Spondylose bij honden

Artrose is een aandoening die bij alle dieren met een benig skelet kan voorkomen. Slijtage van het kraakbeen komt vooral voor bij honden en in mindere mate bij katten. Artrose kan in alle gewrichten optreden, dus ook aan de kraakbeenschijven tussen de ruggenwervels. Dit wordt spondylose genoemd. Deze slijtage van de tussenwervelschijven leidt op den duur tot een woekering van botweefsel tussen de ruggenwervels. Dit veroorzaakt pijn en stijfheid. Spondylose komt vooral voor bij oudere honden van middelgrote tot grote rassen. Deze aandoening kan erfelijk zijn. Boxers hebben bijvoorbeeld aanleg om al op jonge leeftijd deze aandoening te ontwikkelen.

Hoe ontstaat spondylose bij honden?

De wervelkolom strekt zich bij honden uit van de kop tot en met de staart. Het is opgebouwd uit 7 halswervels, 17 borstwervels, 7 lendewervels, het heiligbeen en een aantal staartwervels. Tussen alle wervels zit een ring van vlezig kraakbeen. Dit zijn de tussenwervelschijven die voor de beweeglijkheid van de wervelkolom zorgen. Daarnaast dienen ze als schokdempers. Bij het ouder worden kunnen deze tussenwervelschijven steeds minder goed vocht vasthouden. Dit kraakbeen wordt droog en hard, waardoor het gaat slijten. Het lichaam reageert op dit afbraakproces door extra bot aan te maken. Dit weefsel wordt gevormd aan de onderkant en de zijkanten van de wervels. Daardoor verstijft de wervelkolom van de hond. De uittredende zenuwbanen naar de spieren, darmen en blaas kunnen bekneld raken tussen de dunner wordende tussenwervelschijven. Dit houdt een risico in op verlammingsverschijnselen aan de blaas of darmen en aan de achterkant van de hond.

Wat is het verschil tussen spondylose en DISH?

Diffuse Idiopathische Skeletale Hyperostose (DISH) heeft sterke overeenkomsten met spondylose. Ook bij DISH treden er botwoekeringen op aan de zijkanten en onderzijde van de ruggenwervels. De aangroei van extra bot is bij deze aandoening echter veel uitgebreider dan bij spondylose. Bij spondylose zijn alleen de wervelranden en tussenwervelschijven bedekt. Bij DISH zet de botwoekering zich langs vier of meer wervels voort. Dit leidt tot meer verstijving van de wervelkolom dan bij spondylose. De oorzaak van DISH is nog onbekend.

Wat zijn de symptomen van spondylose bij honden?

De symptomen van spondylose kunnen variëren en worden bepaald door de mate waarin de hond aan deze aandoening lijdt. De dieren hebben vaak een stijve en zwabberende gang. De nek en rug zijn stijf en ze hebben moeite met opstaan of met het gaan liggen. In de auto klimmen en traplopen gaat moeizaam. De achterkant van de hond wordt steeds minder gespierd door afname van de activiteit. Ook kunnen honden met spondylose chagrijnig en agressief worden door de pijn. Bij zenuwuitval kunnen er problemen ontstaan met plassen en poepen.

Hoe wordt de diagnose spondylose bij honden gesteld?

De dierenarts zal de hond uitgebreid lichamelijk onderzoeken. Hij kan dan vaststellen of er sprake is van een stijve en pijnlijke nek of rug. Röntgenfoto’s moeten vervolgens de diagnose bevestigen. De botwoekeringen zijn duidelijk te zien en ook de zogenaamde ‘bruggen’. Dat zijn twee ruggenwervels die met elkaar vergroeid zijn.

Hoe wordt spondylose bij honden behandeld?

Spondylose kan niet worden genezen. De gevormde botwoekeringen zijn blijvend en kunnen dus niet verwijderd worden. De dierenarts zal zich met zijn behandeling richten op het verminderen van de pijn en op het remmen van de uitbreiding van de artrose aan de tussenwervelschijven. Honden met spondylose laten vaak een verbetering zien als er pijnstillers worden voorgeschreven. Daarnaast kan de dierenarts een supplement met Glucosamine en Chondroïtine adviseren om de kraakbeenontwikkeling te ondersteunen. Deze combinatie heeft bij honden vaak een beter effect dan bij mensen, omdat ze een andere samenstelling van het kraakbeen hebben. Artrose aan de tussenwervelschijven kan ook ontstekingsreacties in de rug geven. Het is dan ook raadzaam om uw hond vloeibare Groenlipmossel met Curcumine voor honden te geven. Dit is een natuurlijke ontstekingsremmer die geen nare bijwerkingen geeft. Bovendien bevat de Nieuw-Zeelandse Groenlipmossel Glucosamine-achtige bestanddelen voor het onderhoud van kraakbeen. Twee volledige kuren per jaar zijn meestal voldoende. Bij overgewicht is het belangrijk om de hond op speciaal dieetvoer te zetten. Soms kan het zinvol zijn om een fysiotherapeut voor honden in te schakelen om spieren soepel te houden. Laat uw hond vooral veel zwemmen. Dit is goed voor de spieren en het is niet belastend voor de gewrichten.

Wanneer een hond met spondylose laten inslapen?

Wanneer de pijn – ondanks medicijnen – te hevig is én de bewegingspeking te groot, kun je je als hondeneigenaar afvragen of de hond nog enige kwaliteit van leven heeft. U kunt dan overwegen om de hond te laten inslapen. Deze beslissing kunt u het beste samen met de dierenarts nemen. Soms geeft de hond ook heel duidelijk aan dat hij er geen zin meer in heeft. Als u een goede band heeft met uw hond, dan pikt u dit signaal zeker op!

Download gratis het boekje ‘15 beste beweegtips voor honden’ t.w.v. € 4,95.

Gratis boekje "15 beste beweegtips voor honden"
Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen