Konijnen groter en sterker door eten zachte ontlasting

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 12 jul 2022

Het eten van de eigen ontlasting komt in de mensenwereld niet voor. In de konijnwereld is dit echter heel normaal. Maar waarom kiezen deze knaagdieren liever voor de zachte dan de harde ontlasting? Dat hebben Chinese onderzoekers nu ontdekt.

konijnen eten zachte ontlasting

Als een konijn gezond, groot en sterk wil worden, dan moet daar zelf werk van gemaakt worden. En die klus bestaat uit het eten van de eigen ontlasting. Het is al lang waargenomen dat konijnen liever de zachte dan de harde uitwerpselen verorberen. In een nieuwe studie wordt dit mysterie ontrafeld. Deze is uitgevoerd door wetenschappers van de Henan Agricultural University in China. Daar ontdekte men dat de consumptie van zachte ontlasting de spijsvertering bevordert en de konijnen groter en sterker maakt. Zachte poep bevat minder verteerde stoffen en dat zijn een bron van gunstige darmbacteriën die de stofwisseling bevorderen.

Minder groeisnelheid

Om de voedingswaarde in de eigen uitwerpselen van konijnen te testen, heeft het onderzoeksteam twee groepen witte Nieuw-Zeelandse konijnen grootgebracht. De eerste groep werd normaal gevoed en de tweede groep werd voorzien van halskragen. Ze konden wel eten en drinken, maar niet hun eigen ontlasting opeten. Na 90 dagen ontdekten de onderzoekers dat het lichaamsgewicht, voedselinname en groeisnelheid aanzienlijk was afgenomen bij de ‘halskraagkonijnen’. Ook werden veranderingen in de darmfora in het spijsverteringskanaal waargenomen.

Rijk aan B-vitamines

De studie toont aan dat zachte ontlasting rijk is aan vitamines en ook eiwitten die door darmbacteriën worden geproduceerd. Bij dezelfde voeropname zouden konijnen die geen uitwerpselen mogen eten 15 tot 22 procent minder eiwit consumeren. Het team stelt ook dat konijnen dagelijks 83 procent niacine, 100 procent riboflavine, 165 procent pantotheenzuur en 42 procent vitamine B12 halen uit de consumptie van hun eigen zachte ontlasting.

Bronartikel:

Het bronartikel is online in te zien. 

 

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.