Piriformis Syndroom: stekende pijn in de bilregio

Pijn in de bilstreek? Dan is het een goed idee om uw dikke portemonnee niet meer in uw achterzak op te bergen. Deze bult oefent druk uit op de spieren en zenuwen in de bilregio. Dit vergroot het risico op het Piriformis Syndroom. Een vorm van ischias die gepaard gaat met een stekende pijn in de bilstreek.

Piriformis syndroom

Stapels pasjes in de achterzak kunnen voor problemen zorgen

Bankpasjes, creditcards en bonuskaarten. Tegenwoordig zitten onze portemonnees overvol met dit soort onmisbaar plastic. De meest handige plek om deze bult op te bergen lijkt de achterzak van de broek. Dit is echter geen goed idee. De uitpuilende beurs drukt namelijk op de spieren en zenuwen in de bilregio, waardoor een stekende pijn kan ontstaan. Dit wordt het Piriformis Syndroom genoemd. In Amerika is deze aandoening inmiddels beter bekend onder de namen het ‘fat-wallet-syndroom’ of ‘fat-wallet-but’. Vooral mannen kunnen last van een ‘dikke-portemonnee-kont’ krijgen. Heel logisch, want vrouwen bergen hun stapel bankpasjes meestal veilig op in de handtas. Het Piriformis Syndroom heeft bij vrouwen dan ook vaak een andere oorzaak.

Wat is het Piriformis Syndroom?

Bij deze aandoening oefent de piriformis-spier druk uit op de nervus ischiadicus (ischias-zenuw). Dit is de grootste zenuw van het lichaam en loopt vanaf de heupen langs de achterkant van de benen naar de voeten. Onderweg passeert deze zenuw de piriformis-spier die diep in de bilstreek ligt. Het Piriformis Syndroom ontstaat wanneer deze diepe-bil-spier druk uitoefent op deze heupzenuw. Daardoor raakt de nervus ischiadicus geïrriteerd en vervolgens ontstoken. Dit leidt tot pijnklachten in de bilregio. Het Piriformis Syndroom is niet langer meer een zeldzame aandoening. Steeds meer mensen krijgen last van deze klachten, omdat ze met een propvolle portemonnee in de achterzak rondlopen. Deze dikke bult kan de piriformis-spier samendrukken, waardoor de ischias-zenuw geïrriteerd raakt. Het Piriformis Syndroom is dus één van de oorzaken van Ischias. Maakt u er een gewoonte van om met een goed gevulde beurs in uw achterzak te gaan zitten? Dan zorgt dit voor nog meer druk op de zenuwen en spieren in de bilstreek. De kans is dan wel heel serieus aanwezig dat u vroeg of laat het Piriformis Syndroom gaat ontwikkelen.

Zijn er nog meer oorzaken van het Piriformis Syndroom?

Jazeker, ook in de tijd dat de beurzen nog niet zo goed gevuld waren met plastic kaartjes kwam deze aandoening regelmatig voor. Het Piriformis Syndroom kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van een val op de bil of een ongeluk. Maar ook bij intensief lopen, hardlopen, fietsen en roeien kan er pijn in de bilregio ontstaan. Door vergroting van de piriformisspier komt er dan meer druk op de ischias-zenuw te staan. Andere factoren die een rol spelen zijn: overgewicht, verkeerde lichaamshouding, slechte zitpositie, anatomische afwijkingen, verzwakte spieren en gewrichtsstijfheid.

Wat zijn de symptomen van het Piriformis Syndroom?

De pijn wordt dus veroorzaakt door druk van de bilspier op de ischias-zenuw. U voelt dus geen spierpijn, maar zenuwpijn. Die is aanwezig in het midden van uw bil en kan uitstralen naar uw heupen en achterkant van de boven- en onderbenen. De pijn wordt heviger na langdurig zitten of een flink stuk lopen, rennen of fietsen. De pijn zit meestal aan één kant, maar kan ook aan beide kanten gelijktijdig optreden. Wanneer u op uw rug gaat liggen, nemen de klachten meestal af.

Hoe wordt de diagnose Piriformis Syndroom gesteld?

Bij stekende pijn in de bilregio is het altijd verstandig om even naar de huisarts te gaan. Tot op heden is er nog geen specifieke test om deze aandoening te kunnen vaststellen. Bovendien lijken de klachten soms veel op die van andere aandoeningen, zoals een rughernia, peesontsteking, artrose, ischias of slijmbeursontsteking. Dus niet altijd zal de huisarts direct de juiste diagnose kunnen stellen. Aan de hand van de klachten die de patiënt aandraagt, zal hij een lichamelijk onderzoek uitvoeren. Bij vermoeden van het Piriformis Syndroom zal gevraagd worden om verschillende bewegingen te maken. Dit om na te gaan of dit gepaard gaat met pijn aan de bilspier. Ook zal de arts controleren of de patiënt pijn ervaart op het moment dat er druk in het midden van de bil wordt uitgeoefend. Soms is een zenuwgeleidingsonderzoek nodig om meer zekerheid te krijgen.

Piriformis Syndroom Test

In deze video worden twee testen uitgevoerd om het Piriformis Syndroom te bevestigen. Zijn beide testen positief? Dan kunnen andere oorzaken vrijwel worden uitgesloten en kan met grote zekerheid worden vastgesteld dat de pijnklachten worden veroorzaakt door het ‘vette-portemonnee-syndroom’. De video is helaas in het Engels.

Piriformis Syndroom behandeling

Het is belangrijk om met pijn in de bilstreek niet te lang te wachten voordat u naar de huisarts gaat. Met een snelle behandeling zijn de klachten meestal binnen een paar weken weer verdwenen. Als het Piriformis Syndroom in een later stadium wordt vastgesteld, dan kan deze aandoening chronisch worden. En dan wordt het behandelen van het ‘dikke-portemonnee-syndroom’ een stuk lastiger.
Bij beginnende pijnklachten kunnen rek-, strek- en spierversterkende oefeningen voor de grote bilspier helpen om de klachten te verlichten. Daarvoor wordt u doorverwezen naar een fysiotherapeut. Dit heeft echter geen effect meer als het Piriformis Syndroom chronisch is geworden. De arts zal dan ontstekingsremmende pijnstillers (NSAIDs) voorschrijven. Een mogelijk alternatief is vloeibare Groenlipmossel, Curcumine of Zwarte bes-blad. Dit zijn natuurlijke ontstekingsremmers die tot op heden nog geen bijwerkingen hebben laten zien. In zeldzame gevallen, wordt het Piriformis Syndroom door middel van een operatie verholpen.

Vragen aan orthopeed Jan Ide de Jong

Hieronder een selectie van vragen over het Piriformis Syndroom die orthopeed Jan Ide de Jong heeft ontvangen én beantwoord. Staat uw vraag er niet bij en moet deze écht beantwoord worden door een arts?
Stel dan direct uw vraag aan orthopeed Jan Ide de Jong over het Piriformis Syndroom of een andere aandoening.

Pijn in linkerbil

Ik heb pijn in mijn linkerbil. Het zijn vetophopingen volgens scanner, doch men weet er geen raad mee. Normaal mag dit géén pijn doen volgens de artsen, maar dat heb ik wel. Ik voel letterlijk overal knobbels. Weet u hier raad mee?
Deze diagnose ken ik ook niet. Weten ze zeker dat de pijnklachten niet uit je buik komen en doorstralen naar de bil? Of uit je rug? Je kan dan wel verloopbelasting zien op de scan, maar dan weet je nog steeds niet of die pijn doen. Pijn kan je immers niet fotograferen. Als alles is uitgesloten en er niets aan te doen lijkt, zou ik naar de pijnpoli gaan voor symptomatische behandeling.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Meer artikelen lezen in ons kenniscentrum

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen