Dit zijn de zeven meest voorkomende hondenziekten

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 3 okt 2022

Stinkt je hond uit zijn bek, krabt hij zich veel of schudt hij met de oren? Je dier laat je op deze manier merken dat er iets mis is met zijn gezondheid. Negeer deze tekenen niet, maar onderneem direct actie. Kleine ongemakken kunnen immers leiden tot grote gezondheidsproblemen.

En wat zijn de symptomen en hoe worden ze behandeld?

Heb je je ooit afgevraagd wat de meest voorkomende ziekten zijn die honden kunnen treffen? Een aantal aandoeningen komt best vaak voor. De meeste daarvan zijn niet ernstig en kunnen gemakkelijk behandeld worden. Maar als je ze niet tijdig opmerkt, dan blijven ze onbehandeld en kunnen deze ziekten een groot gezondheidsprobleem voor je hond gaan vormen.

1) Ontstoken tandvlees

Orale infecties zijn eigenlijk de meest voorkomende aandoeningen bij honden. Naar schatting heeft 80 procent van de honden op een leeftijd van drie jaar al last van een ontsteking in de mondholte. Tandplak is de grote boosdoener. De bacteriën in tandplak kunnen namelijk pijnlijke ontsteking aan het tandvlees veroorzaken. Het gevaar is aanwezig dat zo’n ontsteking zich via de bloedbaan gaat uitbreiden naar organen en gewrichten. Daardoor kunnen ernstige klachten ontstaan. Geelbruine verkleuringen op de tanden vertellen je dat er al een flinke laag tandplak is gevormd. Als daardoor het tandvlees is aangetast, dan komt er een vieze geur uit de bek van je hond. Het tandvlees kan ook rood en gezwollen zijn. Je hond zal geen harde brokken meer willen eten, omdat dit pijn veroorzaakt tijdens het kauwen. Een goede mondzorg en regelmatige gebitscontrole door de dierenarts zijn de beste manieren om tandziekten bij je hond op afstand te houden. Poets dagelijks de tanden van je hond en laat tandsteen door de dierenarts verwijderen.

2) Oorinfecties

Heeft je hond vaak last van oorinfecties? Dan wordt dit ongemak waarschijnlijk veroorzaakt door een allergie. Vaak spelen allergenen in maïs, tarwe en soja in het voedsel daarin een grote rol. Je kunt dan overschakelen op ander voedsel, zoals bijvoorbeeld lam en rijst. Ook zijn honden met grote, hangende oren vatbaar voor oorinfecties. Hoe merk je dat je hond er last van heeft? Krabben aan de oren, met het hoofd schudden of met het oor ergens tegen aan wrijven. Dat zijn tekenen dat je hond mogelijk een oorinfectie heeft. De eerste stap die je moet nemen is het reinigen van de oren. Als dit pijn doet, dan kun je het beste met je hond naar de dierenarts. Hij of zij kan onderzoeken om welk type infectie het gaat en het meest geschikte medicijn voorschrijven.

3) Jeukende huid

Honden krabben zich regelmatig. Als je merkt dat je hond dat onophoudelijk doet, is er wat aan de hand. De nummer één oorzaak van een jeukende huid bij honden is een voedselallergie. De meest voorkomende voedselallergenen die in hondenvoer voorkomen zijn maïs, tarwe en soja. Ook hier is het advies om over te schakelen op ander voedsel dat geen of minder van deze allergenen bevat. Helpt dit niet? Ga dan met je hond naar de dierenarts. Bacteriële en schimmelinfecties kunnen ook de oorzaak zijn en die kunnen leiden tot hotspots. Deze geven zeer pijnlijke zweren, vooral bij honden met een dikke vacht. De dierenarts kan een speciale shampoo aanbevelen om de allergie te behandelen of een antibiotische huidzalf voorschrijven.

4) Braken en diarree

Honden hebben net als mensen af en toe last van hun spijsvertering. Meestal verdwijnt dit probleem na een paar dagen weer vanzelf. Als je hond vaak overgeeft of diarree heeft, dan moet je toch snel een afspraak maken met je dierenarts. Aanhoudend braken en diarree kunnen immers symptomen zijn van een ernstiger probleem. Zo kunnen darmwormen, parasieten en het parvovirus deze klachten bij je hond veroorzaken.

5) Stram en stijf

Vanaf het zesde levensjaar merk je vaak dat je hond wat strammer en stijver kan worden. Zo kan hij wat moeilijker opstaan of traplopen. Dan is het belangrijk om extra aandacht te besteden aan de gezondheid van de gewrichten. Bij het ouder worden kan het kraakbeen in de gewrichten gaan slijten en dan ontstaat er artrose. Zeker in de beginfase kun je nog veel zelf doen door je hond ontstekingsremmende pijnstillers te geven, zoals vloeibare Groenlipmossel, Curcumine en/of Zwarte bes-blad. Deze helpen om de pijn en stijfheid in de gewrichten te verminderen, zodat je hond weer soepeler kan bewegen. Bij ernstige klachten ga je uiteraard naar de dierenarts.

6) Urineweginfectie

Een infectie aan de urinewegen is duidelijk te herkennen. De symptomen zijn o.a. frequent urineren, moeilijk urineren, janken tijdens het urineren en obsessief likken aan de genitaliën. Ga met je hond dan naar de dierenarts als je deze symptomen opmerkt. Hij of zij zal een urinemonster nemen en de juiste antibioticabehandeling voorschrijven.

7) Overgewicht

Naar schatting is 35 procent van de honden in Nederland veel te zwaar. De beste manier om te zien of je hond moet afvallen, is door met je handen over de ribbenkast te gaan. Als je de ribben niet kunt voelen, dan is dat een duidelijk teken van overgewicht. Afvallen is belangrijk om veel gezondheidsproblemen te voorkomen, waaronder gewrichtsslijtage. Ga meer bewegen met je hond en vraag advies aan je dierenarts over een dieet dat bijdraagt aan gewichtsverlies.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.