Deze drie gezondheidsproblemen komen vaak voor bij paarden

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 3 aug 2022

Net als mensen en andere dieren kunnen paarden ziek worden. Sommige aandoeningen kunnen ze vaker treffen. Het is dan ook van belang om de symptomen te herkennen, zodat je sneller tot actie kunt overgaan. En soms kun je ook zelf veel doen om lichamelijke ongemakken bij je paard te voorkomen en beginnende klachten te verlichten.

Deze drie gezondheidsproblemen komen vaak voor bij paarden

Als je paard een probleem heeft met zijn gezondheid, dan lost de dierenarts dit in de meeste gevallen met de juiste behandeling weer op. Het vermijden van lichamelijke ongemakken is echter het beste medicijn. Daarom behandelen we in dit artikel drie gezondheidsproblemen waar paarden vaak last van kunnen krijgen. Je leert de symptomen tijdig te herkennen, zodat je sneller kunt ingrijpen om te voorkomen dat het van kwaad tot erger gaat. Uiteraard roep je bij ernstige klachten altijd de hulp van je dierenarts in.

1) Peesblessures bij paarden

Pezen zijn riemachtige structuren die zorgen voor de aanhechting van de spieren aan de botten. De meesten zijn kort en zelden beschadigd. De lange pezen van de ledematen zijn echter zeer kwetsbaar. Vooral de belangrijke buigpezen kunnen heel gemakkelijk beschadigd raken tijdens inspanning of als gevolg van een trauma. Dit veroorzaakt ontstekingen en zwellingen. Een kleine vezelbeschadiging leidt tot een lichte vergroting van de aangetaste pees, die dan wat warmer zal aanvoelen. Bij ernstige schade kan het ledemaat erg pijnlijk en gezwollen worden en kan het paard ernstig kreupel zijn. Als de pees gescheurd is, kan het paard lopen met de teen omhoog. Als een peesschede ontstoken raakt, zal het paard ook kreupel zijn.

Koelen peesblessure paarden
Als je paard een peesblessure heeft, dan kan dit best frustrerend zijn. Het beste wat je kunt doen is om de optredende schade zoveel mogelijk proberen te beperken. De eerste maatregel is het onder controle brengen van de ontsteking. Dat doe je door de aangetaste pees gedurende drie tot vijf dagen maximaal 10 tot 15 minuten te koelen met water of icepacks. Tussen de koelperiodes door kun je een drukbandage aanleggen om vochtvorming tussen en rond de pees te voorkomen. Het beste kun je deze behandeling combineren met een gel of zalf die de zwelling verminderd.

Ontstekingsremmers peesblessures bij paarden
De tweede stap om schade aan de pees te verminderen is het gebruik van ontstekingsremmende pijnstillers. Het nadeel van deze NSAIDs is dat ze vaak vervelende bijwerkingen geven. Je kunt daarom ook eens natuurlijke ontstekingsremmers gebruiken, zoals Omega-3, Calcium, Magnesium, Vitamine D3 en vloeibare groenlipmossel. Geef je paard de eerste periode rust, omdat overbelasting de schade aan de pees kan verergeren. Als de pees voldoende is hersteld, kun je met een zorgvuldig opgebouwd trainingsschema je paard weer aan het werk zetten.

2) Stress bij paarden

Je paard kan door verschillende factoren gestrest raken. Denk maar aan langdurig alleen op stal staan, rijden in een trailer en een bezoek aan de dierenarts, hoefsmid, show of wedstrijd. Ook kan de spanning bij je dier oplopen door veranderingen in de routine. Bijvoorbeeld een nieuwe stal of ander voerschema, stalrust door een blessure of een gespannen begeleider of ruiter. Observeer je paard daarom goed, omdat je viervoeter op vele manieren laat blijken dat er sprake is van psychologische stress.

Tekenen stress bij paarden
Paarden met chronische stress kunnen gewicht gaan verliezen. Ook kan je dier onrustiger zijn en soms zelfs stalondeugden gaan ontwikkelen. Mensen geeuwen als ze moe zijn, maar als een paard dit meerdere keren achter elkaar doet, kan dit een teken van stress zijn. Andere tekenen zijn: slecht rijgedrag, likken en kauwen, beven, zweten, hoge lichaamstemperatuur en snelle ademhaling. Let ook goed op de ontlasting van je paard. In stresssituaties kan in korte tijd grote hoeveelheden mest worden geproduceerd.

Hoe stress te verlichten bij paarden?
Veel stress kan worden verlicht door je paard voldoende toegang tot voedsel en water te geven. Ga frequent bij je dier op bezoek. Geef je paard de tijd om te wennen aan nieuwe situaties, zoals andere kuddegenoten of stallocaties. Natuurlijk is ‘showstress’ en spanning tijdens trailerritten niet te voorkomen. Om je paard goed te ondersteunen bij stress, zou je ook een supplement met Magnesium kunnen geven. Dit wordt ook wel het ‘relaxmineraal’ genoemd, want het heeft niet alleen een ontspannende werking op de geest, maar ook op de spieren. Zo sla je twee vliegen in één klap. Let er op dat zo’n supplement ook vitamine B3 en B6 bevat, omdat deze voedingsstoffen een zenuwversterkende werking hebben. Een vloeibare samenstelling is effectiever, omdat de ingrediënten dan sneller, beter én vollediger door het lichaam worden opgenomen.

3) Artrose bij paarden

Artrose is een degeneratieve gewrichtsziekte die een grote invloed heeft op het bewegingsbereik van je paard. Het is zelfs de voorkomendste reden waarom eigenaren hun paarden met pensioen laten gaan. Door het slijten van het kraakbeen tussen de gewrichten ontstaan er irritaties aan het gewrichtskapsel. Die zorgen er uiteindelijk voor dat er pijn, zwelling en stijfheid ontstaan.

Hoe herken je artrose bij je paard?
Het duidelijkste teken is stijfheid, vooral na een periode van rust. Ook moeite met opstaan na bijvoorbeeld het rollen en het langzaam op gang komen kunnen duiden op beginnende of gevorderde artrose. Als je dit opmerkt bij je paard, dan is het verstandig om de gewrichten te laten onderzoeken door een dierenarts.

Wat kun je doen bij beginnende artrose van je paard?
Als je paard eenmaal artrose heeft, dan is daar geen remedie voor. Er is helaas nog steeds geen behandeling om beschadigd kraakbeen te herstellen. Om de kans op artrose te verkleinen, is het daarom belangrijk om vroeg met preventieve maatregelen te beginnen. Zorg ervoor dat je paard voldoende tijd heeft om op te warmen en af te koelen. Je moet op verschillende terreinen rijden, maar harde of oneffen oppervlakken zoveel mogelijk vermijden. Zorg voor een optimaal gewicht van je paard om extra druk op de gewrichten te vermijden. Gebruik bij voorkeur natuurlijke ontstekingsremmers voor minder pijn en meer soepelheid van de gewrichten. Nederlandse topruiters gebruiken daarvoor in de meeste gevallen vloeibare groenlipmossel, curcumine en/of zwarte bes-blad.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.