Zo kan nieuwe 3D-methode duizenden heupfracturen voorkomen

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 17 dec 2023

Met de huidige techniek voor het diagnosticeren van osteoporose worden nog steeds veel mensen over het hoofd gezien die een hoog risico lopen op een heupfractuur. In Zweden is echter een nieuwe methode ontwikkeld die een hoger percentage van deze patiënten kan opsporen. Naar verwachting kunnen hierdoor jaarlijks 1000 heupfracturen worden voorkomen.

Jaarlijks kunnen duizenden mensen een heupfractuur bespaard blijven door een nieuwe methode in de gezondheidszorg. Dit stellen onderzoekers van de Lund Universiteit in Zweden. In hun onderzoek, gepubliceerd in het Journal of Bone and Mineral Research, introduceren ze een innovatieve 3D-simulatiemethode om het risico op osteoporotische fracturen vroegtijdig te beoordelen.

Verminderde botdichtheid

Osteoporose is een aandoening die wordt gekenmerkt door verminderde botdichtheid en verzwakte botstructuur. In Zweden veroorzaakt ‘botontkalking’ jaarlijks ongeveer 120.000 botbreuken, waaronder 18.000 heupfracturen. Dit aantal komt vrijwel overeen met de cijfers in Nederland. De huidige techniek voor de diagnose van osteoporose – een 2D-röntgenonderzoek gericht op botdichtheid – mist ongeveer de helft van de mensen met een hoog fractuurrisico. Volgens hoogleraar biomedische technologie Hanna Isaksson zijn er tot nu toe geen betrouwbare methoden om osteoporose vroegtijdig te identificeren, vooral vóór de eerste fractuur.

Nieuwe bewerkingsmethode

Een nieuwe berekenings- en simulatiemethode, ontwikkeld door Hanna Isaksson en haar team, kan een groter percentage mensen met een hoog risico op een heupfractuur identificeren. Deze methode maakt gebruik van 2D-röntgenbeelden om 3D-modellen van het dijbeen te genereren, waardoor het risico op fracturen beter kan worden ingeschat. Lorenzo Grassi, universitair hoofddocent biomedische technologie aan de Universiteit van Lund, was verantwoordelijk voor de evaluatie van de methode. Hij heeft simulaties uitgevoerd op gegevens van meer dan 400 mensen, waarbij de 3D-methode effectiever bleek in het voorspellen van het risico op een heupfractuur dan de botdichtheidsmeting.

Lager aantal

“Als deze personen daadwerkelijk een heupfractuur hebben opgelopen, zou dit aantal lager zijn geweest als ze met de nieuwe methode waren onderzocht. Patiënten met een lage botsterkte hadden kunnen worden geïdentificeerd, waardoor sommige fracturen voorkomen hadden kunnen worden. Met behulp van het nieuwe model hopen we jaarlijks ongeveer 1.000 extra mensen met een hoog risico op een heupfractuur op te sporen. De resultaten suggereren dat de methode kan worden gebruikt om osteoporose te identificeren voordat de eerste fractuur optreedt,” zegt Hanna Isaksson.

Dossier Osteoporose

Alles lezen over de oorzaak, risico’s, preventie en behandeling van osteoporose? Lees dan ons uitgebreid dossier over deze aandoening, inclusief tips, leefstijladviezen en oefeningen.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.