Kan ik van mijn kat een vegetariër maken?

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 23 aug 2019

Veel mensen stoppen met het eten van vlees. Maar is het ook verstandig om uw kat op uitsluitend plantaardig voer te zetten? Experts raden dit af. Vlees bevat veel voedingsstoffen waar uw kat niet buiten kan.


Minder of geen vlees eten is de trend. Het is dan ook niet zo vreemd, dat sommige katten-eigenaren overwegen om ook hun eigen huisdier alleen nog maar vegetarisch te voeden. Voor mensen is dit misschien gezond, maar dat is beslist niet het geval voor onze harige vriendjes. In tegenstelling tot honden zijn katten echte carnivoren. Dat betekent dat ze voor sommige voedingsstoffen volledig afhankelijk zijn van dierlijke producten.

Bètacaroteen

Er is nog nauwelijks wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd naar de gezondheid van vegetarische katten. En dat maakt veel dierenartsen ongerust. Lisa Freeman – die als veterinair voedingsdeskundige is verbonden aan de Tufts Universiteit in Boston – is er van overtuigd dat katten niet gezond kunnen zijn met een vegetarisch dieet.

“Honden en mensen kunnen bijvoorbeeld bètacaroteen in plantaardig voedsel omzetten in actieve vitamine A. Katten kunnen dit niet. Ze halen deze belangrijke vitamine uitsluitend uit vlees.”

Voedingssupplementen

Volgens Freeman kunnen vegetarische katten ook tekorten opbouwen aan vitamine D, vitamine B12 en taurine. Gebrek aan het aminozuur taurine kan hartaandoeningen bij katten veroorzaken. Vlees bevat ook enkele vetzuren – zoals arachidonzuur – die essentieel zijn voor het behoud van de gezondheid van katten.
Volgens Jennifer Adolphe – werkzaam als dierenvoedingsdeskundige bij de Universiteit van Saskatchewan in Canada – is het niet mogelijk om de ontbrekende voedingsstoffen als supplement aan de voeding toe te voegen.

“Gewoon over het voer strooien en dan maar het beste van hopen? Dat moeten we niet willen. Bovendien gaat het hier om enkelvoudige nutriënten. In echt voedsel komen ze voor in combinatie met duizenden anderen die elkaars werking verbeteren en versterken.”

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties