Zo geeft u uw kat een pil

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 15 jul 2021

Heeft uw kat medicijnen? Dan kan het soms een hele worsteling zijn om de pillen toe te dienen. Niet zelden loopt de eigenaar door krabben en bijten verwondingen op. Dit kunt uw voorkomen met de tips in dit bericht.


Heeft uw dierenarts uw kat medicijnen voorgeschreven die gedurende korte of lange tijd gebruikt moeten worden? Dan vraagt u zich misschien af hoe u ervoor kunt zorgen dat uw kat ze inneemt. Dat kan soms best een lastige klus zijn. Voordat u de pil toedient, kunt u het beste de voorpoten in een handdoek wikkelen. Dit voorkomt dat u tijdens het toedienen gekrabd kan worden. Het is handig om een huisgenoot te vragen om de kat vast te houden en de handdoek stevig om te poten te houden.

Onderkaak open

Blijf zelf rustig. Als u nerveus bent, zal uw kat dat waarschijnlijk ook worden en dus meer tegenstribbelen. Zet uw kat op een tafel en breng het dier tot rust door haar te aaien en zachtjes tegen haar te praten. Plaats uw hand over de kop, waarbij u uw duim tegen de ene mondhoek en vingers bij de andere mondhoek houdt. Kantel de kop omhoog, zodat de neus naar het plafond wijst. Nu moet de onderkaak van uw kat een klein beetje open moeten vallen. Neem de pil tussen de wijsvinger en duim van uw andere hand en gebruik uw middelvinger om voorzichtig de onderste tanden naar beneden te trekken. Als haar mond open is, laat u de pil erin vallen en sluit snel haar mond. Blaas zachtjes tegen de neus, waardoor ze moet slikken. Stop uw vingers nooit in de bek van uw kat!

Vloeibaar

Als deze methode niet werkt bij uw kat, dan kunt u proberen de pil in een uitgeholde lekkernij te verstoppen. Met de dierenarts kunt u ook bespreken of het medicijn in vloeibare vorm verkrijgbaar is. Dit is gemakkelijker toe te dienen, bijvoorbeeld door het eten. Een goed voorbeeld daarvan is vloeibare Groenlipmossel met Curcumine of Zwarte bes-blad. Dit is een veilig, natuurlijk en effectief alternatief voor ontstekingsremmende pijnstillers bij artrose en andere gewrichtsklachten.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.