Kunnen honden huilen?

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 6 okt 2022

Het viel een Japanse onderzoeker op dat zijn poedel natte ogen kreeg bij het verzorgen van haar puppy’s. Dat was voor hem de reden om eens grondig te onderzoeken of honden net als mensen tranen kunnen vergieten. Het herenigingsexperiment dat hij uitvoerde, gaf antwoord op deze vraag.

Kunnen honden net als mensen tranen produceren wanneer ze overmand worden door emoties? Een studie van een Japanse universiteit geeft als eerste antwoord op deze vraag. De onderzoekers ontdekten dat honden inderdaad tranen kunnen vergieten bij positieve sentimenten. Dit gebeurt vooral als ze na lange tijd weer met hun baas worden herenigd.

Herenigingsexperiment

De ontdekking dat honden kunnen huilen, werd gedaan door Takefumi Kikusui van de Azabu University in Kanagawa toen zijn poedel puppy’s kreeg. Hij merkte op dat er iets in het gezicht van de moederhond veranderde op het moment dat ze haar kleintjes aan het verzorgen was. De ogen traanden. Hij vermoedde dat oxytocine daar verantwoordelijk voor was. Dit hormoon staat ook bekend als het ‘moederhormoon’ of ‘liefdeshormoon’ en wordt aangemaakt bij zowel honden als baasjes bij innig contact. Hij besloot een herenigingsexperiment uit te voeren om te kijken of honden daarbij moesten huilen.

Traanvolume

De Japanse onderzoeker gebruikte een standaardtest om het traanvolume van honden te meten. Dat deed hij zowel voor als na de hereniging met hun baasjes. Het traanvolume nam inderdaad toe op het moment dat de hond met zijn eigenaar werd herenigd. Dit gebeurde niet als de hond in contact werd gebracht met een onbekend persoon. In een tweede experiment werd oxytocine in de ogen van honden aangebracht. Ook nu ging het traanvolume omhoog. Dit ondersteunt het idee dat de afgifte van dit hormoon een rol speelt bij de verhoogde traanproductie op het moment dat honden met hun bazen worden herenigd. De bevindingen komen voor Kikusui als een grote verrassing. “We hadden nog nooit gehoord dat honden tranen vergieten in vreugdevolle situaties, zoals hereniging met hun baasjes,” zegt hij.

Bronartikel:

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.