Hondenbezitters leven langer na hartaanval of beroerte

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 3 dec 2019

Dat een hond goed is voor uw gezondheid, zal geen nieuws meer voor u zijn. Maar dat uw viervoeter ook uw overlevingskansen na een beroerte of hartaanval vergroot, zal minder bekend zijn. Twee nieuwe studies lichten een tipje van de sluier op.

Hondenbezitters weten al dat hun huisdier stress vermindert. Maar het blijkt dat de gezondheidsvoordelen een flink stuk verder gaan. Twee nieuwe onderzoeken hebben aangetoond dat het bezit van een hond uw leven flink kan verlengen. Het vermindert namelijk uw risico om te overlijden aan hart- en vaatziekten. Beide onderzoeken zijn recent gepubliceerd in het medische tijdschrift ‘Circulation’.

Patiëntenregister

Het eerste onderzoek is uitgevoerd door de Universiteit van Toronto. Er werden tien studies beoordeeld die betrekking hadden op 3,8 miljoen mensen. Ze vergeleken hondeneigenaren met mensen zonder een viervoeter. De onderzoekers ontdekten, dat hondeneigenaren 24 procent minder kans hadden om – aan wat voor oorzaak dan ook – te overlijden over een periode van tien jaar. Het voordeel was nog groter voor mensen die een hartaanval hadden gehad. De kans om te overlijden nam met maar liefst 65 procent af.

Hartaanval en beroerte

De tweede studie is afkomstig van de Universiteit van Uppsala. De Zweden keken daarbij naar het voordeel van hondenbezit voor mensen die een hartaanval of beroerte hadden gehad. Ze gebruikten het nationale patiëntenregister om mensen te identificeren die één van deze gebeurtenissen was overkomen. Ongeveer 5 procent van de 335.000 gevonden patiënten had een hond. Ze hadden 35 procent minder kans om te overlijden na een hartaanval of beroerte dan mensen zonder hond.

Grote of kleine hond?

Dhruv Kazi van de Harvard Medical School plaats in een commentaar in ‘Circulation’ echter wel een paar kritische kanttekening bij deze onderzoeken. Hij wijst er allereerst op dat hondenbezit de bloeddruk en stress inderdaad verlaagt. “Maar wat is de optimale dosis? Zou het nog gezonder zijn om twee honden te bezitten in plaats van éen? En als we een kat erbij nemen? Wordt dan het effect versterkt of verminderd? En is het beter voor je gezondheid om een grote hond of een kleine hond te nemen? Er moet naar mijn mening dus nog veel aanvullend onderzoek worden gedaan.”

Bron: Steven Salzberg

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties