Deze hondenrassen zijn extra vatbaar voor gewrichtsklachten

Het is een nachtmerrie voor iedere baas op het moment dat bij zijn hond artrose wordt vastgesteld. Bij sommige rassen kan deze slijtage aan het kraakbeen al op jonge leeftijd voorkomen. Dat heeft een genetische oorzaak. Maar ook als uw hond niet in de risicocategorie valt, kan bij het ouder worden deze gewrichtsaandoening ontstaan. Hoe houdt u de gewrichten van uw trouwe viervoeter zo lang mogelijk gezond?

Heeft uw viervoeter meer kans op artrose?

Voor de meeste mensen zijn huisdieren eigenlijk gewoon harige familieleden. Het heeft dan ook een enorme impact als bij uw hond artrose of een andere gewrichtsaandoening wordt vastgesteld. Net als bij mensen komt gewrichtsslijtage bij honden vaker voor op middelbare en oudere leeftijd. Sommige rassen lopen echter meer risico op deze degeneratieve gewrichtsaandoening. Boven aan de lijst staan Labradors, Duitse Herders en Golden Retrievers. Wat is artrose nu precies en wat kunt u doen om de gewrichten van uw hond zo lang mogelijk gezond te houden?

Wat is de oorzaak van artrose bij honden?

Artrose treft één op de vijf honden. In een normale situatie zijn de gewrichten glad, zodat ze soepel over elkaar kunnen bewegen tijdens het lopen, rennen en springen. Maar bij het ouder worden kan het kraakbeen – het veerkrachtige weefsel tussen de gewrichten – gaan afslijten. Als gevolg daarvan ontstaan er ontstekingen aan het gewrichtskapsel. Dit veroorzaakt pijn en stijfheid, waardoor uw hond moeite krijgt met bewegen. Soms kan het kraakbeen volledig verdwijnen, waardoor er bot-op-bot contact ontstaat. Met andere woorden: de beschermende laag is volledig afgesleten en de bot-uiteinden van de gewrichten raken elkaar tijdens het bewegen.
Hoewel er een genetische factor een rol kan spelen, hebben honden met overgewicht en grote hondenrassen al op jongere leeftijd meer kans op gewrichtsslijtage. Actieve honden of werkhonden zullen waarschijnlijk op latere leeftijd artrose ontwikkelen. Ook door verwondingen kunnen gewrichtsproblemen ontstaan. Als u extreem lang wandelt of sport met uw hond, dan neemt de kans op een blessure – en dus artrose – toe.

Deze hondenrassen lopen meeste kans op artrose

Labrador: Labradors staan bekend om hun ongeremde eetlust. Ze eten alles wat ze maar kunnen vinden. Daardoor ontwikkelen ze heel gemakkelijk overgewicht. Deze overtollige kilo’s drukken extra zwaar op de gewrichten van onder andere de schouder en knieën. Dit zorgt ervoor, dat de gewrichten sneller gaan slijten. Dus uw Labrador op een gezond gewricht houden, is een belangrijke maatregel om de gewrichten in een goede conditie te houden. Artrose treft bij Labradors vooral de heupen en ellebogen.

Duitse Herder: het is geen geheim dat dit ras vatbaar is voor gewrichtsproblemen. Bij maar liefst negentig procent van de honden boven de vijf jaar komt artrose voor. Daarnaast heeft de Duitse Herder aanleg voor heupdysplasie. Deze pijnlijke aandoening wordt veroorzaakt door gewrichtsonderdelen die niet goed op elkaar aansluiten. Vooral de heupen, ellebogen en wervelkolom zijn bij Duitse Herders zeer slijtagegevoelig.

Golden Retriever: dit ras is al van jongs af aan erg actief. Daardoor kunnen sommige gewrichten overbelast raken. Deze problemen ontstaan vooral in de heup- en ellebooggewrichten. Dit wordt dysplasie genoemd. Door deze gewrichtsaandoening kan ook artrose ontstaan. Vanwege de grootte en gewicht lopen ze bovendien een zeer hoog risico op kraakbeenslijtage. De problemen treden vooral op in de heupen.

Daarnaast komen nog enkele grote hondenrassen voor op de lijst met zeer ‘artrosegevoelige’ honden. Het zal geen verrassing zijn, dat de lieve Duitse Dog, de zelfverzekerde Rottweiler, de vriendelijke Newfoundlander, de machtige Mastiff, de zachtaardige Sint-Bernard en de enthousiaste Old English Sheepdog helaas hoog op deze lijst staan. Dat geldt overigens ook voor de teckel en Welsh Corgi.

Is gewoon ouderdom of slechte genetica oorzaak artrose?

Ouderdom en slechte genetica zijn beslist twee belangrijke factoren voor de ontwikkeling van artrose. Maar de basis voor sterke gewrichten legt u in de eerste zestig dagen dat u uw puppy in huis heeft. Dat doet u door bijvoorbeeld zachte oppervlakken te vermijden en uw jonge hond buiten matig te laten bewegen op een zachte ondergrond, zoals gras of zand. Honden mogen pas meer belast worden als ze een jaar oud zijn. Dan pas zijn immers de botten gevormd. Ongeveer een uur matige lichaamsbeweging is het maximum totdat ze sterk genoeg zijn. Ook kunt u de eerste 18 maanden beter afzien van inspannende activiteiten als behendigheid, frisbeeën en flyball. Dit voorkomt blessures, die soms de aanleiding kunnen zijn tot vroege artrose.

Hoe herkent u de tekenen van artrose bij uw hond?

Tenzij uw hond in de risicocategorie valt, kan beginnende artrose soms moeilijk herkend worden. Honden negeren de pijn, totdat het te veel wordt om te verdragen. Het is dus aan u als baas om uw hond goed in de gaten te houden. Deze tekenen kunnen duiden op artrose:

  • Gewrichten likken
  • Achterblijven tijdens de wandelingen
  • Minder elegant lopen
  • Zo nu en dan mank lopen
  • Moeizaam uit de mand opstaan
  • Niet graag aangeraakt willen worden aan een bepaald gewricht

Hoe stelt de dierenarts de diagnose artrose bij uw hond?

Zodra u de eerste tekenen van artrose bij uw hond opmerkt, dan is het verstandig om naar de dierenarts te gaan. Er zijn verschillende methoden om deze gewrichtsaandoening bij uw hond vast te stellen. Uiteraard zal er eerst een lichamelijk onderzoek worden uitgevoerd en de beweeglijkheid van de gewrichten worden gecontroleerd. Mogelijk worden er foto’s van de gewrichten gemaakt om een goed beeld van de mate van slijtage te kunnen zien. Bij artrose zal de dierenarts meestal ontstekingsremmende pijnstillers voorschrijven. Deze medicijnen kunnen vaak vervelende bijwerkingen geven. Overweeg daarom eens natuurlijke ontstekingsremmers, zoals vloeibare Groenlipmossel, Curcumine of Zwarte bes-blad. Deze hebben vrijwel dezelfde werking als ontstekingsremmende pijnstillers, maar geven geen maag- of darmklachten. Bovendien bevat de Nieuw-Zeelandse Groenlipmossel ook Glucosamine-achtige stoffen. Deze kunnen een rol spelen bij het herstel van het kraakbeen op het moment dat de ontstekingen sterk zijn afgenomen. Zijn de gewrichten van uw hond nog in een goede conditie? Met twee kuurtjes per jaar kunt u het risico op artrose verminderen en de gewrichten dus sterk en soepel houden.
Tenslotte: het blijft belangrijk om honden – met of zonder artrose – actief te houden om de gewrichten soepel en sterk te houden. Hier kunt u een gratis boekje downloaden met de 15 beste beweegtips voor honden.

Download gratis het boekje ‘15 beste beweegtips voor honden’ t.w.v. € 4,95.

Gratis boekje "15 beste beweegtips voor honden"
Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen