Meer zonnesteken bij konijnen door klimaatverandering

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 5 jul 2022

Er komen ook voor huisdieren weer bloedhete dagen aan. We kennen allemaal de verhalen van honden die opgesloten zitten in een auto en een zonnesteek oplopen. Maar dat kan konijnen ook overkomen, waarschuwt de Engelse dierenbioloog Anne Carter.

Meer zonnesteken bij konijnen door klimaatverandering

Eigenaren van kleine dieren moeten in de zomermaanden de behuizing aanpassen. Dit om te voorkomen dat hun dier in de warmste periode van het jaar een zonnesteek oploopt. Niet alleen honden en katten, maar ook konijnen, cavia’s en fretten kunnen hierdoor getroffen worden. En dit aantal zal volgens dierenbioloog Anne Carter – verbonden aan de Nottingham Trent University – als gevolg van klimaatverandering alleen maar toenemen.

Koel houden

Carter keek naar gegevens van een netwerk van Britse dierenartsen. Ze ontdekte dat de afgelopen vijf jaar 146 honden en 16 katten een drie konijnen een zonnesteek hadden gehad. Ze zegt: “Vooral eigenaren van kleine huisdieren – zoals konijnen, fretten en cavia’s – moeten maatregelen nemen om de dieren koel te houden tijdens de warmere zomermaanden. Dat kan door het hok aan te passen.”

Abnormale ademhaling

Volgens Anne Carter liggen de cijfers voor zonnesteek in werkelijkheid veel hoger. In de meeste gevallen worden ze niet door de eigenaar herkend. “De meest voorkomende symptomen zijn: abnormale ademhaling, dufheid, bezwijken en diarree. Hitte-gerelateerde ziekten kunnen alle huisdieren treffen en zullen waarschijnlijk vaker voorkomen naarmate de temperatuur wereldwijd stijgt.”

Bronartikel:

Het bronartikel is online in te zien.

 

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.