Scheiding: wie krijgt de hond?

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 16 jan 2018

Bij een echtscheiding denken we vooral aan kinderen, geld en eigendom. In de Amerikaanse staat Illinois is sinds begin dit jaar een aantal wetten van kracht, die ook de voogdij over huisdieren regelt. De rechter houdt bij een scheidingsprocedure nu ook rekening met het belang van een hond, kat of goudvis.

Scheiding: wie krijgt de hond?

Ook emoties

Tot de invoering van deze nieuwe wetten werden honden en andere huisdieren als inboedel behandeld. Ze werden samen met de huisraad en andere bezittingen verdeeld onder het scheidende echtpaar. Nu wordt een huisdier minder als eigendom, maar meer als familie behandeld.

“Een huisdier heeft ook emoties,”

zegt senator Linda Holmes, die het initiatief tot deze wet heeft genomen.

“Verstoringen van de dagelijkse routine kunnen tot gedragsveranderingen leiden.”

Dagelijkse zorg

Het baasje en het vrouwtje zullen de rechter nu moeten overtuigen, waarom een huisdier beter bij één van hen beide af is. Daarbij zal bepalend zijn wie tot dan toe het meest voor de hond of kat heeft gezorgd.

“Wie koopt het voedsel? Wie laat de hond uit? Wie houdt de vaccinaties in de gaten? Alles wat gebeurt in de dagelijkse zorg voor het huisdier zal nu relevant worden,”

zegt scheidingsadvocaat en dierenrechtenadvocaat Erika Wyatt.

Opvangcentra

De laatste jaren leidt de discussie over het voogdijschap over dieren tot steeds meer hevige gevechten in de Amerikaanse rechtszalen. In bijna 96 procent van de gevallen was een hond het onderwerp van een vechtscheiding. In slechts één procent ging het om een kat of paard. Een echtscheiding is in Amerika ook de meest voorkomende reden om een hond op te geven. Jaarlijks komen honderdduizenden honden in opvangcentra terecht, omdat de eigenaren uit elkaar zijn gegaan.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties