Lusteloze en stramme kat: zijn het de gewrichten of de nieren?

Uw kat is plotseling minder actief? Slaapt een groot deel van de dag in de mand en staat zichtbaar met de nodige moeite op? Het eerste waar u waarschijnlijk aan zult denken is een probleem met de gewrichten. Maar de oorzaak van het veranderende gedrag van uw kat kan ook ergens anders vandaan komen. Uw huis-tijger kan ook last hebben van nierfalen. Het lichaam raakt uitgedroogd en verliest voedingsstoffen. Uw kat heeft daardoor nog te weinig energie om actief te zijn.

Wat is nierfalen bij katten?

De nieren van uw kat zijn organen die veel belangrijke dingen doen. Ze houden een normale bloeddruk in stand, maken hormonen aan en stimuleren het beenmerg om meer rode bloedcellen aan te maken. Daarnaast fungeren de nieren als filter. Ze zorgen ervoor dat giftige stoffen uit het bloed worden verwijderd. Bij nierfalen werken deze organen niet meer optimaal. Vooral bij oudere katten kan dit probleem ontstaan. De nieren kunnen goed blijven werken als een deel beschadigd is geraakt. Pas als meer dan zeventig procent van het weefsel beschadigd is geraakt, komt de functie van deze organen in gevaar. Dan ontstaan de symptomen van nierfalen.

Belangrijk om symptomen nierfalen bij katten te herkennen

Als katteneigenaar is het dus belangrijk om vast te stellen of de oorzaak van de lusteloosheid door de gewrichten of de nieren wordt veroorzaakt. In beide gevallen slaapt uw huisdier veel en is het stram bij het opstaan en lopen. Het is logisch dat u eerder aan gewrichtsklachten denkt dan aan nierfalen. Maar omdat deze organen minder goed functioneren, neemt het energieniveau van uw kat af. Ze gaat dus minder bewegen en meer liggen. Daardoor worden de spieren strammer en strammer en gaat het opstaan en lopen steeds moeizamer. Uiteraard kan de dierenarts meer uitsluitsel geven. Maar het is natuurlijk goed dat u de eerste symptomen van nierfalen herkent, zodat u sneller zijn of haar hulp in kunt roepen.

Wat is acuut nierfalen bij katten?

Deze aandoening ontwikkelt zich plotseling binnen een paar dagen of weken. In een zeer korte tijd is dus een groot deel van de nierfunctie verloren gegaan. Dit kan katten van alle leeftijden overkomen. De meest voorkomende oorzaak zijn gifstoffen. Uw kat heeft bijvoorbeeld antivries, reinigingsstoffen, pesticides of giftige planten binnen gekregen. Ook bepaalde menselijke medicijnen hebben een vernietigende uitwerking op de nieren van uw kat. Eén tablet ibuprofen kan de nieren volledig afsluiten. Kijkt u dus goed in en rond uw huis of uw kat nergens bij kan.
Hartfalen met een lage bloeddruk kan ook een rol spelen. Daardoor wordt de bloedtoevoer naar de nieren verminderd. Vervolgens sterven de cellen af door zuurstofgebrek. Een andere mogelijkheid is een afsluiting van de urinewegen door blaasgruis of blaasstenen. Verder kan nierfalen veroorzaakt worden door een auto-immuunziekte, waarbij het lichaam de gezonde niercellen aanvalt en vernietigd.

Hoe herkent u acuut nierfalen bij katten?

Meestal wordt uw kat plotseling ernstig ziek en reageert gepijnigd als u de buik aanraakt. Braken en nauwelijks nog urine produceren zijn ook duidelijk symptomen. De urine kan rood en/of troebel zijn en sterk ruiken. Belangrijk is dan om zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan. Aan de hand van een urinetest kan hij nierfalen aantonen. Bij een tijdige diagnose kan acuut nierfalen meestal teruggedraaid worden.

Wat is chronisch nierfalen bij katten?

Chronische nierproblemen komen vaak voor bij katten van middelbare en oudere leeftijd. De afbraak van nierweefsel is dan vaak al jarenlang aan de gang. De oorzaak is meestal niet meer te achterhalen. Het kan om infecties en blokkades gaan die niet tot acuut nierfalen leiden, maar die de nierfunctie gedurende een aantal jaren langzaam laten slijten. Maar eigenlijk kan chronisch nierfalen door tal van oorzaken ontstaan. Zoals: uitdroging, hartfalen, diabetes mellitus, infecties, nierstenen, inname giftige stoffen en neerslag van bepaalde eiwitten in de nieren.

Hoe herkent u chronisch nierfalen bij katten?

Uw kat moet vaker plassen. Dat betekent niet dat de nieren goed werken. Integendeel: ze zijn niet langer meer in staat om vocht vast te houden. Een duidelijk signaal is, wanneer uw kat vaker buiten de kattenbak urineert. Verder zal uw viervoeter veel water drinken om het vochtverlies door het vele urineren te compenseren. Ruikt u ook eens aan de adem van uw kat. Heeft deze een ammoniak-achtige geur? Dan wijst dat mogelijk op chronisch nierfalen. Net als een bruingekleurde tong. Andere symptomen zijn: minder eten, gewichtsverlies, braken, droge vacht, braken en troebele urine. Herkent u deze klachten? De dierenarts zal het bloed en de urine van uw kat onderzoeken. Aan de hand daarvan kan hij vaststellen hoe goed de nieren nog werken. Hij zal vervolgens een gericht behandelingsplan adviseren.

Omega 3 remt afbraak nierweefsel

Er kan dus meer aan de hand zijn als uw kat minder actief is, veel slaapt en stram is bij het bewegen. Uw dierenarts kan de gewrichten en de nierfunctie onderzoeken en vervolgens een diagnose stellen. Het oordeel kan zijn dat uw kat artrose of nierfalen heeft. Maar het kan ook om een combinatie van beide aandoeningen gaan. Bij ouder wordende katten gaat immers niet alleen de nierfunctie achteruit, maar kan ook het kraakbeen van de gewrichten gaat slijten. Steeds meer katteneigenaren geven bij artrose hun kat vloeibare groenlipmossel met curcumine of zwarte bes-blad. Bij artrose ontstaan in veel gevallen ontstekingen in de gewrichten. En deze veroorzaken de pijn en stijfheid. De ontstekingsremmende pijnstillers die de dierenarts voorschrijft, geven ook bij katten vervelende bijwerkingen. Daarom is het goed om te weten dat er een natuurlijk en veilig alternatief is, dat niet gepaard gaat met nare bijverschijnselen. Als uw kat last heeft van artrose en nierfalen, mag u gewoon vloeibare groenlipmossel met curcumine of zwarte bes-blad geven. Geen van de bestanddelen heeft een negatief effect op de nierfunctie. Sterker nog: de omega 3-vetzuren in de vloeibare groenlipmossel remmen de afbraak van nierweefsel. Dit bijzondere schaaldier uit Nieuw-Zeeland bevat naast de bekende EPA en DHA vetzuren nog een heel pallet andere omega 3-vetzuren, waaronder een aantal zeer zeldzame. Dus naast de gewrichten, profiteren ook de nieren van deze natuurlijke ontstekingsremmer. Als uw kat nog helemaal gezond is, is het verstandig om twee keer per jaar een volledige kuur te doen om de nieren en gewrichten te beschermen.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Download nu gratis het boekje ’10 beste beweegtips voor katten’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen