Straffen tijdens training brengt welzijn hond in gevaar

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 12 jan 2021

Op Nederlandse hondenscholen komt het afstraffen van ongewenst gedrag tijdens een trainingssessie nauwelijks nog voor. In het buitenland wordt deze methode nog vaak toegepast. Portugese onderzoekers keken eens goed wat de impact op het welzijn van de hond is van beide trainingsmethoden.


Honden die tijdens de training gestraft worden voor verkeerd gedrag vertonen een hoger stressniveau dan soortgenoten die juist beloond worden voor goed gedrag. Dit concluderen onderzoekers van de Universiteit van Porto op basis van een studie die ze hebben uitgevoerd. Ze observeerden het gedrag van 92 gezelschapshonden tijdens hun training bij 7 verschillende hondenscholen in Portugal.

Stresshormoon

De hondenscholen maakten gebruik van verschillende trainingsmethoden. Het ging om het afstraffen van ongewenst gedrag, het belonen van gewenst gedrag en een gemengde methode. De onderzoekers filmden de trainingssessies en testten speekselmonsters op aanwezigheid van het stresshormoon Cortisol. Honden uit de ‘strafgroep’ vertoonden meer stressgedrag en hadden een hogere cortisolspiegel dan honden uit de ‘beloningsgroep’. De onderzoekers stellen dan ook, dat trainingstechnieken op basis van straf het dierenwelzijn in gevaar kan brengen. Vooral als dit zeer frequent gebeurt.

Negatieve invloed

“Dit is de eerste grootschalige studie van gezelschapshonden in een echte trainingsomgeving, waarbij gebruik wordt gemaakt van alle trainingsmethoden die op hondenscholen worden toegepast,” aldus een van de auteurs van deze studie. “De resultaten suggereren dat het gebruik van straffen als trainingsmethoden moet worden vermeden. Dit kan een negatieve invloed hebben op het welzijn van de hond.”

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.