Samen sporten met je hond: fit & fun voor baasje én viervoeter!

Volgens het Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren (LICG) is maar liefst 35 procent van de honden te dik. Dat geldt trouwens ook voor de baasjes. Niet minder dan 46 procent van de volwassenen heeft last van overgewicht. Obesitas verhoogt de kans op gezondheidsproblemen bij mens én dier. Dit kan variëren van artrose tot hart- en vaatziekten. Het is dus een uitdaging voor u én uw hond om slank, fit én gezond te blijven. Onderzoek toont aan dat mensen die samen met hun hond bewegen een fitnessprogramma langer volhouden. De sleutel tot succes is om een bewegingsvorm te kiezen, waaraan zowel u als uw hond veel plezier beleven.

WandelenSamen sporten met je hond

De meeste honden houden er van om uit te gaan. En honden die veel wandelen, zijn gelukkige honden. Ze ontdekken nieuwe geuren en ontmoeten andere honden, terwijl ze tijd met hun baas doorbrengen. Maak dagelijks in ieder geval een wandeling van minimaal één uur. Loop in een stevig tempo door. Zo bouwen jullie samen meer conditie op en wordt de verbranding van overtollige vetten gestimuleerd.

Brisk Walking

Brisk Walking is een ideale bewegingsvorm voor hond en baas. Dit is sportief wandelen in een hoger tempo, waarbij u uw armen lekker los laat zwaaien. Het zit dus eigenlijk tussen wandelen en hardlopen in. De voordelen zijn een sterker hart, lagere bloeddruk, meer energie en stevige botten. Bij honden kan Brisk Walking ook leiden tot vermindering van gedragsproblemen. Werk samen toe naar een doel. Begin rustig aan. Voer vervolgens heel geleidelijk de snelheid en afstand op.

Joggen

Niet alle honden zijn gebouwd om te joggen. Windhonden kunnen bijvoorbeeld een korte sprint trekken, maar worden snel moe wanneer ze een langere afstand rennend moeten afleggen. Als u samen met uw hond wilt gaan joggen, kies dan voor een ras dat daarvoor geschikt is. Honden met een platte neus kunt u beter niet mee uit joggen nemen. Ze kunnen problemen krijgen met de ademhaling. Jack Russels, Labradors, Labradoodles, Golden Retrievers en Border Collies zijn o.a. hondenrassen die joggen wel met gemak aankunnen. Honden kunnen niet zweten. Ga dus niet joggen op hete momenten van de dag en stop als u hond achter blijft.

Doggy Dancing

Als u niet zo dol bent op lange wandelen, dan is dansen met uw hond een goed alternatief. Doggy Dancing is een sport waarbij honden samen met hun eigenaar oefeningen doen op de maat van vrolijke muziek. Dit een goede aerobe training voor hond én baas. Tijdens het dansen neemt niet alleen het uithoudingsvermogen toe, maar worden er ook calorieën verbrand. Ook worden de spieren steviger en neemt de botdichtheid toe.

Zwemmen

Woont u dicht bij zee of is er een meertje in de buurt? Ga dan lekker samen met uw hond zwemmen. Dit is zeker een goede bewegingsvorm wanneer één van beiden last heeft van gewrichtsklachten, zoals artrose. Het is immers een low-impact sport die de gewrichten nauwelijks belast. Wel worden tijdens het zwemmen alle spiergroepen getraind. Daarnaast neemt het uithoudingsvermogen toe en worden hart en longen versterkt. Niet alle honden springen direct het water in, dus begin langzaam. Gebruik speelgoed en traktaties om uw hond aan te moedigen. Wil uw hond echt het water niet in, kies dan een andere sport.

Frisbee

Dit is een klassieke hondentraining. Het is een leuk en ontspannend spel dat u in uw eigen tuin kunt doen. En tijdens het beoefenen krijgt u meer beweging dan u denkt. Heeft uw hond er aanleg voor en plezier in? Dan kunt u deelnemen aan wedstrijden. Dit geeft u de motivatie om te blijven oefenen met uw hond. Dat betekent dat u samen in beweging blijft!

 

Agility training

Dit is een populaire en doelgerichte sport. Uw hond rent over een hindernisbaan met ladders, tunnels en andere obstakels. En u rent mee om uw hond te coachen en aan te moedigen. Het snelle tempo is voor baas en hond een uitstekende cardiovasculaire training. Is uw hond jonger dan 18 maanden of heeft uw huisdier aanleg voor gewrichtsproblemen? Kies dan voor Hoopers. Dit is een vorm van agility training die niet belastend is voor de gewrichten.

Voetbal

Bent u een voetbal fanaat? Grote kans dat uw hond dat ook is. Dribbelen terwijl uw hond de bal probeert te bemachtigen. Een lobje met de bal die uw hond kan terug koppen of in zijn bek kan opvangen. Er zijn genoeg voetbalspelletjes te verzinnen die u samen met uw hond kunt doen. In de dierenwinkel zijn speciale ballen in verschillende maten van hard plastic verkrijgbaar. U kunt ook een gewone voetbal gebruiken. Pomp deze niet te hard op, zodat uw hond deze in zijn bek kan vast pakken. Wel voorzichtig doen tijdens het voetballen: pas op dat u de bal niet tegen de kop of het lichaam van de hond schopt.

Fietsen

Dit moet wel veilig gebeuren om ongelukken te voorkomen. Leer uw hond daarom eerst om naast de fietst te lopen zonder trekken. Eventueel kunt u een ‘springer’ gebruiken. Dit is een apparaat dat een deel van de trekkracht van uw hond absorbeert. De kans is dan minder groot dat u met fiets en al omver getrokken wordt. Bouw ook deze fietstraining weer heel geleidelijk op qua duur en afstand.

Losloopgebied

Ga regelmatig naar een losloopgebied waar veel honden komen. Daar kan uw hond lekker rennen en spelen in zijn eigen tempo om calorieën te verbranden. Uw viervoeter kan dan ook zelf bepalen wanneer hij even wil uitrusten van al dat ravotten. Zelf krijgt u ook voldoende lichaamsbeweging, omdat u uw hond moet proberen bij te houden.

Apporteren

Het ophalen van een bal of ander favoriet speeltje is een goede oefening voor uw hond. Zelf hoeft u niets meer te doen dan staan en gooien. In plaats daarvan kunt u dit spel onderdeel maken van uw dagelijkse work-out. Door bijvoorbeeld rek- en strekoefeningen te doen tijdens het gooien van de bal. Ook kunt u naar een andere plaats rennen om de bal weer in ontvangst te nemen. Met een zware bal bouwt u meer spieren op. Het is echter beter om zacht en licht speelgoed te gebruiken, omdat dit het veiligst voor de hond is.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

beweegtips-small

 

 

 

 

Download nu gratis het boekje ‘“15 beste beweegtips voor honden”’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen