Kijken honden met hun neus?

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 15 okt 2022

‘Je kijkt met je neus’ is een uitdrukking die we vaak gebruiken als iemand iets niet kan vinden, terwijl het wel in het zich ligt. Bij honden krijgt deze uitdrukking een geheel andere dimensie. Zij blijken ook hun reukvermogen te gebruiken om hun omgeving in kaart te brengen.

Blinde honden kunnen vaak nog goed de weg in hun omgeving vinden. Onderzoekers van de Cornell University in het Amerikaanse Ithaca hebben nu ontdekt hoe dat kan. Het reukvermogen van honden blijkt sterk verbonden te zijn met hun gezichtsvermogen en andere unieke delen van de hersenen. Dit werpt een nieuw licht op hoe honden door hun wereld navigeren.

Achterhoofdskwab

“We hebben dit verband tussen de neus en de achterhoofdskwab nog nooit bij een ander soort – mens en dier – gezien. In dit deel van de hersenen wordt de visuele informatie verwerkt,” zegt assistent-professor klinische wetenschappen Pip Johnson. “Als wij een kamer binnenlopen, gebruiken we uitsluitend ons gezichtsvermogen om uit te zoeken waar de deur is, waar de tafel staat en wie er in de kamer is. Honden gebruiken echter ook hun reukvermogen om te leren hoe hun omgeving eruit ziet.”

Beter apporteren

Het onderzoek geeft nu ook antwoord op de vraag waarom blinde honden nog opmerkelijk goed kunnen blijven functioneren.
“Ze kunnen nog steeds veel beter door hun omgeving navigeren dan mensen die hun gezichtsvermogen zijn verloren,” zegt Johnson. “De wetenschap dat er een informatiesnelweg tussen reukvermogen en gezichtsvermogen aanwezig is, kan een enorme geruststelling zijn voor eigenaren van honden met een ongeneeslijke oogziekte.”

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.