Kan ‘knuffelhormoon’ osteoporose bij vrouwen voorkomen?

De beste remedie om uw botten sterk te houden? Knuffelen, knuffelen en nog eens knuffelen. Dan komt er namelijk een stofje vrij dat een rol speelt bij de opbouw van botweefsel. Bij ratten nam na een behandeling met dit hormoon de botdichtheid toe. Gaat oxytocine in de nabije toekomst definitief een punt zetten achter osteoporose?

Botafbraak start veel eerder dan altijd werd aangenomen

Recente experimenten bij vrouwelijke ratten suggereren dat het hormoon oxytocine kan voorkomen dat botten dunner en brozer worden. Oxytocine wordt ook wel het ‘knuffelhormoon’ genoemd, omdat het niveau in uw lichaam direct stijgt bij een omhelzing of vrijpartij. Zo geeft dit stofje u niet alleen het gevoel van meer intimiteit en verbondenheid, maar u wordt er ook gelukkig en vrolijk van. Al enige tijd zijn er sterke aanwijzingen dat oxytocine een belangrijke rol speelt bij het behoud van sterke botten. Er lopen momenteel meerdere studies die moeten leiden tot een behandeling met dit hormoon om osteoporose te voorkomen.

Wat is oxytocine?

Dit hormoon speelt een belangrijke rol rond de zwangerschap. Tijdens de bevalling maakt het lichaam extra veel oxytocine aan om de weeën op te wekken. Als de baby geboren is, blijft dit hormoon een belangrijke rol spelen. Het zorgt ervoor dat de spieren van de melkklieren samentrekken om de borstvoeding op gang te brengen. Daarnaast maakt dit hormoon de binding tussen moeder en kind sterker. Onderzoekers in Brazilië denken nu dat oxytocine een sterke bondgenoot kan zijn in de preventie en bestrijding van osteoporose.

Botafbraak omkeren

Op de leeftijd van 25 tot 30 jaar is de maximale botmassa bereikt. Daarna neemt de hoeveelheid van dit harde weefsel heel geleidelijk af. Dit gaat bij vrouwen sneller, omdat na de menopauze de eierstokken steeds minder oestrogeen gaan produceren. Daardoor neemt het risico van osteoporose toe, omdat dit hormoon een belangrijke rol speel bij de instandhouding van sterke botten. Er is momenteel geen behandeling om botontkalking te voorkomen. Wetenschappers in Brazilië denken er nu toch een gevonden te hebben. In experimenten met vrouwelijke ratten werd oxytocine gebruikt om processen om te keren die de sterkte en dichtheid van botweefsel verminderen. Als studies bij mensen vergelijkbare resultaten opleveren, kan dit ‘knuffelhormoon’ klinisch worden toegepast om het ontstaan van osteoporose te voorkomen en zwakke botten weer sterker te maken.

Femurhals: meest kwetsbaarste plek heup

In Brazilië voorspellen experts dat als gevolg van vergrijzing van de bevolking er naar schatting 100.000 vrouwen en mannen per jaar een heup breken. Dit komt drie tot vier keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Een heupfractuur kan ernstige gevolgen hebben, zoals verlies aan mobiliteit en zelfs overlijden. De Braziliaanse wetenschappers concentreerden zich daarom tijdens hun onderzoek op een deel van de heup dat de femurhals wordt genoemd. Dit is de meest voorkomende plaats voor een fractuur. De onderzoekers bestudeerden deze plek bij vrouwelijke ratten van 18 maanden oud. Die leeftijd komt overeen met vrouwen van 30 tot 40 jaar. Deze ‘vroege’ leeftijd is niet voor niets gekozen.
“Er is veel onderzoek gedaan naar hormoonschommelingen in het vrouwelijk lichaam na de laatste menstruatie. Maar dit proces zet zich al tien tot twintig jaar eerder in, waardoor de botdichtheid al begint af te nemen,” zegt Rita Menegati Dornelles van de São Paulo State University.

Botvernieuwing

Dornelles en haar team behandelende de ratten met oxytocine. Dit hormoon wordt niet alleen geproduceerd in de hersenen, maar ook uitgescheiden door botcellen. Inmiddels is bekend dat het ook betrokken is bij de opbouw en afbraak van botcellen. Tijdens de menopauze wordt er ook steeds minder oxytocine aangemaakt. Na één maand analyseerden de wetenschappers bloed- en weefselmonsters van de behandelde ratten en vergeleken die met de dieren die geen oxytocine hadden gekregen. Bij de eerste groep werd geen verlies aan botdichtheid gezien. Ook hadden de ratten biochemische markers van botvernieuwing in het bloed. Dit was een sterke aanwijzing dat er nieuw botweefsel werd aangemaakt. Het femurhalsgebied was bovendien sterker en minder poreus.

Een natuurlijke oplossing voor osteoporose?

Deze bevindingen zijn veelbelovend in de zoektocht naar een effectieve behandeling om osteoporose te voorkomen. Eerdere studies waren minder betrouwbaar, omdat er ratten werden gebruikt waarvan de eierstokken waren verwijderd. De dieren in deze nieuwe studie ondergingen echter een natuurlijk verouderingsproces, zodat de omstandigheden meer overeenkomen met die van mensen. Op korte termijn zal de veiligheid en werkzaamheid van deze oxytocinebehandeling klinisch worden getest bij mensen. Dan zal moeten blijken of dit een levensvatbare methode is om osteoporose bij vrouwen te behandelen of te voorkomen. Tot die tijd is het advies: vooral veel knuffelen om een boost te geven aan de aanmaak van dit hormoon!

Meer informatie over osteoporose

Hier kunt u alles lezen over osteoporose plus tips én adviezen om uw botten sterk te houden.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

 

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Gratis boekje "Osteoporose"

Download nu gratis het boekje ‘Osteoporose: alles over de stille bottenroof’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen