dat betekent dat een groot aantal eigenaren van gezelschapsdieren dagelijks moeten dealen met stressvolle situaties. Een slechte relatie tussen een inwonende kat en hond kan ernstige gevolgen hebben voor het welzijn van de huisdieren. Ook zal een gespannen verhouding tussen kat en hond veel stress geven voor het gezin. Dit is de belangrijkste reden dat één van beide uiteindelijk bij een dierenasiel wordt afgeleverd”, aldus Professor Daniel Mills.

Feromonenproduct

De eigenaren van gezelschapsdieren die bij dit wetenschappelijk onderzoek betrokken waren, rapporteerden wekelijks gemiddeld zeven conflicten tussen hun katten en honden. Ze werden opgesplitst in twee groepen. De ene groep kreeg een feromonenproduct speciaal voor katten en de andere groep een die speciaal voor honden was ontwikkeld. Deze werden geheel willekeurig in een blanco verpakking verdeeld. Dus zowel de deelnemers als onderzoekers wisten niet welk product in welk huishouden werd uitgeprobeerd.

Betere kat-hondrelatie

“Wij waren er van overtuigd dat het comfort van de kat een sterke relatie heeft op de kwaliteit van de kat-hondrelatie. Er werd dan ook verwacht dat het product met kattenferomonen tot minder ongewenste interacties zou leiden in huis. Dat bleek echter niet het geval te zijn. Het gedrag van de hond bleek de bepalende factor te zijn,” aldus de professor. “Dat wijst er op dat een product met hondenferomonen het meest gunstige effect heeft op de rust in huis. Blijkbaar zal een meer ontspannen hond een kat minder storen. Dit zorgt voor minder stress bij de kat, zodat zij meer bereid is om een sociale band met haar huisgenoot aan te gaan.”

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties