Honden met overgewicht leven korter

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 14 aug 2019

Steeds meer honden zijn te zwaar. Volgens de Universiteit van Liverpool kan dit de levensduur bekorten. Een te zware Duitse herder kan bijvoorbeeld vijf maanden eerder overlijden. Wat is het gevaar van obesitas bij honden en hoe voorkom je zwaarlijvigheid?


Een recent onderzoek van de Universiteit van Liverpool suggereert dat honden met overgewicht korter leven dan hun soortgenoten met een normaal lichaamsgewicht. Gemiddeld gaan ze tweeënhalf jaar eerder dood. Tijdens deze studie werden 50.000 honden van de 12 meest populaire rassen onderzocht. Het effect van overgewicht op een korter leven was bij alle rassen te zien. Er waren wel grote verschillen. Een zwaarlijvige Duitse herder leeft vijf maanden minder en een te dikke Yorkshire Terrier zelfs tweeënhalf jaar.

Overgebleven maaltijdresten

Obesitas bij honden neemt gestaag toe. Veel eigenaren zijn zich er niet bewust van, dat overgewicht de gezondheid van hun huisdier ernstig kan bedreigen. Dit kan onder andere leiden tot gewrichtsklachten – zoals artrose bij de hond – , ademhalingsproblemen en een slechtere kwaliteit van leven. Bovendien neemt de kans op bepaalde soorten kanker toe.

“Veel hondenbezitters geven hun viervoeters overbleven restjes van de maaltijd of stoppen ze vol met lekkernijen. Dat is hun manier om affectie te tonen voor hun hond. Pas daar mee op als je langer plezier van je trouwe hondenvriend wilt hebben,”

waarschuwt Alex German, hoogleraar Diergeneeskunde aan de Universiteit van Liverpool.

“Het is bovendien zorgwekkend dat veel eigenaren het voedsel voor hun hond niet zorgvuldig afmeten. Ze schatten zelf in hoeveel ze denken dat hun hond nodig heeft. En dat is vaak teveel.”

Grote impact

Volgens German is het voorkomen van overgewicht beter dan genezen. Hij adviseert een aantal maatregelen om uw hond op een gezond gewicht te houden. Vraag aan uw dierenarts wat het ideale gewicht voor uw hond is. Hij of zij kan u ook adviseren welke hoeveelheden voeding uw viervoeter nodig heeft in iedere levensfase, dus van pup tot senior. Zorg dat uw hond voldoende beweging krijgt en geef geen overgebleven maaltijdresten. Weeg uw hond regelmatig. Zelfs kleine toenames in het lichaamsgewicht kunnen grote impact op de gezondheid hebben.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.