Hoe soepel is uw hond? Doe de artrose-test!

Artrose is een degeneratieve gewrichtsaandoening die 20 procent van de honden van één jaar en ouder treft. Als het kraakbeen in de gewrichten gaat slijten, dan kan dit zeer pijnlijk zijn bij het bewegen. Zo herkent u de tekenen die mogelijk kunnen wijzen op artrose, zodat u tijdig actie kunt ondernemen.


Wat is er leuker dan samen met uw hond naar buiten te gaan voor een lange wandeling in het bos, op het strand of over de hei?  Dit is ook het moment om regelmatig eens goed te kijken naar de conditie van de gewrichten van uw trouwe viervoeter. De meeste honden krijgen vroeg of laat last van gewrichtsklachten. En dan gaat het vooral om artrose, waarbij het kraakbeen in de gewrichten gaat slijten. Belangrijk is om de eerste tekenen van artrose bij uw hond tijdig te herkennen. Hoe eerder er begonnen kan worden met een behandeling, hoe meer leed u uw huisdier kunt besparen. De Artrosetest is een goede start om erachter te komen of het bewegingsapparaat van uw hond wel of geen extra ondersteuning nodig heeft.

De artrose-test

U heeft nog een jonge hond die geen overgewicht heeft en niet behoort tot een zwaar ras? Ook dan is het verstandig om de onderstaande artrose-test te doen. Meer dan 20 procent van de honden van één jaar en ouder heeft namelijk last van artrose. Het belangrijkste symptoom van deze progressieve gewrichtsaandoening is pijn bij het bewegen. Dat leidt tot gedragsveranderingen. Zo test u uw hond op de mogelijke tekenen van artrose:

  • Staat uw hond niet zo gemakkelijk meer op na het slapen? Ja/Nee
  • Heeft uw hond moeite met het op- en aflopen van de trap? Ja/Nee
  • Loopt uw hond mank of kreupel? Ja/Nee
  • Wil u hond niet meer achter een bal aanrennen? Ja/Nee
  • Likt uw hond vaak aan zijn gewrichten? Ja/Nee
  • Krimpt uw hond ineen als u hem aanraakt? Ja/Nee
  • Blijft uw hond achter vaak tijdens een wandeling? Ja/Nee
  • Gaat uw hond niet graag meer mee naar buiten Ja/Nee
  • Heeft uw hond moeite om een goede houding vinden om te liggen? Ja/Nee

Heeft u één of meer vragen met ‘ja’ beantwoordt? Dan kan er mogelijk sprake zijn van een gewrichtsprobleem. Het is dan verstandig om een afspraak te maken met uw dierenarts voor een uitgebreid onderzoek. Als uw hond artrose blijkt te hebben, dan kan snel met een behandeling worden gestart. Daardoor kan de kwaliteit van leven van uw hond op een goed niveau blijven.

Artrose-gevoelige rassen

We schreven het al eerder in dit artikel: bijna geen hond ontspringt de dans als het om gewrichtsklachten gaat. Maar bij sommige hondenrassen is het extra oppassen geblazen. Labradors, Duitse Herders en Golden Retrievers staan boven aan de lijst met hondenrassen die het meest last hebben van artrose. Slechte genetica is daarbij een belangrijke factor. U kunt echter zelf veel doen om de gezondheid van de gewrichten zo goed mogelijk te houden. Door uw hond het eerste levensjaar niet te veel te belasten en de eerste 18 maanden geen inspannende activiteiten laten doen. Denk daarbij aan behendigheid, flyball of frisbee. Ongeveer 35 procent van de honden in Nederland hebben overgewicht. Deze extra kilo’s oefenen extra druk uit op de gewrichten, waardoor het kraakbeen sneller gaat slijten. Dus streef naar een gezond lichaamsgewicht voor uw hond.

Behandeling artrose bij honden

Heeft de dierenarts artrose bij uw hond vastgesteld? In veel gevallen zal er een ontstekingsremmende pijnstiller (NSAIDs) voorgeschreven worden. Deze medicijnen remmen weliswaar de pijn, maar kunnen – net als bij mensen – nare bijverschijnselen als maag- en darmklachten geven. Een goed en veilig alternatief is Vloeibare Groenlipmossel met Curcumine en Zwarte bes-blad. Dit zijn natuurlijke ontstekingsremmers die vrijwel net zo goed werken als NSAIDs. De Nieuw-Zeelandse Groenlipmossel bevat van nature ook Glucosamine-achtige bestanddelen. Deze kunnen het beschadigde kraakbeen herstellen op het moment dat de ontstekingen in de gewrichten zijn opgeruimd. Vloeibare Groenlipmossel met Curcumine en Zwarte bes-blad wordt al veel gebruikt door mensen met gewrichtsklachten. Goed om te weten dat er ook een speciale versie voor honden bestaat.

Preventie artrose bij honden

Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt ook voor artrose bij honden. Geef daarom twee keer per jaar uw hond een gewrichtsbooster met Vloeibare Groenlipmossel, Curcumine en Zwarte bes-blad. Dit draagt bij aan het behoud van gezonde, sterke en soepele gewrichten. Zo’n kuurtje remt ook beginnende slijtage af die nog niet opgemerkt wordt, omdat er nog geen klachten zijn zoals pijn en stijfheid.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Download gratis het boekje ‘15 beste beweegtips voor honden’ t.w.v. € 4,95.

Gratis boekje "15 beste beweegtips voor honden"
Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen