Hondenbezitters meten vaak onnauwkeurig brokken af

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 3 dec 2019

Hoe meet u het droogvoer van uw hond af? Met een maatbeker of uit de losse pols? Uit een onderzoek blijkt, dat de hoeveelheid voer vaak te hoog of te laag wordt ingeschat. En dat kan vervelende gevolgen hebben voor de gezondheid van uw hond. Hoe kunt u het droogvoer zo nauwkeurig mogelijk afmeten?

Uit een onderzoek van de Universiteit van Guelph in Canada blijkt dat hondeneigenaren de hoeveelheid brokken niet goed inschatten. In 48 procent van de gevallen wordt er te weinig en in 152 procent van de gevallen wordt er teveel voer gegeven. Zo nu en dan een inschattingsfout kan geen kwaad. Maar als deze fout dag na dag wordt gemaakt, kan dit leiden tot ondervoeding en obesitas.

Keukenweegschaal

“Het was verontrustend om te zien hoe nonchalant de deelnemers aan deze studie met het voer van hun honden omsprongen. Als de porties niet correct worden afgemeten, neemt de kans op obesitas-gerelateerde aandoeningen toe, zoals artrose,” zegt hoofdauteur professor Jason Coe. “De Gouden Standaard moet een keukenweegschaal zijn. Deze liegen niet en zorgt ervoor dat honden niet over- of ondervoed worden.”

Impact kleinere honden

Tijdens deze studie werd aan 100 hondeneigenaren gevraagd om met drie  meetmethodes de benodigde brokken voor hun hond te bepalen. Een droogvoer maatbeker, een maatschep en een vloeistofbeker. Het volume dat de deelnemers hadden afgemeten, werd vervolgens vergeleken met de hoeveelheid die de hond daadwerkelijk mocht hebben. In de meeste gevallen zaten de baasjes er aanzienlijk naast.
“Deze bevinding heeft vooral impact op kleinere honden, omdat ze al kleinere hoeveelheden voedsel krijgen. Zelfs een kleine overdosering kan al leiden tot een toename van het lichaamsgewicht,” aldus Coe. “Het meest nauwkeurig werd gemeten door deelnemers met een maatbeker voor droogvoer. Vooral als deze door de fabrikant met het voer wordt meegeleverd.”

Niet meer raar

Volgens de professor is een keukenweegschaal de beste methode, omdat dan elk portie even groot is. “Ik gebruik nu zelfs een weegschaal om de brokken van mijn eigen hond af te meten. Eerst vond ik het een beetje vreemd om die te gebruiken. Maar nu ik de routine heb, lijkt het me raar om geen keukenweegschaal te gebruiken,” zegt hij.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 3   Gemiddelde:  5/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties