Minder actieve hond: oorzaak kan ook slappe of strakke banden of pezen zijn

Waarom beweegt en speelt mijn hond minder? Natuurlijk denkt u als eerste aan een probleem met de gewrichten. Er kan echter ook iets anders aan de hand zijn.


Veel honden kunnen ook te strakke of te soepele banden en pezen ontwikkelen. En dit kan leiden tot blessures die gepaard kunnen gaan met pijnlijke zwellingen en ontstekingsreacties. Doordat uw hond de gewrichten verkeerd gaat belasten, ligt het gevaar van artrose bij uw hond op de loer. Heeft uw minder speelse viervoeter nu een gewrichtsprobleem of klachten met de pezen en banden? En hoe pakt u deze ongemakken adequaat aan?

Bewegingsapparaat honden kwetsbaar

Het bewegingsapparaat van een hond zit knap in elkaar. Door een ingenieus samenspel van gewrichten, banden, spieren en pezen beschikt uw huisdier over atletische vermogens. Maar dit maakt uw hond ook zeer kwetsbaar. Als er in één van deze onderdelen een probleem optreedt, dan heeft dat vaak gevolgen op het hele bewegingsapparaat. Het is daarom niet eenvoudig om vast te stellen waarom uw hond plotseling minder actief en minder speels is. Is er iets mis met de pezen, banden of spieren? Of vertoont uw hond de tekenen van beginnende of gevorderde artrose? In beide gevallen zal uw hond hetzelfde gedrag vertonen. Moeilijk opstaan vanuit een rustpositie, minder graag willen wandelen en soms een beetje kreupel lopen. Bij ernstige klachten is natuurlijk een bezoek aan de dierenarts het belangrijkste actiepunt. Bij matige klachten kunt u proberen het bewegingsprobleem eerst zelf op te lossen.

Begin met de gewrichten

Het beste kunt u bij een bewegingsprobleem beginnen met de gewrichten. Een effectief middel is vloeibare groenlipmossel voor de hond, curcumine of zwarte bes-blad. Bij artrose ontstaan vrijwel altijd pijnlijke ontstekingen aan de gewrichtsbanden. Deze natuurlijke ontstekingsremmers pakken dit ongemak snel en adequaat aan, zodat de pijn en eventuele zwellingen verminderen. Tegelijkertijd worden ook eventuele ontstekingen aan de banden en spieren aangepakt. Dus ongeacht de oorzaak van het bewegingsprobleem, zal uw hond weer speelser en actiever worden. Bovendien is de groeplipmossel rijk aan glucosamine om het kraakbeen in de gewrichten gezond te houden of om dit weefsel tussen de gewrichten te herstellen bij beginnende en gevorderde artrose. Het advies is om twee keer per jaar uw hond een volledige kuur vloeibare groenlipmossel, curcumine of zwarte bes-blad te geven. Niet alleen bij bestaande klachten aan het bewegingsapparaat, maar ook om gezonde honden te beschermen tegen gewichtsklachten.

Meer aandacht voor pezen en gewrichten

Honden kennen geen grenzen. Als ze lekker aan het rennen, spelen en stoeien zijn, lijken ze geen rem te hebben. Maar door intensief bewegen kunnen er klachten ontstaan aan de banden, pezen en spieren. Deze ongemakken worden ook gezien bij honden die juist te weinig bewegen. Deze belangrijke weefsels kunnen slapper worden, waardoor de hond meer struikelt of zich verzwikt. Te strakke pezen, spieren en banden kunnen de beweeglijkheid van de gewrichten verminderen. Eventuele ontstekingen moeten na een volledige kuur met vloeibare groenlipmossel, curcumine of zwarte-bes-blad sterk verminderd zijn. De volgende stap is om de spieren, pezen en banden weer in een optimale conditie te brengen.

Vloeibaar supplement voor pezen en banden

Om beginnende blessures aan de spieren, pezen of banden te behandelen of om deze onderdelen van het bewegingsapparaat gezond te houden, kunt u het beste een supplement met calcium en magnesium geven. Deze combinatie maakt strakke banden en pezen losser. En versterkt zwakke en te lange banden en pezen. Ook hebben deze mineralen een optimaliserende werking op de spierspanning. Magnesium wordt altijd samen met calcium in de spieren, banden en pezen aangetroffen. Omdat ze elkaars tegenpolen zijn, houden ze deze weefsels op de juist spanning. Magnesium zorgt voor de ontspanning en calcium regelt de spanning. Als uw hond één van de mineralen onvoldoende binnenkrijgt, dan kan de balans worden verstoord. Bij teveel magnesium en te weinig calcium worden de spieren, banden en pezen te slap. Daardoor ontstaan gemakkelijk blessures en kan het kraakbeen tussen de gewrichten beschadigd raken. Andersom kan ook: bij te veel calcium en te weinig magnesium worden de banden en pezen strakker, waardoor de hond zich minder gemakkelijk kan bewegen. Met een vloeibaar supplement dat de goed opneembare mineralen Calciumgluconaat en Magnesiumcitraat bevat, brengt u deze weefsels van uw hond– of ze nu strak zijn of los – weer op de optimale spanning om probleemloos te blijven bewegen. Een effectief supplement bevat bovendien groenlipmossel of zwarte bes-blad om eventuele ontstekingen te bestrijden. Ook hier is het advies om uw hond twee keer per jaar een volledige kuur te geven. Dan beperkt u de kans op bewegingsproblemen tot een minimum.

Download gratis het boekje ‘15 beste beweegtips voor honden’ t.w.v. € 4,95.

Gratis boekje "15 beste beweegtips voor honden"
Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen