Reflexzone therapie bij reumatische klachten

Wat te doen als er geen enkele behandeling aanslaat bij artrose of reumatoïde artritis? Als niets helpt om de pijn en stijfheid in de gewrichten te verminderen? En dat de specialist geen ander advies heeft dan ‘neem maar een paracetamolletje’ of ‘leer er maar mee leven’? Dan rest vaak alleen nog de mogelijkheid om eens rond te kijken in de wereld van de alternatieve geneeswijzen. ‘Genezen’ is echter wel een te groot woord voor deze niet-reguliere behandelvormen. Ze kunnen uitsluitend een mogelijke bijdrage leveren aan het verminderen van de symptomen, zoals pijn en stijfheid. ‘Bewegen zonder pijn’ heeft al eerder aandacht besteed aan o.a. acupunctuur, homeopathie, chiropractie, andullatie-therapie en colloïdaal zilver en goud. In dit artikel nemen wij voetreflextherapie bij gewrichtsklachten eens nader onder de loep.

Wat is voetreflextherapie?

voet reflexologieDeze alternatieve behandelingsvorm staat ook bekend als ‘reflexologie’ of ‘reflexzonetherapie’. Het uitgangspunt is dat energie in het menselijk lichaam in banen stroomt. Deze kunnen op zo’n 800 punten worden beïnvloed. Dit worden de reflexpunten genoemd. Bij acupunctuur maakt men gebruik van naaldjes die op deze reflexpunten in de huid worden gestoken. De meest toegankelijk locatie om de energiebanen te beïnvloeden zijn echter de voeten. De basisgedachte achter voetreflexzonetherapie is dat alle lichaamsdelen verbonden zijn door energiebanen en dat deze eindigen in de voeten. Door met de duim en de vingers op deze reflexpunten te drukken kan de voetreflextherapeut verstoringen en blokkades van de energiebanen opsporen. Door deze zones vervolgens te masseren wordt de doorstroming van de energiebanen gestimuleerd en het zelfherstellend vermogen van het lichaam geactiveerd. Dit verzacht de pijn, ondersteunt het herstel en heeft een ontspannend effect.

Is voetreflextherapie weer zo’n moderne trend?

Absoluut niet. Deze behandelmethode werd al zo’n 5000 jaar geleden toegepast door de Egyptenaren, Chinezen en Indianen. Begin vorige eeuw werd deze stokoude therapie opnieuw ontdekt door de Amerikaanse arts William Fitzgerald. Hij beschreef in zijn boek ‘Zone Therapy’ dat druk op een bepaalde plek in het lichaam een verdovend effect heeft op andere plekken in dezelfde zone. Deze theorie werd verder uitgewerkt door Joe Shoeby Riley. Hij begon met het lokaliseren van punten op de voeten die in verbinding zouden staan met specifieke lichaamsdelen. De Amerikaanse fysiotherapeute Eunice Ingham bracht uiteindelijk alle reflexpunten op de voetzolen heel nauwkeurig in kaart. Studiegenoten ‘exporteerden’ voetreflextherapie in 1966 naar Engeland en in 1970 naar Duitsland. Vervolgens rolde deze alternatieve geneeswijze verder uit door Europa.

Kan voetreflextherapie helpen bij artrose en reumatoïde artritis?

reflexologie knie artroseVolgens de theorie achter voetreflextherapie wordt het gehele lichaam weerspiegeld op de voetzolen. Zo bevinden zich op de voetzool ook reflexpunten die corresponderen met alle gewrichten van het menselijk lichaam, zoals de knieën en heupen. Deze worden aangetroffen aan de buitenrand van de voeten. Wanneer u bijvoorbeeld last heeft van uw linkerknie, dan zal de reflextherapeut op uw linker voetzool het reflexpunt opzoeken dat correspondeert met dit gewricht. Op het moment dat hij daarop drukt, is het gevoelig. Dat is een teken dat de energiebaan naar uw linker kniegewricht geblokkeerd of verstoord is geraakt. Door dit reflexpunt te masseren, gaat de energie weer stromen en wordt het zelfherstellend vermogen van het lichaam geactiveerd. De gevoeligheid van de drukplek verdwijnt en uiteindelijk vermindert ook de pijn in het linker kniegewricht. Op deze manier kunnen ook de pijn en stijfheid van andere gewrichten behandeld worden. Voetreflextherapie kan worden toegepast als pijnbestrijding bij o.a. artrose, reumatoïde artritis, fibromyalgie en RSI. Bij sommige mensen heeft deze alternatieve behandelvorm een goed effect. Bij anderen niet of nauwelijks. Daarom horen wij graag uw persoonlijke ervaringen met voetreflextherapie.

En wat vindt de wetenschap van voetreflextherapie?

Bij voetreflextherapie gaat men ervan uit dat door massage van reflexpunten op de voetzolen de energiedoorstroming van het gehele lichaam wordt gestimuleerd. Daardoor wordt het zelfgenezende vermogen geactiveerd. Deze zienswijze staat echter haaks op de moderne geneeskunde die een ziekte koppelt aan een aanwijsbare oorzaak, zoals een infectie door een virus of bacterie of een auto-immuunziekte. Dus niet aan een blokkering van de energiedoorstroming. De theorie dat alle lichaamsdelen via energiebanen uitkomen op de voetzolen, is in de moderne anatomie en fysiologie niet bewezen. De Universiteit van Havard publiceerde in 2009 een studie over voetreflextherapie. Er werd zeer weinig bewijs gevonden dat deze alternatieve geneeswijze effectief is. Maar nogmaals: er zijn mensen die wel degelijk baat hebben bij deze behandeling.

Hoe verloopt behandeling bij een voetreflextherapeut?

reflexzone therapie voeten artroseEen voetreflextherapeut zal ongeveer anderhalf uur uittrekken voor de intake. Daarbij zal hij meestal aangeven dat de huisarts op de hoogte moet zijn van deze alternatieve behandeling van de gewrichtsklachten. Dit is vaak een moeilijk punt. Huisartsen staan niet altijd open voor alternatieve geneeswijzen. De reflextherapeut zal tijdens dit gesprek de ziektegeschiedenis doornemen. Daarna wordt via de voeten het hele lichaam onderzocht op blokkades van de energiebanen. Afhankelijk van de aard van de klachten zijn er tien tot vijftien behandelingen van ongeveer één uur nodig. Het is verstandig om u eerst te beperken tot vier of vijf sessies. Mocht de pijn afnemen, dan kunt u de behandeling voortzetten. Merkt u helemaal niets, dan is het beter om te stoppen met voetreflextherapie. U zou dan bijvoorbeeld de klachten kunnen proberen te bestrijden met de vloeibare Groenlipmossel, Curcumine of Zwarte bes-blad. Dit is een natuurlijke ontstekingsremmer die over het algemeen goed werkt in het gebied van de gewrichten.

Wordt voetreflextherapie door de zorgverzekeraar vergoed?

Veel zorgverzekeraars vergoeden voetreflextherapie. U heeft dan wel een aanvullend pakket nodig met vergoeding van alternatieve geneeswijzen. Het verplichte eigen risico is niet van toepassing op aanvullende zorg. Daarnaast stellen veel zorgverzekeraars nog extra voorwaarden. Het is dus verstandig om eerst contact op te nemen met uw ziektekostenverzekeraar om te kijken of voetreflextherapie ook daadwerkelijk vergoed wordt. Hier kunt u opzoeken of er een voetreflextherapeut in uw buurt actief is:
https://www.vnrt.nl/clienten/overzicht-therapeuten/

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen