Gewrichtsklachten bij paarden

Zitten op een paard: daar is het dier eigenlijk niet voor gemaakt. De ruiter oefent immers krachten uit op de kwetsbare bovenlijn van het paard. Daardoor neemt het risico op gewrichtsklachten serieus toe. Hoe blijft een modern sportpaard ‘a happy athlete’?

Een paard is niet gemaakt om op te zitten

Het moderne sportpaard: a happy athlete?
Het moderne sportpaard is eigenlijk niet gemaakt om mensen te dragen. De zogenaamde bovenlijn van een paard is feitelijk opgehangen aan drie punten. Dat zijn de atlas (eerste wervel vlak achter de oren waar het hoofd op scharniert), de schoft via de hals en de structuren van het bekken aan de rug. Een ruiter gaat precies in het midden van deze lijn zitten en oefent met zijn gewicht krachten op deze punten uit.

Druk evenwichtig verdelen

Zodra je op een paard gaat zitten, ontstaat er een druk op twee hoofdstructuren, namelijk op de benen en op de bovenlijn van vooral de rug. Het is de taak van de ruiter om er voor te zorgen dat deze druk zo evenwichtig mogelijk wordt verdeeld. Het is daarom van belang dat de ruiter een goed beeld heeft van de zwakke punten van het paard en daar zijn training op afstemt. Maar niet alleen de africhting speelt een belangrijke rol, ook moet je als ruiter recht zitten, mee gaan in de beweging van het paard en het zadel moet goed passen. Ook het verschil in bouw van elk paard is een belangrijke factor, alsmede de genetische aanleg.

Probleempunt bij de atlas

Wanneer de druk op alle punten gelijk verdeeld is, ontstaan er niet snel problemen. Maar als het paard van nature al een holle rug heeft, de ruiter te veel op één kant zit of bijvoorbeeld het zadel niet goed ligt, kunnen er wel problemen ontstaan. En dan is het paard als ‘happy athlete’ ver te zoeken. Een paard heeft dan moeite met stelling en buiging, vaak naar één kant. Dat zie je duidelijk terug in oefeningen bij de dressuur en in het lichaamsgebruik bij het springen. Het komt vaak voor, dat er een probleempunt bij de atlas achter de oren en in de rug en/of lendenpartij is ontstaan. Daardoor hebben paarden moeite met nageeflijkheid. De lendenpartij – zeg maar het gebied achter het zadel tot het kruis – is vaak oorzaak van veel ellende. De bespiering in dit gebied doet in een zeer groot deel van de gevallen niet meer wat het moet doen. Door blokkades kan niet meer goed de beweging naar beneden gemaakt worden, waardoor de spieren in de hals vast gaan zitten en een zogenaamde onderhals zich kan gaan ontwikkelen.

Voorbeeld van hoe het niet moet: Geen onhafhankelijke zit (en een scheve zit).

Alles over bewegingsklachten bij paarden

Grofweg onderscheiden we bij het ontstaan van bewegingsklachten van het paard problemen aan de benige structuren en weke delen. In deze serie op ‘Bewegen zonder Pijn’ gaan wij dieper in op het onderscheid en de behandeling daarvan.

Lees meer over:
1. Artrose bij paarden. Hoe zitten gewrichten in elkaar, hoe ontstaat artrose, wat zijn oorzaken en hoe stel je de diagnose?
2. Artrose bij paarden. Wat zijn de behandelopties?
3. Peesblessures bij paarden. Wat zijn pezen, hoe ontstaan blessures, wat zijn oorzaken en hoe stel je de diagnose?
4. Peesblessures bij paarden. Wat zijn de behandelopties?

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Download nu gratis het boekje ’15 beweegtips voor paarden’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen