Aanraking huisdieren biedt troost tijdens coronacrisis

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 20 jan 2021

In deze tijd van beperkende maatregelen is uw huisdier een lot uit de loterij. Uw hond of kat vult het gebrek aan menselijke aanraking op met zijn knuffels. Bovendien maakt uw huisdier lichamelijk contact op het moment dat u het door de sociale afstandelijkheid het even niet meer ziet zitten.


Tijdens de COVID-19 crisis lijden veel mensen onder de sociale afstandelijkheid, beperkte bewegingsvrijheid en maatschappelijk onrust. Daarbij wordt ons het meest essentiële gevoel ontzegd: aanraking. Daarom zijn honden en katten in miljoenen huishoudens een nóg belangrijkere rol gaan spelen. Met hun knuffels en constante aanwezigheid geven zij veel troost en afleiding. Dat blijkt uit een studie van de Universiteit van Zuid-Australië over de rol van huisdieren tijdens de coronacrisis.

Grote impact

In een artikel in het Journal of Behavioral Economics for Policy schetsen wetenschappers de cruciale rol van honden en katten in een tijdperk waarin menselijk contact gevaarlijk kan zijn.
“Fysieke aanraking is altijd vanzelfsprekend geweest. Niemand heeft ooit stil gestaan wat de impact is als dit niet meer mogelijk is,” zegt professor Janette Young. “Niet meer aangeraakt kunnen worden, heeft nadelige gevolgen voor onze gezondheid en kwaliteit van leven. Om die leegte op te vullen, is er een toename van honden en katten die uit dierenasiels worden geadopteerd. Ook de wachtlijsten voor een puppy of een kitten zijn bij fokkers verviervoudigd.”
Volgens haar zijn de gezondheidsvoordelen van het bezit van een huisdier al breed uitgemeten. Maar er zijn weinig gegevens over de specifieke voordelen die honden en katten voor mensen hebben in de termen van aanraking.

Verdrietig en wanhopig

Om de impact van aanraking tussen mens en dier nader te onderzoeken, interviewden zij een groot aantal mensen die een hond of kat bezat. Meer dan negentig procent gaf aan, dat aanraken van hun huisdieren een gevoel van troost en ontspanning gaf. Er werden voorbeelden gegeven van honden en katten die hun baasjes aanraakten wanneer deze zich verdrietig, wanhopig of gestrest voelden. Veel mensen verwezen naar het aangeboren vermogen van honden en katten om te weten wanneer de baasjes niet lekker in hun vel zaten. Ze zochten dan uit zichzelf fysiek contact.
“In deze afstandelijke periode zijn onze huisdieren misschien wel de enige levende wezens die mensen kunnen aanraken om troost en ontspanning te bieden,” zegt de Australische professor. “Mensen hebben aan aangeboren behoefte om contact te maken. Bij gebrek aan menselijke aanraking helpen huisdieren om deze leegte in te vullen. Daarmee kunnen ze zelfs mensenlevens redden in dit corona-tijdperk.”

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties