Weegschaal vertelt niet alles over conditie van uw hond. Deze thuistest wel.

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 23 jan 2023

Het tweemaal per jaar wegen van uw hond bij de dierenarts vertelt niet alles over de conditie van uw hond. Met de Body Condition Score krijg u ook meer inzicht over de hoeveelheid spiermassa en vetweefsel van uw viervoeter. Deze test kunt u heel gemakkelijk tussen de bezoeken aan uw dierenarts zelf uitvoeren. Zo houdt u het gewicht en de fitheid goed in de gaten, zodat gezondheidsproblemen voorkomen kunnen worden.

Body Condition score onthult ook spiermassa en vetopslag

Naar schatting is 35 procent van de honden in Nederland te zwaar. Al bij twee kilo overgewicht loopt uw huisdier het risico om op termijn allerlei lichamelijke aandoeningen te ontwikkelen. En bij vijf kilo of meer is het niet langer de vraag of uw hond ziek gaat worden, maar wel hoe snel én hoe ernstig. Zwaarlijvige honden zijn gevoeliger voor het ontwikkelen van o.a. diabetes type 2, hartaandoeningen en artrose. Bovendien leven ze korter dan hun fitte soortgenoten met een normaal gewicht. Bij mensen kennen we de BMI (Body Mass Index) als maatstaf om het ideale gewicht te bepalen. Gelukkig is er ook een manier om de lichaamsconditie van onze harige vrienden te meten. Dat is de BCS (Body Condition Score), waarmee u zelf op een schaal van 1 tot 9 de hoeveelheid spierweefsel en lichaamsvet van uw hond kunt ‘zien en voelen’.

Weegschaal zegt niets over spiermassa en vetopslag

Bij een bezoek aan de dierenarts wordt altijd gevraagd om de hond op de weegschaal te zetten, zodat het actuele gewicht in het dossier kan worden genoteerd. Dit getal vertelt echter niet alles over het fysieke welzijn van uw hond, omdat het maar een deel van zijn conditie laat zien. Door de Body Condition Score kunt u ook de hoeveelheid spiermassa en lichaamsvet bepalen tussen de bezoeken aan de dierenarts door. Dit is een waardevolle meting die u helpt om het dieet aan te passen bij gebrek aan spiermassa of een te hoog percentage lichaamsvet. Zo zorgt u ervoor dat uw hond gezond, fit en actief blijft. Het is heel gemakkelijk om zelf een Body Condition Score bij uw hond uit te voeren. Het maakt niet uit of uw viervoeter groot, klein, kortharig of langharig is. Uw hond zal er waarschijnlijk zelfs van genieten, wanneer u met uw handen (en ogen) over het lichaam gaat om de vorm te controleren.

Zo doet u een Body Condition Score bij uw hond

• Ga met uw handen langs de zijkanten van uw hond. De huid moet met een lichte aanraking vrij over de huid kunnen bewegen.
• Ga vervolgens met uw handen langs de rug. De ruggengraat en de heupbeenderen moet u kunnen voelen, maar niet zien.
• Voel voorzichtig de basis van de staart. Er mag geen vetophoping aanwezig zijn.
• Voel onder buik. Deze mag niet uitpuilen.
• Bekijk uw hond van opzij en bovenaf. U zou de taille moeten zien.

De Body Condition Score wordt berekend met een schaal van 1 tot 9. Op basis van wat u ziet en voelt, kent u een score toe.
• 1/9: ribben, ruggengraat en bekkenbeenderen steken uit. Dramatisch ingevallen taille. U voelt geen buik. Verlies van spiermassa.
• 2/9: ribben, ruggengraat en bekkenbeenderen zijn zichtbaar, maar er is sprake van gering verlies van spiermassa. Ernstig opgetrokken buik. Dramatisch ingevallen taille.
• 3/9: ribben, bekken en ruggengraat zijn enigszins zichtbaar, maar de huid kan vrij bewegen. Buik is flink opgetrokken. Dramatisch invallen taille.
• 4/9: ribben, bekken, ruggengraat zijn goed te voelen, maar niet zo zichtbaar. Duidelijk opgetrokken buiken. Taille goed zichtbaar.
• 5/9: ribben, bekken en ruggengraat voelbaar met dun vetlaagje. Zichtbaar opgetrokken buik. Taille duidelijk zichtbaar.
• 6/9: ribben, ruggengraat en bekken zijn bedekt met dunne vetlaag, waardoor ze moeilijker te voelen zijn. Buik is licht opgetrokken naar de achterpoten toe. Taille is zichtbaar, maar niet zo prominent.
• 7/9: Ribben, ruggengraat en bekken zijn bedekt met een dikke vetlaag, waardoor ze moeilijk te voelen zijn. Buik is opgetrokken naar de achterpoten toe. Taille is niet zichtbaar.
• 8/9: ribben, bekken en ruggengraat zijn alleen met stevige druk voelbaar onder dikke vetlaag. De buik puilt uit en de taille is niet meer te zien.
• 9/9: ribben en ruggengraat zijn niet meer voelbaar onder een dikke vetlaag. De buik is flink opgezet en de taille steekt uit. Er zijn vetafzettingen aanwezig op de benen, staartkop en het bekken.
Bij een score van 1 tot 3 heeft uw hond ondergewicht en bij 4 tot 5 een normaal gewicht. Komt u na het doen van de Body Condition Score uit op 6 tot 7 punten? Dan is uw hond zwaarlijvig. Bij 8 tot 9 punten is er zelfs sprake van ernstig overgewicht.

Wat kan ik met de uitslag van de Body Condition Score?

Is uw hond te mager of te zwaar? Dan raadpleegt u net als bij andere gezondheidsproblemen de dierenarts. Hij of zij kan u helpen om een plan op te stellen om uw hond weer op het ideale gewicht te krijgen. Er zijn voedingsrichtlijnen die rekening houden met de leeftijd, het geslacht en het activiteitenniveau van de hond. Aan de hand daarvan kan de dagelijkse caloriebehoefte van uw hond worden bepaald. Vervolgens zal uw hond moeten overschakelen op speciale voeding om weer terug te komen op het streefgewicht.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.