Trekkende oogleden verraden of paard onder stress staat

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 13 nov 2020

Paarden worden getraind om niet te reageren als ze schrikken of plotseling in een spannende situatie verzeild raken. Hoewel ze de stress onderdrukken, voelen ze die wel. Canadese onderzoekers hebben onderzocht of oogbewegingen een goede indicator van stress bij paarden kan zijn.


Hoe weet je of je paard gestrest is? Dat is af te leiden aan de manier waarop de oogleden trillen. Hij zal minder knipperen en meer met zijn oogleden trekken als er sprake is van lichte stress. Deze ontdekking van onderzoekers van de Universiteit van Guelph in Canada helpt om gemakkelijker te ontdekken of het dier druk voelt. Deze studie – gepubliceerd in het tijdschrift Animals – is waarschijnlijk de eerste die de betekenis van oogtrillingen als indicator van stress bij paarden onthult.

Gemoedstoestand

“Bij mensen weten we al dat onze knipperfrequentie verandert als we onder druk staan. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat we meer knipperen als we onder stress staan. Weer andere studies ontdekten dat mensen juist minder met de ogen knipperen tijdens spannende situaties. Wij wilden zien of de knipperfrequenties ook bij paarden veranderen,” aldus professor Katrina Merkies van de Universiteit van Guelph.
Hoewel paardenverzorgers vaak kunnen zien wanneer hun dieren onrustig zijn, kan het soms toch moeilijk zijn om de gemoedstoestand van een paard goed te lezen. Vooral als het dier goed getraind is.

Schrikken of nerveus

“Als we paarden trainen, leren we ze specifiek om stressreacties te onderdrukken. We willen immers niet dat paarden reageren als ze schrikken of nerveus worden,” zegt Merkies. “Maar zelfs als ze geleerd hebben hun reactie te onderdrukken, vermindert dit niet de stress die ze voelen.”
Hoewel stress gemeten kan worden met hartslagmeters of cortisolspiegels in het bloed, wilden de professor en haar team een meer eenvoudige meting. Daarom besloten ze te testen of de ogen van een paard aanwijzingen kon geven. Ze selecteerden 33 paarden van verschillende rassen en stelden hen bloot aan drie stressvolle scenario’s.

Schrikproef

In de eerste situatie werd een bal voor het paard gegooid in een poging het dier te laten schrikken. Vervolgens werd het dier een paar minuten gescheiden van zijn kudde. Als laatste kreeg het paard gedurende drie minuten geen voer, terwijl de rest van de kudde wel mocht eten. De onderzoekers filmden de paarden, waarbij vooral werd gelet op veranderingen in oog- en oorbeweging en kanteling van het hoofd. Er werd ontdekt dat het achterhouden van voer voor de meeste stress zorgde. De schrikproef en afzondering van de kudde zorgden voor de minste onrust. De onderzoekers bekeken de video’s en ontdekten dat de paarden tijdens de meest stressvolle proef minder met hun ogen knipperden, maar meer met de bovenste oogleden trilden.

Stress bij paard verminderen

Wilt u de stress bij uw paard verminderen? Goede ingrediënten hiervoor zijn onder andere magnesiumcitraat, vitamine B3 en vitamine B6. Magnesium ontspant de spieren de B-vitamines beschermen tegen stress en bevorderen de werking van het zenuwstelsel.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.